home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Lactaid

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & amaran|Kesan sampingan|Tindak balas|Penggunaan / Dos

Kegunaan

Apa itu Lactaid?

Lactaid® biasanya digunakan untuk membantu memecahkan produk tenusu.

Bagaimanakah kegunaan Lactaid?

Gunakan ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Baca semua maklumat yang diberikan kepada anda. Ikuti semua arahan dengan teliti.

Ambil Lactaid® dengan gigitan pertama atau minuman produk tenusu.

Bagaimana saya menyimpan Lactaid?

Lactaid® adalah terbaik untuk disimpan dalam suhu bilik yang tidak terdedah kepada cahaya dan kelembapan secara langsung. Untuk mengelakkan ubat rosak, anda tidak patut menyimpan Lactaid® dalam bilik air ataupun peti sejuk. Terdapat banyak jenis jenama Lactaid® yang mungkin ada keperluan penyimpanan yang berbeza. Penting untuk anda sentiasa memeriksa bungkusan produk untuk arahan bagi penyimpanan, atau tanya ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh melakukan kumbahan Lactaid® dalam tandas dan menuang ubat ini dalam longkang jika tidak diarahkan. Ia adalah penting untuk membuang produk ini apabila ia telah tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang bagaimana membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Lactaid?

Sebelum mengambil ubat ini, rujuk doktor atau ahli farmasi, jika:

  • Anda mengandung atau menyusukan bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor
  • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda ambil tanpa preskripsi
  • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif Lactaid® atau ubat lain
  • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan

Beritahu semua pembekal penjagaan kesihatan anda bahawa anda sedang nengambil Lactaid®. Ini termasuklah doktor, jururawat, ahli farmasi dan doktor gigi anda.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun.

Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil. Anda perlu membincangkan tentang manfaat dan risiko menggunakan Lactaid® semasa mengandung.

Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi. Anda perlu bercakap mengenai sebarang risiko kepada bayi anda.

Adakah selamat untuk mengambil Lactaid semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak terdapat maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan Lactaid® semasa mengandung dan menyusu. Sentiasa berunding dengan doktor untuk menimbangkan manfaat dan risiko yang mungkin timbul sebelum mengambil Lactaid®.

Kesan sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Tanda-tanda reaksi alergi, seperti ruam; gatal-gatal; gatal; merah, bengkak, lepuh, atau mengelupas kulit dengan atau tanpa demam; berdehit; sesak dada atau tekak; masalah bernafas atau bercakap; serak yang luar biasa; atau bengkak mulut, muka, bibir, lidah, atau tekak.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Lactaid?

Lactaid® mungkin berinteraksi dengan ubat lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan sebarang interaksi ubat yang berpotensi, anda harus menyimpan senarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi, dan produk herba) dan kongsi bersama doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mula, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan Lactaid?

Lactaid® boleh berinteraksi dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara ubat berfungsi atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi tentang sebarang potensi interaksi makanan atau interaksi alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Lactaid?

Lactaid® boleh berinteraksi dengan keadaan kesihatan anda. Interaksi ini boleh memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat berfungsi. Amat penting untuk sentiasa memberitahu doktor dan ahli farmasi anda tentang keadaan kesihatan yang anda ada kini.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Sila dapatkan nasihat doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Lactaid® boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

  • Kapsul
  • Tablet

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau berlebihan, hubungi perkhidmatan kecemasan setempat atau pergi ke bilik kecemasan terdekat dengan anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Lactaid®, ambil ia secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos anda seterusnya, langkau dos yang sudah terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nur Bashirouh Disemak pada 19/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel