Docosahexaenoic Acid (DHA)

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 08/01/2020 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Asid Docosahexaenoic?

Asid etil ester omega-3, sejenis lemak yang ditemui dalam minyak ikan, digunakan bersama dengan diet dan senaman untuk membantu menurunkan tahap lemak darah tertentu (trigliserida). Ia juga boleh meningkatkan kolesterol “baik” (HDL). Secara amnya, ubat ini digunakan selepas tahap lemak darah anda tidak dikawal sepenuhnya oleh rawatan bukan ubat (contohnya, perubahan diet, senaman, penurunan pengambilan alkohol, penurunan berat badan jika berlebihan berat badan, mengawal gula darah jika diabetes, dan mengawal selia tahap hormon tiroid anda).

Mengurangkan trigliserida dan meningkatkan kolesterol “baik” boleh membantu mengurangkan risiko strok dan serangan jantung. Asid etil ester omega-3 dianggap berfungsi dengan mengurangkan jumlah trigliserida yang dibuat oleh tubuh.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil asid docosahexaenoic dengan mulut, biasanya sekali atau dua kali sehari dengan makanan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Telan kapsul secara keseluruhan. Jangan menghancurkannya, mengunyah atau melarutkan kapsul.

Jangan menggantikan asid lemak omega-3 atau produk minyak ikan yang lain (e.g., produk tanpa preskripsi, vitamin, suplemen) untuk produk ini tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda. Mereka mungkin tidak mengandungi jumlah dan jenis asid lemak yang sama.

Dos adalah berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap terapi. Gunakan asid docosahexaenoic secara kerap untuk mendapatkan manfaat yang paling banyak. Ingat untuk mengambilnya pada masa yang sama setiap hari. Adalah penting untuk terus mengambil ubat ini walaupun anda berasa sihat. Kebanyakan orang yang mempunyai trigliserida yang tinggi tidak merasa sakit.

Adalah sangat penting untuk terus mengikuti nasihat doktor anda mengenai diet dan senaman. Ia mungkin mengambil masa sehingga 2 bulan untuk mendapatkan manfaat sepenuhnya daripada ubat ini.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Asid docosahexaenoic paling baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya langsung dan kelembapan. Untuk mencegah kerosakan ubat, anda tidak boleh menyimpan asid docosahexaenoic di bilik mandi atau peti sejuk. Mungkin ada jenama asid docosahexaenoic berlainan yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berlainan. Adalah penting untuk sentiasa menyemak pakej produk untuk arahan mengenai penyimpanan, atau bertanyakan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat jauh daripada kanak-kanak dan binatang peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam asid docosahexaenoic ke dalam tandas atau tuangkan ke dalam longkang kecuali diarahkan untuk berbuat demikian. Adalah penting untuk membuang produk ini dengan betul apabila ia tamat tempoh atau tidak lagi diperlukan. Rujuk ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara membuang produk anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil asid etil ester omega-3,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada asid etil ester omega-3; ikan, termasuk kerang (kerang, kerang, udang, udang karang, udang karang, kepiting, tiram, kerang, yang lain); sebarang ubat lain; atau mana-mana bahan dalam kapsul asid etil ester omega-3. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa ubat dengan preskripsi dan bukan preskripsi lain, vitamin, suplemen pemakanan, dan produk herba yang anda ambil atau merancang untuk ambil. Pastikan untuk menyebut mana-mana yang berikut: antikoagulan (‘penipisan darah’) seperti warfarin; aspirin atau produk yang mengandungi aspirin; beta-blockers seperti atenolol (Tenormin), labetalol (Normodyne), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadolol (Corgard), dan propranolol (Inderal); clopidogrel (Plavix); diuretik (‘pil air’); Kontraseptif yang mengandungi estrogen (pil kawalan kelahiran, patch, cincin, dan suntikan); Terapi penggantian estrogen. Doktor anda mungkin perlu mengubah dos ubat anda atau memantau anda dengan teliti untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda minum lebih daripada dua gelas alkohol setiap hari, atau jika anda mempunyai atau pernah mengalami penyakit kencing manis, tiroid, atau pankreas.
 • beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau menyusu. Jika anda hamil semasa mengambil ester etil omega-3, hubungi doktor anda.
 • tanya doktor tentang penggunaan minuman beralkohol semasa anda mengambil asid etil ester omega-3.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tidak terdapat maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa kehamilan dan menyusu. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk mempertimbangkan potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Kesan sampingan yang biasa termasuk perut sakit, sendawa, dan rasa pelik di dalam mulut.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak anda.

Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda sekaligus jika anda mempunyai sebarang kesan sampingan yang serius:

 • Demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema;
 • Sakit dada;
 • Degupan jantung tidak sekata.

Kesan-kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • Sakit belakang;
 • Rasa luar biasa atau tidak menyenangkan di dalam mulut anda;
 • Perut sakit, bersendawa;
 • Ruam kulit yang ringan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Asid docosahexaenoic mungkin bertindak balas dengan ubat-ubatan lain yang sedang anda ambil, yang boleh mengubah cara ubat anda berfungsi atau meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan yang serius. Untuk mencegah sebarang tindak balas ubat yang berpotensi, anda patut menyenarai semua ubat yang anda gunakan (termasuk ubat preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan mulakan, berhenti atau ubah dos sebarang ubat tanpa kelulusan doktor anda.

Omega-3 boleh meningkatkan risiko pendarahan apabila diambil dengan ubat-ubatan yang meningkatkan risiko pendarahan. Beberapa contoh termasuk aspirin, antikoagulan (penipisan darah) seperti warfarin (Coumadin®) atau heparin, ubat antiplatelet seperti clopidogrel (Plavix®), dan ubat anti-radang nonsteroid seperti ibuprofen (Motrin®, Advil®) atau naproxen (Naprosyn ®, Aleve®).

Omega-3 boleh menjejaskan tahap gula dalam darah. Awas dinasihatkan apabila menggunakan ubat-ubatan yang mungkin juga menjejaskan gula darah. Orang yang mengambil ubat untuk diabetes melalui mulut atau insulin harus dipantau dengan teliti oleh profesional penjagaan kesihatan yang berkelayakan, termasuk seorang ahli farmasi. Pelarasan ubat mungkin diperlukan.

Omega-3 boleh menyebabkan tekanan darah rendah. Awas dinasihatkan pada orang yang mengambil ubat yang menurunkan tekanan darah.

Omega-3 juga boleh bertindak balas dengan ejen yang boleh menjejaskan sistem imun, ejen yang boleh menjejaskan sistem saraf, ejen yang boleh menjadi toksik kepada hati, ejen yang boleh merawat irama jantung yang tidak normal, ejen yang boleh merawat arthritis, ejen yang boleh merawat asma, ejen yang boleh merawat gout, ejen yang boleh merawat gangguan jantung, ejen yang boleh mengubati jangkitan retrovirus (HIV), ejen antialergi, antiandrogen, ejen antikanker, antidepresan (SSRI), anti-terapi, anti-radang, antipsikotik, aspirin, ejen tulang, ejen penurun kolesterol, siklosporin, dexamethasone, ejen mata, ejen hormon, paclitaxel, ejen kulit, dan ejen perut.

 • Tindak balas dengan Herba dan Suplemen Diet

Omega-3 boleh meningkatkan risiko pendarahan apabila diambil dengan herba dan makanan tambahan yang dipercayai meningkatkan risiko pendarahan. Banyak kes pendarahan telah dilaporkan dengan penggunaan Ginkgo biloba, dan kes yang kurang dengan bawang putih dan saw palmetto. Banyak agen lain secara teorinya boleh meningkatkan risiko pendarahan, walaupun ini belum terbukti dalam kebanyakan kes.

Omega-3 boleh menjejaskan tahap gula dalam darah. Awas dinasihatkan apabila menggunakan herba atau suplemen yang mungkin juga menjejaskan gula darah. Tahap glukosa darah mungkin memerlukan pemantauan, dan dos mungkin memerlukan pelarasan.

Omega-3 boleh menyebabkan tekanan darah rendah. Awas dinasihatkan pada orang yang mengambil herba atau suplemen yang menurunkan tekanan darah.

Omega-3 juga boleh bertindak balas dengan ejen-ejen anti-gergasi, antiandrogen, herba dan suplemen antikancer, antidepresan (SSRI), anti-terapi, anti-keradangan, antioksidan, antipsikotik, ejen tulang, herba dan suplemen kolesterol, vitamin larut lemak, folat, asid gamma-linolenik, glucosamine, herba dan makanan tambahan yang boleh menjejaskan sistem imun, herba dan suplemen yang boleh menjejaskan sistem saraf, herba dan makanan tambahan yang mungkin toksik kepada hati, herba dan makanan tambahan yang mungkin merawat irama jantung, herba dan suplemen yang boleh merawat artritis, herba dan suplemen yang boleh merawat asma, herba dan makanan tambahan yang boleh merawat gangguan jantung, herba dan suplemen hormon, terapi penggantian hormon, lycopene, trigliserida rantai sederhana, fosfatidilserine, phytosterols, polikosanol, selenium, agen kulit, agen perut, dan vitamin E

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Asid docosahexaenoic mungkin bertindak balas dengan makanan atau alkohol dengan mengubah cara kerja ubat atau meningkatkan risiko untuk kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi apa-apa potensi makanan atau interaksi alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Asid docosahexaenoic mungkin bertindak balas dengan keadaan kesihatan anda. Tindak balas ini boleh memburukkan keadaan kesihatan anda atau mengubah cara kerja ubat. Adalah penting untuk sentiasa membiarkan doktor dan ahli farmasi anda tahu semua keadaan kesihatan yang anda ada sekarang, terutamanya:

 • kencing manis;
 • penyakit hati;
 • gangguan irama jantung;
 • gangguan pankreas;
 • tiroid kurang aktif.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa Biasa untuk Gangguan Bipolar, Rawatan Adjunct: 3.4 g DHA secara oral setiap hari.

Dos Dewasa biasa untuk Cyclosporine Nephrotoxicity: 12 g secara oral setiap hari.

Dos Dewasa Biasa untuk Dysmenorrhea: 720 mg DHA secara oral setiap hari.

Dos Dewasa Biasa untuk Hypercholesterolemia: 4 g secara oral setiap hari.

Dos Dewasa Biasa untuk Hipertensi: 4 g secara harian.

Dos Dewasa Biasa untuk Hypertriglyceridemia: 1-4 g secara oral setiap hari.

Dos Dewasa biasa untuk Post CABG (gulungan koronari arteri koronari): 4 g sehari secara harian.

Dos Dewasa biasa untuk Sindrom Raynaud: 2.64 g DHA secara oral setiap hari.

Dos Dewasa Biasa untuk Arthritis Rheumatoid: 2 g DHA secara oral setiap hari.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos tidak ditubuhkan pada pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Adalah sentiasa penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Asid docosahexaenoic terdapat dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Kapsul, oral: 1g

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Sekiranya berlaku kecemasan atau terlebih dos, hubungi khidmat kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan terdekat anda.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos asid docosahexaenoic, ambilnya secepat mungkin. Walaubagaimanapun, jika sudah hampir masanya untuk dos seterusnya, langkau dos terlepas dan ambil dos biasa seperti yang dijadualkan. Jangan ambil dos berganda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Alpha-Linolenic Acid

  Alpha-Linolenic Acid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela
  Diterbitkan pada 05/04/2018 . 3 minit bacaan