Zolpidem

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa kegunaan Zolpidem ?

Zolpidem digunakan untuk merawat masalah tidur (insomnia) di kalangan orang dewasa. Jika anda mempunyai masalah tidur, ia membantu anda tidur lebih cepat, supaya anda boleh mendapatkan rehat malam yang lebih baik. Zolpidem tergolong dalam kelas ubat yang dikenali sebagai sedatif-hipnotik yang bertindak pada otak menghasilkan kesan menenangkan.

Zolpidem biasanya dihadkan kepada tempoh rawatan pendek 1 hingga 2 minggu atau kurang.

Bagaimanakah kegunaan Zolpidem?

Ikut panduan ubat yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum mula menggunakan ubat ini. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, rujuk doktor atau ahli farmasi anda.

Baca Panduan Pengubatan dan, jika ada, Risalah Maklumat untuk Pesakit yang disediakan oleh ahli farmasi anda sebelum mula mengambil zolpidem dan setiap kali anda mendapatkan pengisian semula. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, rujuk doktor atau ahli farmasi anda.

Ambil zolpidem melalui mulut dengan perut kosong seperti yang diarahkan oleh doktor, biasanya sekali semalam. Memandangkan zolpidem berfungsi dengan cepat, ambil dengan betul sebelum anda tidur. Jangan ambil dengan atau selepas makan kerana ia akan melambatkan fungsinya.

Jangan ambil dos ubat ini melainkan jika anda mempunyai masa untuk tidur  sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam. Jika anda perlu bangun sebelum itu, anda mungkin mengalami sedikit hilang ingatan dan mungkin mempunyai masalah melakukan sebarang aktiviti yang memerlukan kecerdasan, seperti memandu atau mengendalikan mesin  dengan selamat. (Lihat juga bahagian Langkah berjaga-jaga.)

Cara pengambilan adalah berdasarkan jantina, umur, keadaan perubatan, ubat-ubatan lain yang anda ambil, dan tindak balas kepada rawatan. Jangan meningkatkan dos, mengambil lebih kerap, atau menggunakannya lebih lama daripada ditetapkan. Jangan mengambil lebih daripada 10 miligram sehari. Wanita biasanya ditetapkan dos yang lebih rendah kerana ubat ini keluar lebih perlahan dari badan wanita berbanding lelaki. Orang tua biasanya ditetapkan dos yang lebih rendah untuk mengurangkan risiko kesan sampingan.

Zolpidem boleh menyebabkan reaksi sarak (withdrawal), terutamanya jika ia telah digunakan secara tetap untuk jangka masa yang panjang atau dalam dos yang tinggi. Dalam kes sedemikian, simptom (seperti loya, muntah-muntah, pembilasan/flushing, kekejangan perut, resah-gelisah, ketakutan, kegoyahan) boleh berlaku jika anda tiba-tiba berhenti menggunakan ubat ini. Untuk mengelakkan tindak balas withdrawal, doktor anda mungkin mengurangkan dos secara beransur-ansur. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut, dan laporkan sebarang reaksi sarak dengan segera.

Bersama-sama dengan manfaatnya, ubat ini kadangkala boleh menyebabkan tingkah laku ketagihan. Risiko kesannya mungkin meningkat jika anda menyalahguna alkohol atau ubat-ubatan pada masa lalu. Ambil ubat ini seperti yang ditetapkan untuk mengurangkan risiko ketagihan.

Apabila zolpidem digunakan buat jangka masa yang panjang, ia mungkin tidak berkesan. Bincanglah dengan doktor anda jika ubat ini berhenti berfungsi dengan baik.

Maklumkan doktor anda jika keadaan anda berterusan selepas 7 hingga 10 hari, atau jika ia menjadi lebih teruk.

Anda mungkin mempunyai masalah tidur beberapa malam pertama selepas anda berhenti mengambil ubat ini. Ini dipanggil insomnia melantun (rebound insomnia) dan adalah perkara biasa. Ia biasanya akan hilang selepas 1-2 malam. Jika kesan ini berterusan, hubungi doktor anda.

Bagaimana saya menyimpan Zolpidem?

Zolpidem lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan Zolpidem dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama Zolpidem berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam Zolpidem ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Zolpidem?

Sebelum membuat keputusan menggunakan ubat ini, sila pertimbangkan risiko pengambilannya dan bincangkan dengan doktor anda. Dari segi kesan perubatan, antara perkara yang perlu dipertimbangkan:

Alahan

Maklumkan doktor anda jika anda pernah mempunyai sebarang reaksi luar biasa atau alahan kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Maklumkan juga doktor anda jika anda mempunyai sebarang alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, baca label atau bungkusan dengan teliti.

Pediatrik

Tidak ada kajian bersesuaian tentang kaitan umur dengan kesan zolpidem dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditentukan.

Geriatrik

Kajian yang dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah khusus yang mungkin mengehadkan kegunaan zolpidem dalam kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, kekeliruan, pening, dan jatuh lebih cenderung berlaku pada orang tua, yang lebih sensitif terhadap kesan zolpidem berbanding orang muda.

Adakah selamat untuk mengambil Zolpidem semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil zolpidem. Ubat ini adalah dalam kategori risiko kehamilan C, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA).

Rujukan kategori risiko kehamilan FDA adalah seperti di bawah:

 • A = Tiada risiko
 • B = Tiada risiko dalam beberapa kajian
 • C = Mungkin terdapat beberapa risiko
 • D= Bukti positif mengenai risiko
 • X = Dilarang (Contraindicated)
 • N = Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Zolpidem?

Zolpidem boleh menyebabkan tindak balas alahan yang teruk. Berhenti mengambil zolpidem dan dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Laporkan sebarang simptom baru atau simptom yang semakin teruk kepada doktor anda, seperti: kemurungan, kebimbangan, keganasan, hasutan, kekeliruan, pemikiran luar biasa, halusinasi, masalah ingatan, perubahan personaliti, tingkah laku mengambil risiko, tidak takut bahaya, atau pemikiran bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Berhenti menggunakan zolpidem dan hubungi doktor anda segera jika anda mengalami:

 • Sakit dada, degupan jantung cepat atau tidak teratur, rasa sesak nafas;
 • Kesukaran bernafas atau menelan; atau
 • Rasa seperti anda mungkin akan pengsan.

Kesan-kesan sampingan termasuklah:

 • Mengantuk siang hari, pening, lemah, rasa tidak sedar diri atau ringan kepala;
 • Perasaan letih, kehilangan koordinasi;
 • Hidung tersumbat, mulut kering, kerengsaan hidung atau tekak;
 • Loya, sembelit, cirit-birit, sakit perut; atau
 • sakit kepala, sakit otot.

Tidak semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindakbalas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Zolpidem?

Zolpidem mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut adalah tidak digalakkan. Doktor anda mungkin membuat keputusan untuk tidak membenarkan anda mengambil ubat ini atau menukar beberapa ubat-ubatan lain yang anda ambil.

 • Sodium Oxybate.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin akan menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Alprazolam, Buprenorphine, Buspirone, Butabarbital, Carbamazepine, Carbinoxamine, Ceritinib, chlordiazepoxide, Chlorpromazine, Clarithromycin, Clonazepam, Clorazepate, Cobicistat, Crizotinib, Dabrafenib, Dexmedetomidine, Diazepam, Diphenhydramine, Doxylamine, Eslicarbazepine Acetate, Estazolam, Eszopiclone, Ethchlorvynol, Fentanyl, Flumazenil , Flurazepam, Fospropofol, Halazepam, Hydrocodone, Hydromorphone, Hydroxyzine, Idelalisib, Lorazepam, Meclizine, meprobmate, Methadone, midazolam, Mitotane, Morphine, Morphine, Sulfate Liposome, Nilotinib, oxazepam, oxycodone, Oxymorphone, pentobarbital, phenobarbital, Piperaquine, Prazepam, primidone, Promethazine, Propofol, Quazepam, Ramelteon, Secobarbital, Siltuximab, Suvorexant, Tapentadol, temazepam, Thioridazine, triazolam, Zaleplon.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan tertentu, tetapi penggunaan kedua-dua ubat boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat ditetapkan bersama, doktor anda mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat.

 • Bupropion, ciprofloxacin, Desipramine, Fluvoxamine, Ketoconazole, Perampanel, Rifampin, sertraline, St John Wort, telaprevir, Venlafaxine.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas Zolpidem?

Zolpidem mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Zolpidem?

Zolpidem mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin akan memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda, terutama sekali:

 • Sejarah atau sedang menyalahguna alkohol,
 • Penyalahgunaan dadah atau ketagihan, sejarah ketagihan, boleh meningkatkan risiko ketagihan kepada zolpidem
 • Kemurungan, atau sejarah kemurungan;
 • Penyakit paru-paru atau masalah pernafasan yang lain;
 • Penyakit mental, sejarah penyakit mental;
 • Myasthenia gravis (penyakit otot);
 • Apnea tidur (masalah pernafasan semasa tidur) – Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuatkan masalah ini lebih teruk.
 • Penyakit hati- Gunakan dengan berhati-hati. Boleh menyebabkan tahap zolpidem tinggi dalam darah, meningkatkan risiko kesan sampingan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos Zolpidem yang disyorkan untuk dewasa?

Untuk rawatan insomnia:

 • Dos bentuk oral (tablet pelepasan lanjut):
  • Dewasa-6.25 miligram (mg) (untuk wanita) atau 6.25 atau 12.5 mg (untuk lelaki) sekali sehari sebelum tidur. Doktor anda boleh meningkatkan dos sebagaimana yang diperlukan. Walau bagaimanapun, jangan mengambil lebih daripada 12.5 mg setiap hari.
  • Orang tua 6.25 mg sekali sehari sebelum tidur.
 • Dos bentuk oral (tablet):
  • Dewasa-5 miligram (mg) untuk wanita dan 5 atau 10 mg untuk lelaki sekali sehari sebelum tidur. Doktor anda boleh meningkatkan dos sebagaimana yang diperlukan. Walau bagaimanapun, jangan mengambil lebih daripada 10 mg setiap hari.
  • Orang tua 5 mg sekali sehari sebelum tidur.

Apakah dos Cyclosporine (Ophthalmic) yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos untuk pesakit pediatrik belum ditentukan. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Adalah penting untuk memahami keselamatan ubat sepenuhnya sebelum menggunakan. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan Zolpidem

Zolpidem boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut::

 • Tablet 6,25 mg; 12; 5 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Simptom dos berlebihan mungkin termasuk:

 • Mengantuk;
 • Koma (hilang kesedaran untuk tempoh masa);
 • Pernafasan atau degupan jantung perlahan.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos Zolpidem, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahukah Anda Bahawa Adakalanya Genetik Anda Sendiri Yang Sebabkan Tidur Anda Terganggu?

  Ada satu kajian mendapati, bukan hanya persekitaran tetapi faktor genetik turut menjadi penyebab terbaharu yang menjejaskan kualiti tidur anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 09/04/2019 . 2 minit bacaan

  Penat Dan Mengantuk Tetapi Tidak Boleh Tidur: Apakah Puncanya?

  Apakah yang menjadi punca kepada masalah tidak boleh tidur ini? Mungkin ada perkara yang tanpa kita sedar menjadi punca kepada masalah ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 01/04/2019 . 3 minit bacaan

  Penyelidikan Baharu Mengubah Pemahaman Kita Berkenaan Aktiviti Otak Ketika Tidur

  Ketidakmampuan untuk tidur atau insomnia menjadi salah satu beban kepada seseorang apabila keadaan seperti susah untuk tertidur atau kerap terjaga pada waktu malam dan sukar untuk kembali tidur membawa kepada kehilangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Mempersiapkan Anak Anda untuk Pembiusan

  Apabila anak anda perlu menjalani pembedahan yang melibatkan pembiusan, pasti terdapat banyak tanda tanya yang bermain dalam fikiran anda. Salah satu persoalan yang paling biasa ialah penggunaan ubat bius sama ada ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pusat Kesihatan, Keibubapaan, Tips Keibubapaan 20/03/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit anemia

  Sering Penat, Sukar Tidur Malam- Ini TANDA KETARA Anemia, Cepat Jumpa Doktor Jika Anda Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  ubat dilarang semasa hamil

  PERHATIAN Mak Buyung! Jangan Makan 10 Ubat Ini, Bahaya Untuk Ibu & Kandungan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 10/06/2020 . 3 minit bacaan
  susah-tidur-malam-kesan-wajib-anda-tahu

  Sering Berjaga Setiap Malam? Ini KESAN Buruk Jika Tak Tidur Sehari Hingga Lebih 3 Hari, BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/06/2020 . 3 minit bacaan
  masalah tidur

  Sukar Lena Jika Tidur Sekatil? Ini 5 Solusi Ideal Buat Pasangan Yang Ada Masalah Di Kamar Tidur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/05/2020 . 3 minit bacaan