Naproxen

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 9 minit bacaan
Share now

 

Kegunaan Naproxen

Apa itu Naproxen?

Naproxen digunakan untuk melegakan kesakitan dari pelbagai keadaan seperti sakit kepala, sakit otot, tendonitis (keradangan tendon/sendi), sakit gigi, dan senggugut. Ia juga mengurangkan kesakitan, bengkak, dan kekejangan sendi yang disebabkan oleh serangan artritis, bursitis dan gout. Ubat ini dikenali sebagai ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Ia berfungsi dengan menyekat pengeluaran bahan-bahan semula jadi tertentu dalam badan yang menyebabkan keradangan.

Jika anda merawat keadaan yang kronik seperti artritis, tanya doktor anda mengenai rawatan tanpa ubat dan / atau menggunakan ubat-ubatan lain untuk merawat kesakitan anda. Lihat juga bahagian amaran.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Ambil ubat ini melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya 2 atau 3 kali sehari dengan segelas penuh air (8 auns / 240 mililiter). Jangan berbaring selama sekurang-kurangnya 10 minit selepas mengambil ubat ini. Untuk mengelakkan sakit perut, ambil ubat ini dengan makanan, susu, atau anti-asid.

Dos adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Untuk mengurangkan risiko pendarahan perut dan kesan sampingan yang lain, ambil ubat ini pada dos berkesan yang paling rendah untuk masa yang sesingkat mungkin. Jangan meningkatkan dos atau mengambil ubat ini lebih kerap daripada yang diarahkan. Untuk keadaan berterusan seperti artritis, teruskan mengambil ubat ini seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Untuk keadaan tertentu (seperti artritis), ia mungkin mengambil masa sehingga dua minggu pengambilan secara teratur sebelum ubat berkesan.

Jika anda mengambil ubat ini “setiap kali diperlukan” (tidak mengikut jadual yang tetap), ingat bahawa ubat-ubatan sakit berkesan jika digunakan sewaktu tanda-tanda awal sakit berlaku. Jika anda menunggu sehingga kesakitan semakin teruk, ubat ini mungkin tidak berkesan juga.

Beritahu doktor anda jika keadaan anda tidak bertambah baik atau jika menjadi lebih teruk.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Naproxen lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan naproxen dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama naproxen berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam naproxen ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambil naproxen,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada naproxen, aspirin atau NSAID lain seperti ibuprofen (Advil, Motrin) dan ketoprofen (Orudis KT, Actron), mana-mana ubat-ubatan untuk sakit atau demam, atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan bukan preskripsi ubat-ubatan, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut ubat-ubatan berikut: angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitors seperti Benazepril (lotensin), captopril (Capoten), enalapril (Vasotec), fosinopril (Monopril), lisinopril (Prinivil, Zestril), moexipril (Univasc), perindopril (Aceon), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), dan trandolapril (Mavik); angiotensin II antagonis reseptor (angiotensin penghalang reseptor; ARBs) seperti,,,, candesartan (Atacand), Eprosartan (Teveten) Irbesartan (Avapro, dalam Avalide) losartan (Cozaar, dalam Hyzaar) olmesartan (Benicar) telmisartan (Micardis), dan valsartan (Diovan); penghalang beta seperti atenolol (Tenormin), Labetalol (Normodyne), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), nadolol (Corgard), dan propranolol (Inderal); cholestyramine (Questran); diuretik ( ‘pil air’); litium (Eskalith, Lithobid), ubat-ubatan untuk penyakit kencing manis; methotrexate (Rheumatrex); probenecid (Benemid); terpilih inhibitor serotonin reuptake seperti citalopram (Celexa), Escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), dan sertraline (Zoloft); ubat sulfa seperti sulfamethoxazole (dalam Septra, Bactrim); dan naproxen (Coumadin). Jika anda mengambil tablet lambat-release, juga beritahu doktor anda jika anda mengambil antasid atau Sucralfate (carafate). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • tidak mengambil nonprescription naproxen dengan mana-mana ubat-ubatan lain untuk sakit melainkan jika doktor anda memberitahu anda bahawa anda harus.
 • beritahu doktor anda jika anda telah diberitahu untuk mengikuti diet natrium yang rendah dan jika anda mempunyai atau pernah mempunyai apa-apa syarat atau asma, terutamanya jika anda juga mempunyai hidung disumbat atau berair yang kerap atau polip hidung (bengkak dalam hidung); bengkak pada tangan, lengan, kaki, pergelangan kaki, atau kaki yang lebih rendah; anemia (sel-sel darah merah tidak membawa oksigen yang mencukupi untuk semua bahagian badan); atau hati atau penyakit buah pinggang.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, terutamanya jika anda berada di dalam beberapa bulan terakhir kehamilan anda, anda merancang untuk hamil, atau anda sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil naproxen, hubungi doktor anda.
 • berbincang dengan doktor anda mengenai risiko dan faedah mengambil naproxen jika anda berumur 65 tahun atau lebih tua. Orang dewasa biasanya perlu mengambil dos yang lebih rendah daripada naproxen untuk jangka masa yang singkat kerana dos yang lebih tinggi digunakan dengan kerap mungkin tidak lebih berkesan dan lebih cenderung untuk menyebabkan kesan sampingan yang serius.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil naproxen.
 • anda perlu tahu bahawa ubat-ubatan ini boleh membuat anda pening, mengantuk, atau tertekan. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana ubat ini memberi kesan kepada anda.
 • ingat alkohol yang dapat menambah rasa mengantuk yang disebabkan oleh ubat ini.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil naproxen.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan terhadap naproxen: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti menggunakan naproxen dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • sakit dada, lemah, sesak nafas, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini;
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • bengkak atau berat badan yang cepat, sedikit atau tiada air kecil;
 • loya, sakit atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • demam, sakit kepala, kekejangan leher, menggigil, peningkatan kepekaan terhadap cahaya, tompok ungu pada kulit, dan / atau penyitaan (sawan) atau
 • tindak balas kulit yang teruk – demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata anda, kulit sakit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Kesan sampingan yang biasa naproxen boleh termasuk:

 • sakit perut, pedih ulu hati yang lembut atau sakit perut, cirit-birit, sembelit;
 • kembung, gas;
 • pening, sakit kepala, gemuruh;
 • gatal-gatal kulit atau ruam;
 • penglihatan kabur; atau
 • nada dalam telinga anda.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin ada beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Naproxen mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor.

Tanya doktor anda sebelum menggunakan naproxen jika anda mengambil antidepresan seperti citalopram, Escitalopram, fluoxetine (Prozac), fluvoxamine, paroxetine, sertraline (Zoloft), trazodone, atau vilazodone. Mengambil mana-mana ubat-ubatan ini dengan NSAID boleh menyebabkan anda meremukkan atau berdarah dengan mudah.

Tanya doktor atau ahli farmasi jika ia adalah selamat untuk anda menggunakan ubat ini jika anda juga menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • pencair darah (naproxen, Coumadin);
 • lithium;
 • methotrexate;
 • diuretik atau “pil air”;
 • steroid (prednisone dan lain-lain);
 • aspirin atau NSAID-ibuprofen lain (Advil, Motrin), celecoxib, diclofenac, indomethacin, meloxicam, dan lain-lain;
 • jantung atau tekanan darah ubat-Benazepril, candesartan, enalapril, lisinopril, losartan, olmesartan, quinapril, ramipril, telmisartan, valsartan, dan lain-lain.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Naproxen mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Naproxen mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Anemia atau
 • masalah Pendarahan atau
 • darah beku atau
 • Edema (pengekalan cecair atau badan bengkak) atau
 • serangan jantung, sejarah atau
 • penyakit jantung (contohnya, kongestif kegagalan jantung) atau
 • Hipertensi (tekanan darah tinggi) atau
 • penyakit buah pinggang atau
 • penyakit hati (contohnya, hepatitis) atau
 • perut atau ulser usus atau pendarahan, sejarah atau
 • Stroke, sejarah-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat syarat-syarat ini lebih teruk.
 • Aspirin sensitif asma atau
 • sensitiviti Aspirin, sejarah tidak of-Harus digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.
 • Pembedahan jantung (contohnya, koronari arteri bypass rasuah [bypass]) – Tidak boleh digunakan untuk melegakan kesakitan kanan sebelum atau selepas pembedahan.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Ankylosing Spondylitis: Permulaan: 250 mg 500 mg (naproxen) atau 275 mg 550 mg (naproxen sodium) secara lisan dua kali sehari. Dos permulaan bagi naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah dua 375 tablet mg (750 mg) secara lisan sekali sehari, satu 750 mg tablet secara lisan sekali sehari, atau dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan sekali sehari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Osteoartritis: Permulaan: 250 mg 500 mg (naproxen) atau 275 mg 550 mg (naproxen sodium) secara lisan dua kali sehari. Dos permulaan bagi naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah dua 375 tablet mg (750 mg) secara lisan sekali sehari, satu 750 mg tablet secara lisan sekali sehari, atau dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan sekali sehari.

Dos Dewasa yang biasa untuk Rheumatoid Arthritis: Permulaan: 250 mg 500 mg (naproxen) atau 275 mg 550 mg (naproxen sodium) secara lisan dua kali sehari. Dos permulaan bagi naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah dua 375 tablet mg (750 mg) secara lisan sekali sehari, satu 750 mg tablet secara lisan sekali sehari, atau dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan sekali sehari.

Dos Dewasa yang biasa untuk akut Gout: 750 mg (naproxen) atau 825 mg (naproxen sodium) secara lisan satu masa, diikuti oleh 250 mg (naproxen) atau 275 mg (naproxen sodium) setiap 8 jam sehingga serangan gout telah diselesaikan, biasanya 2 hingga 3 hari. Dos yang disyorkan untuk naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah 02:58 500 mg tablet (1000-1500 mg) secara lisan pada hari pertama, diikuti oleh dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan setiap hari sehingga serangan telah reda.

Dos Dewasa yang biasa untuk Radang kandung lendir: 550 mg naproxen sodium secara lisan sekali, diikuti oleh 550 mg naproxen sodium setiap 12 jam, atau 275 mg (naproxen sodium) / 250 mg (naproxen) setiap 6 hingga 8 jam sekali. Titrate untuk dos harian maksimum 1100 mg naproxen sodium atau 1000 mg naproxen. Dos permulaan yang disarankan naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan sekali sehari. Bagi pesakit yang memerlukan manfaat analgesik yang lebih besar, dua 750 mg tablet (1500 mg) atau tiga 500 mg tablet (1500 mg) boleh digunakan untuk tempoh masa yang terhad. Selepas itu, jumlah dos harian tidak melebihi dua 500 mg tablet (1000 mg).

Dos Dewasa yang biasa untuk Tendonitis: 550 mg naproxen sodium secara lisan sekali, diikuti oleh 550 mg naproxen sodium setiap 12 jam, atau 275 mg (naproxen sodium) / 250 mg (naproxen) setiap 6 hingga 8 jam sekali. Titrate untuk dos harian maksimum 1100 mg naproxen sodium atau 1000 mg naproxen. Dos permulaan yang disarankan naproxen sodium dikawal-pelepasan adalah dua 500 mg tablet (1000 mg) secara lisan sekali sehari. Bagi pesakit yang memerlukan manfaat analgesik yang lebih besar, dua 750 mg tablet (1500 mg) atau tiga 500 mg tablet (1500 mg) boleh digunakan untuk tempoh masa yang terhad. Selepas itu, jumlah dos harian tidak melebihi dua 500 mg tablet (1000 mg).

Dos Dewasa yang biasa untuk Dysmenorrhea: 550 mg naproxen sodium secara lisan sekali, diikuti oleh 550 mg naproxen sodium setiap 12 jam, atau 275 mg (naproxen sodium) / 250 mg (naproxen) setiap 6 hingga 8 jam sekali. Titrate untuk dos harian maksimum 1100 mg naproxen sodium atau 1000 mg naproxen.

Dos Dewasa yang biasa untuk sakit: 550 mg naproxen sodium secara lisan sekali, diikuti oleh 550 mg naproxen sodium setiap 12 jam, atau 275 mg (naproxen sodium) / 250 mg (naproxen) setiap 6 hingga 8 jam sekali. Titrate untuk dos harian maksimum 1100 mg naproxen sodium atau 1000 mg naproxen.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatric biasa untukFever

garis panduanCara pengambilan adalah berdasarkan naproxen:

Greater daripada 2 tahun: 2.5 hingga 10 mg / kg / dos. Dos harian maksimum adalah 10 mg / kg, memandangkan setiap 8 hingga 12 jam.

Dos Pediatric biasa untukPain

garis panduanCara pengambilan adalah berdasarkan naproxen:

Greater daripada 2 tahun: 2.5 hingga 10 mg / kg / dos. Dos harian maksimum adalah 10 mg / kg, memandangkan setiap 8 hingga 12 jam.

Dos Pediatric biasa untukJuvenile Rheumatoid Arthritis

garis panduanCara pengambilan adalah berdasarkan naproxen:

Lebih besar daripada atau sama dengan 2 tahun: 5 mg / kg secara lisan dua kali sehari. Dos maksimum: 1000 mg / hari.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Naproxen boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Tablet, Oral: 220 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos naproxen, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Mengharungi Kehidupan Sebagai Pesakit Artritis Psoriatik

  Miss Amazing Malaysia 2019, Sofia Lovi Ramasamy berkongsi kisah beliau sebagai penghidap seorang penghidap penyakit artritis psoriatik. Selami kisah beliau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 09/10/2019 . 5 minit bacaan

  Sokongan Untuk Penghidap Artritis Psoriatik

  Artritis Psoriatik (PsA) adalah sejenis penyakit autoimun kronik yang dihidapi oleh segelintir pesakit yang menghidapi psoriasis. Klik untuk info lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Tempatan 09/10/2019 . 2 minit bacaan

  Anda Gastrik? Ketahui Puncanya

  Gastrik adalah sejenis keadaan kesihatan di mana berlaku keradangan pada dinding perut. Istilah yang lebih tepat bagi keadaan ini adalah gastritis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  Usus Sihat daripada Pilihan Pemakanan yang Baik

  Setiap spesies mikrobiota usus memainkan peranan yang berbeza dalam kesihatan anda dan memerlukan nutrien yang berbeza untuk pertumbuhannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/03/2019 . 8 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit sendi

  Jaga-jaga Jika Anda Sering Sakit Sendi, Ini Mungkin Tanda Hidap DIABETES!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan
  Bahaya paracetamol

  Makan 8 Biji Paracetamol Sehari Sebab Demam? Nanti Dulu, Ada Kesan Jika Terlebih Dos!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  cara cegah malaria

  Mungkinkah Nyamuk Gajah Bakal Bawa Wabak Baru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 04/02/2020 . 4 minit bacaan
  sakit bahu

  Sering Sakit Bahu Sampai Rasa Berdenyut, Ini Penyebab Dan Cara Untuk Mengatasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 13/12/2019 . 4 minit bacaan