Adakah Penghidap Buah Pinggang Kronik Boleh Berpuasa?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 06/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Setiap muslim pasti ingin menjalani puasa di bulan Ramadan sesempurna mungkin. Ini juga dirasai para pesakit penyakit kronik, seperti penyakit buah pinggang. Tiada orang yang mengalami penyakit kronik, tetap mahu menjalani puasa penuh sebulan. Jadi adakah penghidap buah pinggang kronik boleh berpuasa? Apakah yang perlu dititiberatkan jika ingin berpuasa?

Kesan berpuasa bagi penghidap buah pinggang kronik

Menjalani puasa mengharuskan seseorang untuk menahan lapar dan dahaganya lebih kurang 12 jam. Ini tidak menyukarkan orang sihat dan memiliki fungsi tubuh yang normal. Tapi, apa yang berlaku jika penghidap buah pinggang kronik berpuasa, yang asanya mengalami peningkatan dalam keperluan pemakanan? Sebenarnya, hingga kini masih diperkatakan sama ada pesakit penyakit kronik boleh menjalani puasa atau tidak.

Namun, daripada pelbagai penyelidikan yang dilakukan pada penghidap buah pinggang kronik, bahawa ia tidak berbahaya sekiranya mereka berpuasa di bulan Ramadan. Justru bagi beberapa penyakit buah pinggang kronik, puasa dapat meningkatkan kualiti hidup pesakit dan membantu menyokong rawatan yang dijalaninya.

Ini telah dibuktikan pada penyelidakan yang melibatkan pesakit yang menderita urolithiasis (batu pundi kencing), pemindahan buah pinggang, serta beberapa penyakit ginjal lainnya. Puasa memberi kesan baik bagi fungsi ginjal pada setiap pesakit.

Jadi, adakah penghidap buah pinggang kronik boleh berpuasa?

Tidak semua pesakit yang mengalami ganguan fungsi buah pinggang dibolehkan berpuasa. Ia bergantung kepada keadaan fizikal masing-masing. Penghidap penyakit buah pinggang yang mengalami masalah seperti poliuria (menghasilkan kencing yang banyak), kadar gula dalam darah tidak terkawal, tekanan darah sering tinggi, mengalami jangkitan hingga komplikasi fungsi jantung, tidak perlu berpuasa terlebih dahulu. Ini kerana puasa boleh memburukkan keadaannya.

Apa yang patut dititikberatkan jika mahu berpuasa?

Puasa boleh dilakukan jika keadaan fizikal pesakit kuat dan stabil. Ia juga harus mendapat pertimbangan serta kebenaran daripada doktor. Beberapa perkara yang patut dititiberatkan bagi penghidap buah pinggang kronik berpuasa:

 • Pesakit harus tetap memakan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor ketika sahur dan berbuka.
 • Ketika berbuka, elakkan memakan makanan yang mengandung kalium dan fosfor tinggi seperti, kurma, aprikot, gorengan, teh, soda, kopi, dan keju.
 • Pesakit harus memenuhi cairan tubuhnya dengan cara banyak minum air sama ada waktu berbuka dan sahur. Dalam satu hari, pesakit disarankan untuk minum air sekitar 1-2.5 liter untuk mengelakkan dehidrasi.
 • Air minuman yang sebaiknya diminum penghidap buah pinggang kronik adalah air mineral. Elakkan minuman yang memberatkan kerja ginjal, seperti kopi dan teh.
 • Pesakit harus melakukan pemeriksaan dokter sekurang-kurangnya setiap 1-2 minggu, selama bulan puasa.
 • Apabila muncul simptom seperti bengkak di beberapa bahagian tubuh, pening, sukar bernafas, serta merasa kelelahan, maka pesakit harus segera membatalkan puasanya dan segera mendapatkan pemerikasaan doktor.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Makan Organ Dalaman Haiwan, Sihat atau Tidak?

  Sesetengah orang gemar menikmati organ haiwan sebagai hidangan makanan manakala sesetengah yang lain berasa tidak selesa dengan hidangan sedemikian. Ada juga yang tertanya-tanya sama ada organ dalaman haiwan selamat ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 07/11/2018 . 3 minit bacaan

  Apa itu Penyakit Ginjal Polikistik?

  Penyakit ginjal polikistik (PKD) menyebabkan banyak sista tumbuh di buah pinggang. Sista ini dipenuhi dengan cecair. Jika terlalu banyak sista tumbuh atau jika mereka terlalu besar, buah pinggang boleh menjadi rosak ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 14/09/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesihatan buah pinggang

  Hari Buah Pinggang Sedunia: Akses Kesihatan Untuk Semua, Di Mana Sahaja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 13/03/2019 . 3 minit bacaan
  Organ dalaman manusia

  Organ Dalaman Manusia: Apakah Fungsinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 28/12/2018 . 2 minit bacaan
  buah pinggang

  Anemia: Komplikasi Penyakit Buah Pinggang Kronik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 11/12/2018 . 2 minit bacaan
  7 Tips for Women With Diabetes During Pregnancy

  Penyakit Buah Pinggang dan Kehamilan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 11/12/2018 . 2 minit bacaan