Kencing Manis Ada Dua Jenis? Betul Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mesti anda tahu sedikit sebanyak tentang kencing manis, kan? Ia merupakan penyakit kronik yang kerap didiagnos di Malaysia. Kencing manis boleh menyebabkan pelbagai jenis komplikasi seperti sakit jantung, masalah buah pinggang, jangkitan kuman dan kebutaan. Namun, tahukah anda bahawa kencing manis ada dua jenis? Ikuti artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

Insulin dan diabetes

Insulin merupakan hormon yang penting dalam mengawal tahap gula di dalam darah. Disebabkan gula adalah sumber tenaga utama tubuh badan, ia perlu masuk ke dalam sel. Insulin bertindak sebagai kunci yang akan membuka laluan untuk gula masuk. Tanpa insulin, tahap gula di dalam darah akan kekal tinggi. Ini akan menyebabkan simptom seperti kencing yang banyak (polyuria), kehausan (polydipsia), kelesuan dan kabur penglihatan.

Kencing manis jenis 1 (Diabetes type I) adalah disebabkan oleh ketidakupayaan individu tersebut untuk menghasilkan hormon insulin. Individu ini tidak mempunyai “kunci’ untuk membuka laluan sel, akibatnya gula akan berkumpul di dalam darah.  Ia disebabkan oleh proses autoimun yang menyebabkan sistem pertahanan tubuh menyerang sel beta di dalam pankreas. Sel beta merupakan sel yang menghasilkan insulin, justeru, tanpanya, insulin tidak boleh dihasilkan.

Kencing manis jenis 2 (Diabetes type II) pula disebabkan oleh kerintangan insulin. Badan masih menghasilkan hormon tersebut, namun ia tidak dapat digunakan dengan berkesan. Mekanisme terhadap kerintangan tersebut masih tidak diketahui namun terdapat beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan terjadinya kencing manis jenis 2 seperti obesiti dan mengamalkan hidup sedentar.

Peranan insulin dalam rawatan diabetes

Setakat ini, tiada ubat yang dapat menyembuhkan kencing manis jenis 1 secara menyeluruh. Disebabkan oleh ketidakupayaan individu tersebut dalam menghasilkan insulin, mereka perlu mengambil suntikan hormon tersebut seumur hidup. Terdapat beberapa lokasi penyuntikan yang boleh digunakan oleh individu ini, namun adalah digalakkan untuk mereka menggunakan abdomen sebagai tempat suntikan utama.

Ini kerana, kadar penyerapan insulin adalah lebih cepat pada lokasi tersebut. Pemeriksaan gula dalam darah juga perlu dilakukan secara kerap kerana mereka berisiko untuk mendapat hypoglycaemia. Ia merupakan komplikasi yang menyebabkan tahap gula dalam darah rendah melebihi paras normal.

Bagi individu yang didiagnosis dengan kencing manis jenis 2 pula, perubahan gaya hidup perlu dilakukan. Walaupun hakikatnya penyakit ini boleh dikawal dengan pemakanan seimbang dan senaman yang kerap namun, sebahagian besar individu memerlukan bantuan farmakologikal.

Jika perubahan gaya hidup tidak dapat memberikan pengawalan gula dalam darah yang optimum, doktor anda mungkin akan mempreskripsikan ubat untuk membantu fungsi insulin anda. Tahap gula dalam darah perlu dipantau dan jika ia berterusan tinggi walaupun anda mengambil ubat mengikut saranan doktor, anda mungkin perlu mengambil insulin.

Konklusi

Rawatan bagi kencing manis berbeza mengikut jenisnya. Mereka yang mempunyai penyakit ini perlu mengikut saranan yang diberikan oleh doktor kerana komplikasinya mempengaruhi kualiti hidup. Jika anda mempunyai faktor risiko kencing manis atau mengalami simptom yang berkaitan dengannya, berjumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan susulan dan rawatan jika perlu.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sudah Berapa Kali Anda Buang Air Kecil Hari Ini? Kalau Terlebih Ini Mungkin Tanda Penyakit!

  Berapa kali dalam sehari anda patut kencing? Individu kerap buang air kecil lebih daripada 5 kali sehari bermakna mempunyai tahap kesihatan tidak normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Urologi, Masalah Pundi Kencing 11/09/2020 . 3 minit bacaan

  BAHAYA! Hentikan Tabiat Buruk Sering Menahan Kencing Jika Tak Nak Dapat Penyakit Ini

  Tabiat menahan kencing bukan sahaja menyiksakan, malah membahayakan pundi, bahagian badan yang lain serta berisiko dapat kencing kotor!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Urologi, Jangkitan Saluran Kencing 10/09/2020 . 3 minit bacaan

  Susu Kambing VS Susu Lembu, Yang Mana Lebih Baik Untuk Si Kecil?

  Bolehkah berikan susu kambing untuk anak atau susu lembu lebih sesuai? Bagaimana pula dari aspek manfaat susu? Ini jawapan untuk anda...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 08/09/2020 . 3 minit bacaan

  Usah Percaya Dengan Tangkal Lagi, Jom Ketahui 7 Punca Sebenar Terkencing Waktu Malam!

  Selalu mengompol waktu malam tapi tidak tahu sebabnya? Jom ketahui punca kencing malam sebenar yang mungkin anda tidak tahu jika belum baca ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Urologi, Masalah Pundi Kencing 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kencing tak lawas

  Selain Mudah Lupa, Warga Emas Sering Alami Masalah Kencing Tak Lawas, Ini 6 Puncanya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  diabetes

  Membongkar 4 Mitos Tentang Terapi Insulin

  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/10/2020 . 3 minit bacaan
  kencing manis jenis 2

  Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  manfaat serat

  Pssttt… Rahsia Untuk Kurangkan Risiko Dapat Diabetes Jenis 2, Amalkan Pengambilan Serat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan