home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Hipertensi, Adakah Anda Berisiko Menghidapinya?

Hipertensi, Adakah Anda Berisiko Menghidapinya?

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah kebiasaan dan penyakit yang berbahaya di dalam dunia. Penyakit ini juga dikenali sebagai “pembunuh senyap” kerana kebiasaannya tiada simptom, tanda atau amaran yang jelas , menyebabkan ramai tidak mengetahui mereka menghidapi penyakit berbahaya ini. Untuk mengetahui sekiranya anda mempunyai risiko atau tidak, anda harus mempunyai pengetahuan menenai penyakit ini dan juga keadaan tubuh anda.

Hipertensi dan risikonya

Tekanan darah tinggi bermaksud tekanan darah dalam saluran darah yang lebih tinggi berbanding normal, yang mengakibatkan jantung dipaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Tekanan darah anda kebiasaaannya naik dan turun sepanjang hari, tetapi sekiranya ia adalah tinggi untuk masa yang lama, itumampu menjejaskan jantung dan membawa kepada lebih banyak masalah kesihatan,

Walaupun hypertension tidak memiliki symptom yang jelas, ia jarang mengakibatkan pening kepala atau muntah. Satu-satunya cara untuk mengesan jika anda menghidapi penyakit ini ialah dengan cara meminta tekanan darah anda diperiksa oleh pakar kesihatan.

Keadaan kesihatan anda sekarang, gaya hidup anda dan sejarah keluarga boleh menyumbang kepada peningkatan risiko “hipertensi”. Sebahagian masalah kesihatan seperti pra-hypertension dan diabetis boleh juga meningktkan risiko tekanan darah tinggi. Selain itu, gaya hidup yang tidak baik juga menyumbang kepada peningktan risiko “hipertensi”. Mereka yang mengamalkan diet tidak sihat, tidak melakukan aktiviti fizikal yang mencukupi, kegemukan, dan mengambil minuman alkohol dan rokok berlebihan juga akan mendekatkan mereka dengan risiko penyakit berbahaya ini. Walaupun sesetengah penghidap tidak mampu mengawal sebahagian risiko seperti umur dan sejarah keluarga, mereka boleh mengawal amalan seharian bagi mengurangkan risiko “hipertensi”.

Hipertensi: Kaitan antara tekanan darah dan kesihatan anda

Terdapat dua nombor yang digunakan bagi mengukur tekanan darah iaitu tekanan darah “systolic” dan “diastolic”. “Systolic” mengukur tekanan darah dalam salur darah ketika jantung berdenyut manakala “diastolic” mengukur teknan darah dalam salur darah dalam keadaan rehat diantara denyutan jantung. Sekiranya tekanan menunjukkan nilai bertulis “120/80 mmHg” atau disebut “120 per 80”, menunjukkan keputusan anda ialah 120 bagi “systolic” dan 80 bagi “diastolic”. Sekiranya tekanan darah anda dibawah tahap 120/80 mmHg, tekanan darah anda adalah normal. Sekiranya bacaan anda diantara 120/80 mmHg ke 140/90 mmHg, anda berisiko untuk menghidap “hipertensi” yang digelar “prehypertension”. Sekiranya bacaan tekanan darah anda 140/90 mmHg atau lebih, anda sedang mengalami “hipertensi”. Adalah digalakkan untuk melakukan pemeriksaan tekanan darah secara kerap kerana ini adalah satu-satunya cara untuk mengesan masalah “hipertensi”. Selain itu ia tidak mengambil masa yang lama, tidak menyakitkan dan tidak semestinya dilakukan di hospital.

“Hipertensi” adalah tidak terlalu berbahaya sekiranya anda tahu cara mengawalnya. Informasi di atas akan membantu anda untuk memahami mengenai masalah tekanan darah tinggi dan bagaimana mengesan sekiranya adalah penghidap.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

High Blood Pressure. https://www.cdc.gov/bloodpressure/. Accessed on March 10, 2017

The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/guidelines/express.pdf. Accessed on March 10, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh JX Chan Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x