Tuberos Sklerosis

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Ketahui asasnya

Apakah itu tuberos sklerosis?

Tuberos sklerosis merupakan keadaan apabila ketumbuhan kecil yang tumbuh di banyak bahagian badan, seperti kuli, buah pinggang, otak, hati, mata dan peparu. Tumor ini tidak malignan (bukan kanser), tetapi ia boleh mengakibatkan masalah lain. Sindrom ini berlaku kira-kira 1 dalam 10,000 orang.

Apakah kebarangkalian tuberos sklerosis?

Tuberos sklerosis merupakan penyakit genetik. Ia boleh diwarisi di dalam keluarga dan dipindahkan daripada ibu bapa kepada anak-anak. Ahli keluarga yang mempunyai saudara yang mempunyai tuberos sklerosis juga boleh mempunyai penyakit ini.

Ketahui simptom-simptomnya

Apakah simptom-simptom tuberos sklerosis?

Tuberos sklerosis boleh dilihat pada waktu lahir, tetapi tanda dan simptom mungkin tidak kelihatan dengan segera. Diagnosis dilakukan semasa berumur 10 tahun. Kebanyakan pesakit dan anak mereka hanya mempunyai tumor di sebahagian daripada badan seperti kulit.

Simptom adalah berbeza kepada setiap orang dan ia boleh menjadi simptom biasa sehingga serius. Simptom yang serius termasuklah masalah ketika belajar dan intelek, tetapi ramai yang masih mempunyai IQ yang normal atau tinggi berbanding normal. Selain itu, simptom biasa ialah tompokan putih pada kulit (biasanya di kaki), dan benjolan merah di muka.

Simptom lain adalah kulit yang kasar di bahagian bawah belakang dan polip di sekitar kuku, terutamanya kuku kaki. Enamel gigi juga boleh terhakis, dan kekejangan atau sawan boleh berlaku. Perkembangan neural atau fizikal juga mungkin terjejas. Ini bergantung pada kawasan otak yang mengandungi tumor.

Mungkin terdapat simptom atau tanda yang tidak dinyatakan. Jika anda mempunyai sebarang persoalan tentang tanda tersebut, sila berhubung dengan doktor anda.

Bilakah saya harus berjumpa doktor saya?

Simptom tuberos sklerosis boleh dijumpai semasa dilahirkan. Atau tanda pertama penyakit ini menjadi ketara semasa usia kanak-kanak atau mungkin apabila dewasa. Hubungi doktor anda sekiranya anda bimbang tentang perkembangan anak anda atau anda melihat sebarang tanda atau simptom tuberos sklerosis yang dinyatakan di atas. Jika anda mempunyai sebarang tanda atau tanda yang dinyatakan di atas atau mempunyai sebarang soalan, sila hubungi doktor anda. Setiap orang bertindak balas berbeza. Ia adalah terbaik untuk berbincang dengan doktor anda tentang apa yang terbaik untuk situasi anda.

Ketahui puncanya

Apakah punca berlakunya tuberos sklerosis?

Tuberos sklerosis ialah penyakit genetik. Penyakit genetik di dalam keluarga dan diwarisi daripada ibu bapa kepada anak-anak. Terdapat dua jenis penyakit genetik. Mereka adalah kromosom 9 (genetik TSC1) dan 16 (genetik TSC2). Walau bagaimanapun, hanya satu pertiga kes adalah disebabkan oleh keturunan. Sebab lain mungkin adalah kerana mutasi baru. Mutasi adalah perubahan kepada DNA atau bahan lain di dalam badan yang membawa kod genetik.

Ketahui faktor risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya terhadap tuberos sklerosis?

Hampir satu pertiga pesakit tuberos sklerosis mewarisi TSC1 atau TSC2 GMO – berkaitan dengan genetik tuberos sklerosis daripada ibu bapa. Kira-kira dua pertiga pesakit tuberos sklerosis mempunyai genetik mutasi baru dalam genetik TSC1 atau TSC2. Jika anda mempunyai benjolan yang mengeras, anda mempunyai kemungkinan sehingga 50 peratus untuk mewarisinya kepada bayi anda. Tahap penyakit ini adalah berbeza. Ibu bapa yang mempunyai tuberos sklerosis boleh mempunyai anak yang mempunyai penyakit yang ringan atau lebih berat.

Memahami diagnosis dan rawatannya

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimanakah tuberos sklerosis didiagnosis?

Penyakit ini sukar untuk didiagnosis. Doktor akan berdasarkan sejarah kesihatan dan pemeriksaan fizikal untuk mendiagnosis peringkat awal secara amnya. Sawan, kekejangan atau ruam pada muka anda atau anak anda boleh disyaki sebagai simptom kepada penyakit ini. Pelbagai ujian boleh dijalankan, termasuklah EEG (EEG) untuk memeriksa aktiviti otak. Pengimejan magnetik resonan (MRI) dilakukan untuk mengenal pasti tumor. EKG pula membantu memastikan sama ada jantung terjejas atau tidak. Mata diperiksa untuk mencari sebarang kecacatan. Ujian kencing dijalankan untuk mencari masalah buah pinggang. Doktor daripada pelbagai pengkhususan boleh menyertai dalam mengawal penyakit kompleks ini.

Bagaimanakah tuberos sklerosis dirawat?

Rawatan bergantung pada keadaan pesakit. Sesetengah pesakit mempunyai simptom yang biasa dan tidak memerlukan rawatan. Tumor pada kulit boleh dibuang menggunakan laser atau pembedahan. Ubat-ubatan boleh merawat sawan dan tumor. Pembedahan juga boleh membuang tumor di dalam badan, seperti di buah pinggan atau di otak. Kanak-kanak mungkin perlu diperiksa bagi masalah perkembangan mental dan perilaku. Rawatan awal boleh membantu kanak-kanak membesar dengan selamat. Penyakit ini mempunyai kesan sepanjang hayat. Walaupun selepas menjalani rawatan, anda atau anak anda masih perlu diperiksa secara berkala. Rawatan boleh dilakukan semula sekiranya tumor tumbuh semula.

Perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan boleh membantu saya menangani tuberos sklerosis?

Langkah di bawah ini membantu anda menangani tuberos sklerosis:

 • Menyertai kumpulan yang memberi sokongan kepada keluarga yang mempunyai penyakit ini atau penyakit neurodegeneratif yang lain
 • Berhubung dengan doktor tentang kesan penyakit ini terhadap masa depan anak anda

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, sila berhubung doktor anda untuk memahami penyelesaian terbaik bagi anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tidak Perlu Banyak Wang, Ini 12 Cara Menikmati Hidup Dengan Gembira

  Anda ingin hidup gembira sepanjang masa? Jangan khuatir, kerana kami ada 12 cara untuk gembira bagi mewujudkan hidup yang gembira untuk anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Susahnya Nak Lelapkan Mata Semasa Demam! Jangan Risau, Ini 7 Cara Untuk Tidur Lena

  Anda demam? Pasti anda rasa susah untuk tidur malam. Ini kami bawakan kepada anda 7 tip untuk anda tidur dengan lena ketika sedang sakit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Alami Kembung Perut? Itu Mungkin Tanda USUS TERSUMBAT, Atasinya Dengan Diet Ini

  Keadaan usus tersumbat boleh menyebabkan berlakunya masalah perut kembung. Jangan bimbang, diet pemakanan ini boleh bantu mengatasinya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Badan Kurus Tapi Kolesterol Tinggi? Jaga-Jaga Ya! Ia Boleh Jadi Punca Serangan Jantung

  Seperti yang diketahui umum, mereka yang mempunyai berat berlebihan cenderung untuk menghidap kolesterol tinggi, tetapi orang kurus juga boleh terkena, tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 26/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  nutrisi diet vegetarian

  Risau Tak Cukup Zat Kalau Jadi Pengamal Vegetarian? Ini Cara Nak Pastikan Nutrisi Anda Mencukupi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 27/10/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu kanser prostat

  Jangan Sangka Kanser Prostat Hanya Boleh Berlaku Pada Lelaki, Wanita Pun Berisiko?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  suami isteri

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  mitos kanser serviks

  Merungkai Mitos Kanser Serviks, Betul Ke Ini Penyakit Keturunan & Pesakit Tak Boleh Hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan