Strok

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 8 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Strok?

Strok berlaku apabila bekalan darah ke bahagian otak anda terganggu atau berkurang dengan teruk. Strok kadang-kadang dipanggil sebagai “serangan pada otak.”

Aliran darah yang terpotong lebih lama daripada beberapa saat akan menghalang tisu otak daripada menerima oksigen dan nutrien, menyebabkan sel otak mati dan meninggalkan kesan yang berkekalan.

Apakah kebarangkalian Strok?

Strok boleh menjejaskan pesakit pada mana-mana lapisan umur. Ia boleh ditangani dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Strok?

Simptom umum bagi strok ialah:

 • Kelemahan atau rasa kebas pada muka, lengan, atau kaki pada satu sisi badan. Anda mungkin akan mengalami kebas, kelemahan atau kelumpuhan secara tiba-tiba di muka, lengan atau kaki anda, terutamanya pada satu bahagian sisi badan. Cuba untuk angkat kedua-dua tangan anda di atas kepala anda pada masa yang sama. Jika salah satu lengan mula jatuh, anda mungkin mengalami strok. Dalam masa yang sama, mungkin satu sisi mulut anda akan menjadi herot apabila anda cuba tersenyum.
 • Kehilangan penglihatan, kekuatan, koordinasi, deria sentuhan, ucapan, atau kemampuan untuk memahami ucapan. Simptom-simptom ini menjadi lebih buruk dari masa ke masa.
 • Masalah ketika bercakap dan memahami percakapan. Anda mungkin akan mengalami kekeliruan, kesukaran melancarkan perkataan atau memahami ucapan.
 • Kekelaman penglihatan yang mendadak, terutamanya pada salah satu mata. Anda mungkin tiba-tiba mengalami penglihatan yang kabur atau gelap dalam satu atau kedua-dua mata, ataupun penglihatan berganda.
 • Hilang keseimbangan yang mendadak, dan mungkin disertai dengan muntah, rasa mual, demam, tersedu, atau masalah ketika menelan.
 • Sakit kepala yang datang tiba-tiba dengan teruk tanpa sebab lain, diikuti dengan hilang kesedaran dengan cepat – tanda-tanda strok akibat pendarahan.
 • Masalah dengan berjalan kaki. Anda mungkin tersadung atau mengalami pening secara tiba-tiba, hilang keseimbangan atau koordinasi.
 • Hilang kesedaran dalam masa yang singkat.
 • Kepeningan yang tidak dapat dijelaskan atau jatuh secara tiba-tiba.

Mungkin terdapat beberapa simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang apa-apa simptom, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Sekiranya anda menyedari apa-apa simptom atau tanda-tanda strok, walaupun ia timbul dan hilang semula, sila dapatkan perhatian perubatan segera. Strok adalah sejenis keadaan kecemasan perubatan. Rawatan yang cepat adalah penting. Tindakan awal dapat meminimumkan kerosakan otak dan komplikasi yang berpotensi.

Punca

Apakah punca Strok?

Strok boleh disebabkan oleh penyumbatan arteri (strok iskemia) atau kebocoran mahupun pemecahan salur darah (strok berdarah). Sesetengah orang mungkin mengalami gangguan sementara aliran darah ke otak mereka (serangan iskemia sementara, atau TIA).

Strok iskemia

Punca iskemia berlaku adalah apabila arteri ke otak anda menjadi sempit atau tersumbat, menyebabkan aliran darah yang teruk (iskemia). Punca iskemia yang paling biasa termasuklah:

 • Strok trombotik: strok trombotik berlaku apabila darah beku (trombus) terbentuk di salah satu arteri yang membekalkan darah ke otak anda. Bekuan mungkin disebabkan oleh deposit lemak (plak) yang terbina pada dinding arteri dan menyebabkan aliran darah yang berkurangan (aterosklerosis) atau masalah lain pada arteri.
 • Strok embolik. Strok embolik berlaku apabila darah beku atau serpihan lain terbentuk dari tempat lain di luar otak anda – biasanya di dalam jantung – dan merebak melalui aliran darah lalu menyumbat arteri otak yang lebih sempit. Jenis bekuan darah ini dipanggil embolus.

Strok berdarah

Strok berdarah berlaku apabila saluran darah dalam otak anda mengalami kebocoran atau pecah. Pendarahan otak boleh disebabkan oleh banyak keadaan yang menjejaskan saluran darah anda, termasuk tekanan darah tinggi yang tidak terkawal (hipertensi), terlebih rawatan dengan ubatan bahan antigumpal dan kelemahan pada dinding saluran darah anda (aneurisma). Penyebab pendarahan yang kurang biasa ialah pecahnya simpulan saluran darah yang berdinding nipis (malformasi arteriovena) yang muncul sejak lahir. Jenis strok berdarah termasuklah:

 • Pendarahan intraserebrum. Dalam pendarahan intraserebrum, saluran darah di otak pecah dan tumpah dengan banyak ke dalam tisu otak sekitarnya, lalu merosakkan sel-sel otak. Sel-sel otak di luar kawasan kebocoran tidak mendapat bekalan darah dan turut rosak. Tekanan darah tinggi, trauma, malformasi arteriovena, penggunaan ubat penipisan darah dan keadaan lain boleh menyebabkan pendarahan intraserebrum.
 • Pendarahan subaraknoid. Dalam pendarahan subaraknoid, arteri pada atau berhampiran permukaan otak anda pecah dan tumpah ke dalam ruang di antara permukaan otak anda dan tengkorak anda. Pendarahan ini sering disedari dengan kehadiran sakit kepala yang tiba-tiba. Pendarahan subaraknoid biasanya disebabkan oleh pecahnya gelembung atau kantung berbentuk buah beri pada arteri yang dikenali sebagai aneurisme. Selepas pendarahan, salur darah di otak anda mungkin akan mengembang dan mengecut dengan tidak menentu (vasospasma), menyebabkan kerosakan sel otak dengan mengehadkan lagi aliran darah.

Serangan iskemia sementara (TIA) juga dikenali sebagai strok mini – adalah tempoh simptom yang singkat, serupa dengan orang yang mengalami strok. Pengurangan bekalan darah ke bahagian otak sementara menyebabkan TIA, yang biasanya berlangsung kurang dari lima minit. Seperti strok iskemia, TIA berlaku apabila terdapat bekuan atau serpihan yang menghalang aliran darah ke bahagian otak anda. TIA tidak meninggalkan tanda-tanda yang berkekalan kerana penyumbatan itu bersifat sementara.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Strok?

Terdapat banyak faktor risiko untuk strok, seperti:

Faktor risiko yang merangkumi gaya hidup:

 • Berat badan berlebihan atau obes;
 • Ketidakgiatan fizikal;
 • Pengambilan alkohol secara berlebihan;
 • Penggunaan dadah haram seperti kokain dan methamphetamine.

Faktor risiko yang merangkumi keadaan kesihatan:

 • Tekanan darah tinggi: risiko strok mula meningkat pada bacaan tekanan darah yang lebih tinggi daripada 120/80 milimeter merkuri (mm Hg). Doktor anda akan membantu anda menentukan tekanan darah sasaran berdasarkan umur anda, sama ada anda mempunyai diabetes dan juga faktor-faktor lain.
 • Merokok atau pendedahan yang banyak kepada asap rokok.
 • Kolesterol tinggi.
 • Diabetes.
 • Apnea tidur obstruktif: gangguan tidur di mana paras oksigen berulang kali jatuh pada waktu malam.
 • Penyakit kardiovaskular, termasuk kegagalan jantung, kecacatan jantung, jangkitan pada jantung atau rentak jantung yang tidak normal.

Faktor risiko lain:

 • Sejarah peribadi atau keluarga yang mempunyai strok, serangan jantung atau serangan iskemia sementara.
 • Berumur 55 tahun ke atas.
 • Bangsa kaum Afrika-Amerika mempunyai risiko strok yang lebih tinggi daripada orang-orang kaum lain.
 • Jantina: lelaki mempunyai risiko strok yang lebih tinggi daripada wanita. Wanita lazimnya berusia lebih tua apabila mereka mengalami strok, dan mereka lebih cenderung untuk mati akibat strok berbanding lelaki. Juga, mereka mungkin mempunyai beberapa risiko dari beberapa pil kawalan kelahiran atau terapi hormon yang termasuk estrogen, serta dari kehamilan dan melahirkan anak.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Strok didiagnosis?

Ujian dalam bilik kecemasan

Ujian pertama yang dilaksanakan selepas serangan strok biasanya adalah imbasan CT, satu siri x-ray yang dapat menunjukkan sama ada terdapat perdarahan di otak atau tidak. Ujian ini akan menunjukkan sama ada strok tersebut adalah iskemia atau berdarah. Anda juga mungkin mempunyai MRI. Ujian awal yang disyorkan untuk strok iskemia termasuk:

 • Elektrokardiogram (ECG, EKG) untuk memeriksa masalah jantung.
 • Ujian darah untuk membantu doktor membuat pilihan mengenai rawatan anda dan memeriksa keadaan yang mungkin menyebabkan simptom yang serupa dengan strok. Ujian mungkin termasuk:
  • Kiraan lengkap sel darah (CBC).
  • Kadar gula dalam darah.
  • Kadar elektrolit.
  • Fungsi hati dan buah pinggang.
  • Ujian masa protrombin dan INR (ujian yang mengukur berapa lama diperlukan untuk darah anda membeku).

Ujian yang mungkin dilaksanakan kemudian

Jika kelihatan anda mungkin mengalami masalah arteri karotid yang sempit, doktor anda mungkin akan menjalankan:

 • Pemeriksaan ultrabunyi / Doppler pada karotid untuk menilai aliran darah melalui arteri.
 • Angiogram resonans magnetik (MRA).
 • Angiogram CT.
 • Angiogram karotid.
 • Jika doktor anda mengesyaki bahawa strok anda mungkin disebabkan oleh masalah pada jantung, ujian ekokardiogram, pemantauan monitor Holter atau ujian telemetri boleh dilakukan.

Garis panduan mencadangkan bahawa faktor risiko untuk penyakit jantung juga akan dinilai selepas serangan strok, untuk mengelakkan kecacatan atau kematian daripada masalah jantung pada masa depan. Ini kerana ramai orang yang mengalami strok juga mempunyai penyakit arteri koronari.

Bagaimana pesakit Strok dirawat?

Rawatan kecemasan untuk strok bergantung kepada keadaan, sama ada anda mengalami strok iskemia yang menyumbat arteri atau strok berdarah yang melibatkan pendarahan ke dalam otak.

Strok iskemia

Untuk merawat strok iskemia, doktor perlu memulihkan aliran darah ke otak anda dengan cepat.

Rawatan kecemasan dengan ubat-ubatan:

Terapi dengan ubatan pencair darah beku mesti bermula dalam masa 3 jam jika ia diberikan ke dalam saluran darah, lebih cepat lebih bagus. Rawatan pantas bukan sahaja meningkatkan peluang anda untuk bertahan, tetapi juga boleh mengurangkan komplikasi. Anda boleh diberikan:

 • Aspirin: Aspirin adalah rawatan segera yang diberikan di dalam bilik kecemasan untuk mengurangkan kemungkinan mengalami strok yang lain. Aspirin menghalang pembekuan darah dari terbentuk.
 • Suntikan intravena aktivator plasminogen tisu (TPA): Suntikan TPA biasanya diberikan melalui vena di lengan. Ubat pencair darah yang kuat ini perlu diberikan dalam masa 4.5 jam selepas simptom strok bermula jika ia diberikan ke dalam saluran darah. TPA mengembalikan aliran darah dengan memecahkan bekuan darah yang menyebabkan strok anda, dan ini boleh membantu orang yang mengalami strok untuk pulih sepenuhnya. Doktor anda akan mempertimbangkan risiko tertentu, seperti risiko pendarahan di dalam otak, untuk menentukan sama ada TPA sesuai untuk anda.

Prosedur kecemasan:

Doktor kadang-kadang merawat strok iskemia dengan prosedur yang mesti dilakukan secepat mungkin, bergantung pada ciri-ciri darah beku tersebut:

 • Ubatan yang dihantar terus ke otak: doktor boleh memasukkan tiub panjang (kateter) yang panjang melalui arteri di pangkal paha anda dan lalukannya ke otak anda untuk melepaskan TPA terus ke kawasan di mana strok itu berlaku.
 • Penyingkiran darah beku secara mekanikal: doktor boleh menggunakan kateter untuk menggerakkan peranti kecil ke dalam otak anda untuk memecah atau memegang secara fizikal dan mengeluarkan darah beku tersebut.

Prosedur lain:

Untuk mengurangkan risiko mengalami strok atau serangan iskemia sementara, doktor anda boleh mengesyorkan prosedur untuk membuka arteri yang disempitkan oleh lemak yang terkumpul (plak). Doktor juga kadangkala akan mencadangkan prosedur berikut untuk mencegah strok. Pilihan akan berbeza-beza bergantung kepada keadaan anda:

 • Endarterektomi pada karotid: pakar bedah akan menghilangkan plak dari arteri yang berada di sepanjang sisi leher anda menuju ke otak anda (arteri karotid). Prosedur ini boleh mengurangkan risiko anda terhadap strok iskemia. Walau bagaimanapun, endarterektomi pada karotid juga melibatkan beberapa risiko, terutama bagi orang yang mempunyai penyakit jantung atau keadaan perubatan lain.
 • Angioplasti dan sten: lazimnya pakar bedah akan mendapatkan akses ke arteri karotid anda melalui arteri di pangkal paha anda. Di sini, dia dapat meneroka dengan lembut dan selamat ke arteri karotid di leher anda. Belon kemudian digunakan untuk mengembangkan arteri yang sempit. Kemudian sten boleh dimasukkan untuk menyokong pengekalan bukaan pada arteri.

Strok berdarah

Rawatan kecemasan pada strok berdarah memberi lebih tumpuan kepada mengawal pendarahan dan mengurangkan tekanan pada otak anda. Pembedahan juga boleh dilakukan untuk membantu mengurangkan risiko pengulangan pada masa depan.

Langkah kecemasan:

Jika anda mengambil warfarin (Coumadin) atau ubat antiplatelet seperti clopidogrel (Plavix) untuk mengelakkan pembekuan darah, anda mungkin akan diberi ubatan atau transfusi darah untuk mengatasi kesan pencairan darah. Anda juga boleh diberikan ubat untuk merendahkan tekanan di otak anda (tekanan intrakranial), menurunkan tekanan darah anda, mencegah pengecutan pembuluh darah atau mencegah sawan.

Setelah pendarahan di otak anda berhenti, rawatan biasanya akan melibatkan terapi ubatan sokongan sementara tubuh anda bertindak menyerap darah tersebut. Penyembuhan adalah serupa dengan apa yang berlaku ketika lebam yang buruk hilang. Jika kawasan pendarahan besar, doktor anda mungkin melakukan pembedahan untuk mengeluarkan darah dan melegakan tekanan pada otak anda.

Pembedahan pembuluh darah:

Pembedahan boleh digunakan untuk memperbaiki keabnormalan saluran darah yang berkaitan dengan strok berdarah. Doktor anda boleh mengesyorkan salah satu prosedur ini selepas strok atau jika aneurisma atau kecacatan arteriovena (AVM) atau lain-lain jenis malformasi vaskular yang disyaki menyebabkan strok berdarah anda:

 • Klip pembedahan: pakar bedah meletakkan penyepit (klip) kecil di pangkal aneurisme, untuk menghentikan aliran darah kepadanya. Penyepit ini boleh menghalang aneurisma daripada pecah, atau ia boleh menghalang pendarahan semula aneurisme yang baru pecah.
 • Gegelung lingkaran (embolus endovaskular): pakar bedah akan memasukkan kateter ke dalam arteri di pangkal paha anda dan melalukannya ke otak dengan bantuan imbasan x-ray. Pakar bedah anda kemudiannya akan melepaskan gegelung lingkaran kecil tersebut ke dalam aneurisma (aneurysm coiling). Gegelung tersebut akan mengisi aneurisma, lalu menghalang aliran darah ke dalamnya dan menyebabkan darah membeku.
 • Pembedahan AVM: pakar bedah boleh membuang AVM yang lebih kecil jika ia terletak di kawasan yang boleh diakses dari otak anda, untuk menghapuskan risiko daripada pecah dan mengurangkan risiko strok pendarahan. Bagaimanapun, AVM tidak semestinya sentiaasa boleh dibuang jika penyingkirannya akan menyebabkan terlalu banyak pengurangan fungsi otak, jika ia besar ataupun terletak jauh di dalam otak anda.
 • Pembedahan pintasan intrakranial: dalam beberapa keadaan yang unik, pembedahan pintasan saluran darah intrakranial mungkin menjadi pilihan untuk merawat saluran darah yang tidak baik ke kawasan otak atau lesi vaskular yang kompleks, seperti rawatan terhadap aneurisme.
 • Pembedahan radiosurgeri stereotaktik: menggunakan pelbagai pancaran sinaran yang sangat berfokus, radiosurgeri stereotaktik adalah rawatan kurang invasif secara minimum yang digunakan untuk memperbaiki kecacatan vaskular.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Strok?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan yang berikut mungkin membantu anda menghadapi strok:

 • Gunakan tongkat atau alat pejalan kaki (walker) untuk membantu mencegah dari terjatuh.
 • Mengurus berpakaian: bercakap dengan ahli terapi pekerjaan tentang alat seperti reacher, sock aid, dan button hook – yang boleh membantu anda berpakaian.
 • Jangan mengabaikan bahagian badan anda yang terjejas: ia merupakan perkara biasa untuk lebih cenderung pada bahagian badan anda yang tidak terjejas oleh strok. Tetapi adalah penting untuk memberi perhatian kepada bahagian lain pada badan anda juga.
 • Menguruskan masalah pemakanan: anda mungkin tidak dapat merasakan makanan pada satu atau kedua-dua belah mulut anda. Ini meningkatkan risiko untuk anda tersedak. Anda mungkin memerlukan ujian lanjut atau penilaian oleh ahli terapi pertuturan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor bagi memahami rawatan terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Zzzz… 7 Manfaat Tidur Malam Yang Wajib Anda Tahu! Yang Terakhir ‘Confirm’ Anda Suka

  Selalunya kita memandang remeh tentang kepentingan tidur. Tetapi sebenarnya ada 7 manfaat tidur malam yang perlu anda ketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 12/03/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Muda Yang Ada Tekanan Darah Tinggi, Ini 5 Cara Menurunkan Risiko Hipertensi!

  Buat orang muda yang menghidapi tekanan darah tinggi, ini merupakan cara menurunkan darah tinggi di usia muda untuk elak risiko hipertensi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Hipertensi 26/12/2019 . 3 minit bacaan

  Maut Diserang Strok Akibat Ketagihan Permainan Video

  Seorang remaja dari Thailand telah ditemui mati di biliknya selepas bermain permainan video sepanjang semalam ketika musim cuti sekolah. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 06/11/2019 . 2 minit bacaan

  Panduan Penjagaan Pesakit Strok di Rumah

  Penjagaan pesakit strok yang rapi adalah amat penting bagi memaksimakan proses penyembuhan mereka. Ikuti panduan penjagaan berikut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Pusat Kesihatan, Angin Ahmar/Strok 05/11/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit gusi

  Pernah Ada Masalah Gusi? JAGA-JAGA! Risiko Untuk Anda Terkena Penyakit Strok TINGGI

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  angin ahmar

  Simptom Sama, Tapi Lain Penyakit! Ini Cara Nak Bezakan Strok dan Sklerosis Berbilang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  strok

  Muka Senget, Sebelah Badan Lemah Selepas Seks, Ini Punca Strok Selepas Bersenggama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/07/2020 . 3 minit bacaan
  masalah kesihatan

  Ada 7 Penyakit Yang Sering Dialami Kaum Adam, Beri Perhatian Awal Sebelum Terkena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/06/2020 . 3 minit bacaan