home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Tip Mengawal Kegelisahan

Tip Mengawal Kegelisahan

Kegelisahan adalah keadaan yang sukar dikawal dan tidak menganggap ia boleh menjejaskan kehidupan dengan cara yang negatif. Jadi, apa yang boleh dilakukan untuk mengetepikan kebimbangan dan kerisauan? Artikel ini memberikan maklumat lanjut mengenai perkara ini.

Lakukan senaman

Walaupun ia mengejutkan, tetapi penglibatan dalam aktiviti fizikal secara mendalam boleh membantu mengawal kegelisahan. Bagi mereka yang tidak suka mengeluarkan peluh (bersenam), mungkin ini masa untuk mengubah gaya hidup anda.

Untuk kehidupan yang bahagia, anda memerlukan minda dan tubuh yang sihat. Melakukan senaman membantu anda mengecapinya. Jadi, bagainam dengan senaman boleh membantu anda mengawal kegelisahan?

  • Ia membebaskan bahan kimia otak yang membantu anda berasa selesa dan tenang.
  • Bersenam mengurangkan jumlah tekanan yang ada dalam tubuh anda.
  • Ia mewujudkan keseimbangan hormon.
  • Ia membuatkan otot anda penat, yang menyebabkan tidur lebih baik.

Sediakan jurnal

Sememangnya apabila anda mengalami kegelisahan, banyak simptom fizikal yang muncul seperti sakit dan loya. Anda boleh bertahan atau mengabaikan simptom-simptom ini pada suatu masa. Tetapi bagaimana anda boleh menguruskannya dengan simptom mental yang kadang-kadang menyebabkan kegelisahan? Bagaimana anda mengabaikan pemikiran yang tidak selesa atau tidak rasional yang bermain di minda?

Oleh itu, salah satu penyelesaian yang paling mudah untuk menyingkirkan pemikiran berkenaan adalah dengan menulisnya di dalam nota atau jurnal anda. Anda tidak perlu menulisnya secara formal atau meletakkan sesuatu yang sentimental. Itu adalah jurnal atau diari anda, dan anda mempunyai hak untuk menulis apa sahaja yang anda mahukan di dalamnya. Ia tidak perlu menjadi suatu pemikiran yang tertekan, sebaliknya ia boleh menjadi sesuatu yang terlintas di fikiran anda tetapi bermain difikiran anda. Ini berfungsi dengan baik pada waktu mlam apabila anda sering menghabiskan masa memikirkan perkara-perkara tekanan dan anda tidak boleh berhenti mekaukannya untuk tidur. Tetapi dengan adanya junah itu, otak anda akan senang mengetahui bahawa pemikiran tersebut telah ditulis untuk diseselaikan pada masa yang lain.

Minum air

Salah satu perkara paling mudah dilakukan untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan adalah dengan meminum lebih banyak air. Realitinya, majoriti tidak mempedulikan mengenai dihidrasi. Tabiat ini boleh meninggalkan kesan buruk pada kehidupan kita. Lebih khusus, dehidrasi sebenarnya tidak menimbulkan kegelisahan. Walau bagaimanapun, ia memang menjadikan simptom menjadi lebih teruk.

Oleh itu, jika anda bertarung melawan kegelisahan, mengapa tidak cuba untuk melakukan kaedah yang mudah tetapi berkesan? Tambahkan sekurang-kurangnya dua atau tiga gelas air untuk diet anda setiap hari, dan jangan risau mengenai pembuangan air kecil yang lebih banyak kerana ia adalah baik untuk badan anda. Dalam masa yang singkat, tubuh anda akan menyesuaikan diri dengan jumlah air baru yang anda ambil, dan anda tidak perlu sering ke bilik rehat lagi.

Sebelum melibatkan ubat-ubatan, atau mendapatkan bantuan profesional, anda erlu mencuba perkara-perkara di atas. Walau bagaimanapun, jika tiada pembaikan selepas semua percubaan itu, ini bermakna sudah tiba masa untuk adan mendapatkan bantuan daripada doktor.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

11 Tips to Control Your Anxiety. http://www.calmclinic.com/anxiety/treatment/control Accessed February 1, 2017.

Tips to Manage Anxiety and Stress. https://www.adaa.org/tips-manage-anxiety-and-stress Accessed February 1, 2017.

How to Stop Worrying. https://www.helpguide.org/articles/anxiety/how-to-stop-worrying.htm Accessed February 1, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x