Bagaimana Haiwan Peliharaan Boleh Membantu Anak Autisme?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Gangguan spektrum autisme (ASD) dirujuk sebagai spektrum, kerana ia mencerminkan kepelbagaian simptom dan tahap intelektual. Simptom utama autisme adalah gangguan kemahiran sosial di samping tingkah laku dan minat yang terhad dan berulang. Terdapat pelbagai jenis terapi yang digunakan untuk membantu anak autisme, antaranya ialah dengan menggunakan haiwan peliharaan. Animal Asisssted Intervention ialah terapi atau aktiviti yang melibatkan haiwan yang dianggarkan digunakan oleh sekitar 25% daripada individu dengan autisme.

Bagaimana haiwan peliharaan membantu

Terdapat beberapa sebab mengapa haiwan mungkin membantu anak autisme. Haiwan antara lain menjadi bantuan sosial bagi manusia. Kita mungkin lebih cenderung untuk bersosial apabila terdapat kehadiran haiwan. Sebagai contoh, anda mungkin tidak segan silu menegur tuan seekor hamster atau anda mungkin lebih selesa didekati jika anda sedang bersama haiwan peliharaan berbanding waktu biasa. Kesan ini dapat menangani cabaran sosial yang dihadapi oleh anak autisme dalam kehidupan seharian mereka. Sesetengah kajian mendapati bahawa kanak-kanak dengan autisme lebih berinteraksi sosial dan lebih banyak tersenyum di sekitar haiwan.

Haiwan juga mempunyai keupayaan untuk menarik perhatian. Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak dengan autisme didapati memandang wajah anjing lebih lama berbanding wajah manusia. Oleh itu, kewujudan haiwan boleh menjadi cara untuk menjadikan kanak-kanak autisme memberi perhatian kepada sebarang interaksi.

Selain itu, haiwan dianggap sebagai peneman yang tidak akan memandang serong kepada anda (nonjudgmental). Ciri intervensi bantuan haiwan ini amat penting untuk anak autisme, yang sering menghadapi risiko tekanan dan buli oleh rakan sebaya mereka, terutamanya pada usia persekolahan.

Kisah anak autisme dan haiwan peliharaan

Terdapat pelbagai kisah biografi yang boleh dibaca oleh para ibu bapa untuk memahami sendiri impak haiwan peliharaan atau haiwan secara amnya terhadap kehidupan anak autisme. Bahkan antara tokoh autisme yang banyak menyumbang dalam pemahaman kepada dunia autisme, Dr Temple Grandin merupakan seorang pakar dalam bidang penternakan lembu. Beliau yang menulis buku Animals in Translation kerap mengaitkan cara haiwan dan anak autisme melihat dan bertindak kepada persekitaran mereka.

When Fraser met Billy pula mengisahkan tentang seorang anak autisme bernama Fraser dengan kucingnya, Billy. Selepas lama bergelut dengan masalah tingkah laku anaknya yang tidak terkawal, ibu Fraser mengambil keputusan untuk mencuba terapi haiwan untuk memperbaiki kehidupan anaknya tanpa mengharapkan kesan yang besar.

Tanpa disangka, Billy, kucing yang diambil mereka mengubah kehidupan keluarga tersebut. Billy akan mendekati Fraser setiap kali anak autisme tersebut mengamuk atau meragam untuk menenangkannya. Perubahan dalam tingkah laku Fraser akhirnya membolehkannya memasuki sekolah awam. Satu pencapaian yang dulunya disangka mustahil kerana masalah Fraser berinteraksi sosial.

Selain kucing, anjing dan kuda juga antara haiwan peliharaan yang digunakan sebagai bantuan untuk anak autisme. A Friend Like Henry, Cowboys & Wills dan The Horse Boy adalah antara autobiografi menarik tentang anak autisme dan penggunaan intervensi bantuan haiwan yang mengubah hidup mereka.

Dalam A Friend Like Henry, contohnya, ibu bapa si anak autisme bernama Dale tersebut menggunakan anjing mereka untuk memujuk Dale bercakap. Mereka berpura-pura membuatkan seperti Henry si anjing kelihatan bercakap dengan Dale sehinggalah anak autisme mereka berjaya bercakap dan memberi respon seperti kanak-kanak normal.

Pun begitu, bantuan haiwan dalam terapi dan aktiviti anak-anak autisme bukanlah satu penawar ajaib untuk anak autisme. Sebaliknya, ia bertindak sebagai jambatan yang menghubungkan anak autisme dengan ibu bapa mereka. Ia membantu para ibu bapa membuka pintu ke dunia anak mereka yang selama ini tertutup.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahaya Isteri Hamil Jika Suami Usia 40-an, Ada 5 Risiko Yang Anda Wajib Tahu!

  Orang kata wanita yang berusia 40 tahun ke atas lebih berisiko dalam kehamilan. Namun, tahukah anda suami lewat usia juga akan memberikan risiko yang sama?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 14/05/2020 . 3 minit bacaan

  Vaksin Tidak Akan Menyebabkan Autisme, Jangan Mudah Terpedaya!

  Apakah kaitan autisme dengan vaksin? Adakah vaksin menyebabkan autisme? Ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Penjagaan Kanak-kanak, Tips Keibubapaan 27/07/2019 . 3 minit bacaan

  Autisme, Tingkah Laku Makan Luar Biasa Petunjuk Diagnostik Baru

  Autisme adalah satu keadaan yang sangat membimbangkan dan ketidaknormalan dalam perkembangan semula jadi kanak-kanak boleh menjadi petanda autisme.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 15/07/2019 . 3 minit bacaan

  Adakah Gangguan Autisme Boleh Sembuh Jika Tanda-Tanda Dikesan Lebih Awal Pada Anak?

  Autisme merupakan satu kondisi yang sangat membimbangkan ibu bapa. Persoalannya, adakah anak autisme boleh sembuh jika ia dikesal dengan lebih awal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 03/04/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kecederaan kepala

  Jadi Genius Selepas Kepala Terhantuk? Tak Mustahil! Inilah Rahsia Di Sebalik Sindrom Savant

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 07/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  mendidik anak autisme

  Kunci Jaga Kanak-kanak Istimewa, Sabar! Ini 9 Cara Bantu Kembangkan Skil Anak Autisme Anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  tanda autisme

  Anak Sering Buat Perangai Berulang-Ulang, Adakah Itu Tanda Autisme? Apa Beza Autisme Dan ADHD?

  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 17/06/2020 . 3 minit bacaan