Mengajar Anak dengan Kebaikan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak biasanya persoalan besar untuk ibu bapa, tidak kira umur, latar belakang atau keadaan kewangan. Setiap orang mungkin mempunyai titik pandangan yang berbeza tentang bagaimana untuk membesarkan anak-anak. Oleh itu, terdapat beberapa kriteria umum untuk mengajar anak-anak anda.

Prihatin terhadap pencapaian

Ibu bapa sering menggalakkan anak-anak mereka untuk berusaha lebih keras dalam kerja-kerja sekolah mereka. Hukuman sering disebabkan oleh prestasi sekolah lemah, bukan kerana bagaimana kelakuan mereka dengan rakan-rakan semasa kelas. Ini perlahan-lahan membetulkan pemikiran kanak-kanak itu, mereka perlu menjadi lebih berdaya saing, mereka perlu membuat ibu bapa bangga, mereka perlu lebih pencapaian, dan kegagalan hanya bermakna hukuman. Selain itu, memberi tumpuan kepada sejauh mana bagusnya kanak-kanak itu atau betapa gembiranya dia hanya membawa kepada idea bahawa segalanya adalah mengenainya. Ia tidak syak lagi bahawa kesejahteraan anak anda adalah penting, tetapi penyayang adalah lebih penting. Teras menjadi manusia adalah belas kasihan, kebaikan untuk orang lain. Oleh itu, jadikannya satu keutamaan bahawa kanak-kanak perlu berbuat baik dan bukannya cemerlang. Jelas sekali, baik hati tidak menjamin semua masa kebahagiaan seperti mengikuti janji kadang-kadang boleh menjadi menyedihkan. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, kebaikan lebih berbaloi lagi.

Mengamalkan kebaikan

Sifat naluri kanak-kanak ialah memberi, bukan menerima. Ia adalah tindak balas semula jadi bahawa apabila seorang gadis kecil sedih, budak lelaki mungkin menawarkan sesuatu untuk membuatkannya berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, sama seperti bermain sukan, tanpa latihan, perkara menjadi sedikit berkarat. Mewujudkan peluang untuk kanak-kanak untuk mengamalkan sifat penyayang dengan diri mereka seperti menggalakkan membantu rakan yang memerlukan. Pengulangan setiap hari sudah tentu ideal. Ganjaran sebagai satu cara untuk kebaikan digalakkan, tetapi terlalu banyak akan membuatkannya balas bersyarat sebagai anak hanya membantu jika ada sesuatu kembali kepada mereka. Tambahan pula, berterima kasih memainkan peranan dalam menyatakan kebaikan sebagai berkata terima kasih terhadap kesanggupan untuk melakukan sesuatu sebagai balasan.

Pengurusan perasaan negatif

Perasaan negatif wujud sebagai pelengkap kepada yang positif. Kanak-kanak boleh marah, iri hati, atau malu dan ini kadang-kadang membimbing mereka untuk bertindak secara tidak sedar mementingkan diri sendiri atau menyakiti orang lain. Oleh itu, bimbingan awal tentang cara mengurus perasaan adalah sama pentingnya dengan belajar berjalan. Perkara pertama adalah anak perlu tahu bahawa ia adalah perkara biasa untuk mempunyai perasaan seperti itu dan hakikat bahawa perasaan ini adalah kawalannya. Salah satu tip mengajar anak anda untuk bertenang dengan mengambil nafas yang benar-benar mendalam dan mengira hingga lima pada masa yang sama. Apabila kemarahan hampir pecah, mengingatkan mereka tentang teknik. Selepas beberapa ketika, dia boleh belajar bagaimana untuk mengawal dirinya lebih baik.

Satu bahagian penting dalam mengajar anak-anak dengan kebaikan adalah ibu bapa, terutamanya suri teladan. Kanak-kanak paling belajar dengan meniru dan jika ibu bapa tidak mengambil berat, maka ia boleh menjadi sukar untuk anak berbuat baik apabila besar. Membesarkan anak bukan sahaja tentang menyokong keperluan material, ia juga mengenai cerminan nilai-nilai etika dan rohani.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Cenderung Mudah Belajar & Selesa Bercakap Jika Berimaginasi Dengan Teman Bermain – Pakar

  Majoriti kanak-kanak akan mempunyai kawan imaginasi. Persoalannya, adakah ia normal? Jika ya, apa yang anda perlu lakukan? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  bahasa isyarat orang kelainan upaya OKU

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan