Anak Tidak Suka Sayur? Cuba Tips Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/10/2018 . 3 minit bacaan
Share now

Mendidik anak makan sayur adalah cabaran yang sering dialami oleh ramai ibu bapa. Meskipun anda selalu hidangkan sayur dalam hidangan keluarga anda, namun bukan semua anak anda menggemari sayuran; terutamanya sayuran hijau. Sayur-sayuran adalah jenis makanan yang perlu ada dalam diet setiap orang, jadi penting untuk anda mengajar anak makan sayur, (dan juga menyukainya). Bagaimana? Teruskan membaca!

Apa ada dalam sayur?

Sayur-sayuran memberikan anak anda tenaga, vitamin, antioksidan, serat dan juga air. Makan sayur-sayuran dapat membantu melindungi badan kanak-kanak daripada semua jenis penyakit. Panduan Pemakanan Australia menyarankan kanak-kanak di bawah umur lapan tahun mengambil sayur 2-4½ hidangan setiap hari. Jadi, bagi membantu anda mengamalkan tabiat pemakanan  yang sihat, anda perlulah mengajarnya untuk mula makan sayur sejak kecil lagi.

Bila anak perlu mula makan sayur?

Menurut kajian yang dijalankan di luar negara, anak kecil perlu diajar mula makan sayur sebelum usia mereka mencecah satu tahun. Pengenalan lebih awal digalakkan kerana kanak-kanak selepas usia 12 bulan akan mula pandai menolak dan memilih makanan. Jadi, latihlah anak anda untuk makan sayur seusai dia sudah boleh makan makanan separa pejal lagi. Bayi dan kanak-kanak yang diperkenalkan dengan sayur lebih awal akan mudah menyukainya kerana deria rasa mereka sudah terbiasa dengan rasa sayur dalam makanan. Pelbagaikan sayuran dalam menu puri anak anda dengan menawarkannya sayuran seperti keledek, bayam, lobak merah, brokoli dan ubi kentang.

Tips Didik Anak Gemar Makan Sayur

Berikut merupakan beberapa tips yang boleh dilakukan bagi menggalakkan kanak-kanak menggemari sayur-sayuran:

Tunjukkan contoh yang baik

Jika anda sendiri tidak gemar makan sayur, bagaimana ingin melatih anak menyukai sayur? Oleh itu, tunjukkan bahawa anda juga menggemari sayur dan menjadikan ia sebagai amalan. Sentiasa hidangkan sayur-sayuran sebagai menu harian keluarga anda.

Masak bersama anak

Ini salah satu teknik berkesan dalam mengajar anak menggemari makanan. Kanak-kanak gemarkan aktiviti yang dapat mengotorkan tangan mereka. Jadi, memasak adalah salah satu daripada cara untuk mereka bereksperimentasi. Ajak anak anda turun ke dapur dan menyertai anda untuk menyediakan menu sekeluarga. Sambil memasak, anda boleh perkenalkan nama sayur-sayuran dan kebaikannya untuk tumbesaran anak anda.

Jadilah ibu bapa yang kreatif

Kanak-kanak gemar bermain dengan warna. Jadi, praktikkannya dalam menyediakan hidangan untuk si manja. Pelbagaikan warna dalam makanan si manja anda supaya dapat menarik minat kanak-kanak untuk makan. Selain itu, anda juga boleh membentuk sayur-sayuran dengan rupa yang menarik seperti menyediakan lobak merah dengan bentuk bintang ataupun lada benggala sebagai mulut kartun.

Sorokkan khasiat sayur-sayuran dalam diet anak anda

Kanak-kanak tentunya menggemari snek. Apa kata, anda sediakan snek seperti sandwic, donut atau roti dengan tambahan kandungan sayur-sayuran. Sedikit-sebanyak anak anda akan terbiasa dengan rasa sayur-sayuran yang terselit dalam snek kegemaran mereka.

Jangan memaksa atau guna kekerasan

Meskipun makan sayur-sayuran amat penting untuk tumbesaran anak anda, namun jangan sekali-kali memaksa anak anda dengan menggunakan cara kekerasan. Cara tersebut hanya akan membuatkan si manja lebih ‘benci’ dengan sayur-sayuran. Selain itu, berikan motivasi kepada anak anda dan tunjukkan ‘keghairahan’ memakan sayur-sayuran. Kanak-kanak gemar mengikut apa yang orang tuanya lakukan.

Melalui buku cerita

Ada pelbagai buku yang berkisarkan sayur-sayuran boleh diberikan kepada anak-anak. Contohnya, anda boleh membacakan buku cerita mengenai akibat kanak-kanak yang tidak makan sayur. Selain itu, anda juga boleh membeli buku jenis sayur-sayuran supaya anak anda akan mengenali sayur yang dimakan. Ajar anak anda juga tentang setiap khasiat sayur yang dimakan, seperti “Adik nak kulit licin tak? Tomato boleh buat kulit adik licin dan lembut”

Jangan mengalah

Salah satu sebab anak-anak tidak makan sayur-sayuran adalah kerana ibu bapa sudah ‘jemu’ memujuk anak untuk makan sayur. Percayalah, selera kanak-kanak akan berubah-ubah seiring dengan peningkatan usia mereka. Ada juga kanak-kanak yang mula makan sayur-sayuran kerana terikut-ikut dengan rakan-rakan sebayanya yang menyukai sayur. Jadi, jangan berhenti memujuk anak untuk makan sayur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Anda BERISIKO Alami Ulser Lidah Jika Berdepan Masalah Penghadaman Ini

  Benarkah individu dengan masalah penghadaman seperti penyakit GERD berisiko alami ulser? Jika ya, adakah cara menghilangkan ulser yang boleh dicuba?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  GERD 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Orang Tua Kena Baca Ini Jika Alami Kencing Tak Lawas! #4 Itu Paling Penting

  Orang tua yang ada masalah ini, jangan hanya berdiam diri dan sila ambil tahu rawatan kencing tak lawas untuk memudahkan serta melancarkan hari anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kencing Tak Lawas 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Inilah Senarai Penyakit Jantung Yang Lazim Di Malaysia! Jom Ambil Tahu Sekarang!

  Tahukah anda, apakah jenis penyakit jantung yang lazim di Malaysia? Penyakit jantung bukan sekadar serangan jantung sahaja, ada banyak lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Sakit Jantung 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Rawat Jerawat Dengan Produk Berasaskan Tretinoin, Ikut Cara Pakai Ini, Barulah Berkesan!

  Jerawat, susah betul nak bebas daripada masalah kulit ini, terasa mahu putus asa saja! Tunggu dulu, sudahkah anda cuba merawat jerawat dengan tretinoin?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Jerawat 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  panjang umur

  Nak Hidup Lama Sampai 100 Tahun? Ikut Cara Makan Macam Penduduk Di Zon Biru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  kehamilan anggur

  Janin Tidak Membesar Dalam Kandungan? Ini Antara Risiko Kehamilan Anggur, Ibu Kena Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  sering lapar

  Anak Asyik Nak Mengunyah Saja Padahal Baru Lepas Makan? Ini Sebabnya, Mak Ayah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  cara merawat penyakit jantung

  Takut Terkena Sakit Jantung? Lebih Baik Cegah Sebelum Terlambat! Ikuti 7 Tip Mudah Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan