home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Mengapa Perlu Bercakap Mengenai Kehilangan Bayi?

Mengapa Perlu Bercakap Mengenai Kehilangan Bayi?

Kehilangan bayi dalam kehamilan melalui keguguran atau kelahiran mati masih menjadi topik tabu di seluruh dunia, dikaitkan dengan stigma dan rasa malu. Ramai wanita masih tidak menerima penjagaan yang sesuai dan penuh hormat apabila bayi mereka mati semasa mengandung atau melahirkan anak.

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), keguguran adalah sebab yang paling biasa untuk kehilangan bayi semasa kehamilan. Anggaran berbeza-beza, walaupun Mac of Dimes, sebuah organisasi yang bekerja pada kesihatan ibu dan anak, menunjukkan kadar keguguran 10 hingga 15% pada wanita yang mengetahui bahawa mereka sedang hamil.

Kegagalan kehamilan ditakrifkan secara berlainan di seluruh dunia, tetapi pada umumnya bayi yang meninggal sebelum 28 minggu kehamilan dirujuk sebagai keguguran, dan bayi yang mati pada atau selepas 28 minggu adalah kelahiran mati.

Setiap tahun, 2.6 juta bayi kelahiran mati, dan kebanyakan kematian ini dapat dicegah. Walau bagaimanapun, keguguran dan kelahiran mati tidak direkod secara sistematik, walaupun di negara maju, menunjukkan bahawa bilangannya mungkin lebih tinggi.

Mengapa Perlu Bercakap Mengenai Kehilangan Bayi?

Kita jauh lebih mempercayai kepada kepercayaan karut mengenai keguguran, lebih menganiaya diri sendiri, lebih mudah untuk menyimpannya sebagai rahsia memalukan, berbandign mana-mana aspek lain pengalaman ibu bapa. Dan itu, terus terang, berbahaya. Berikut adalah lima sebab untuk bercakap tentang kehilangan bayi secara terbuka.

1. Keguguran adalah biasa

Kajian menganggarkan bahawa mana-mana 10 hingga 25% kehamilan berakhir di keguguran, dengan peratusan kehilangan yang ketara yang berlaku pada trimester pertama. Ia dipanggil sebagai “early pregnancy loss” dan “spontaneous abortion.”

Hampir semua keguguran berlaku sebelum 12 minggu, dan disebabkan itu kebanyakan ibu bapa sering menunggu hingga trimester kedua untuk menyebarkan berita kehamilan. Manakala bagi kehilangan kehamilan selepas 28 minggu biasanya dirujuk sebagai kelahiran mati.

2. Anda mungkin tidak tahu telah mengalami keguguran

Anda boleh keguguran dalam 10 hari pertama kehamilan dan tidak menyedari bahawa anda mengalami kehilangan kehamilan. Anda juga mungkin fikir ia hanya sekadar haid. Pendarahan adalah simptom keguguran yang biasa, begitu juga kekejangan yang parah. Sekiranya anda mengalami simptom ini dan tahu anda hamil, segera berjumpa doktor anda atau ke bilik kecemasan untuk mengelakkan dua kemungkinan komplikasi keguguran iaitu pendarahan dan jangkitan.

3. Ia bukan kesalahan ibu

Kebanyakan ibu akan menyalahi diri masing-masing dan ada yang terus diselubungi dengan rasa bersalah dan kemurungan. Anda perlu tahu bahawa keguguran berlaku kerana keabnormalan genetik dalam embrio. Tidak ada cara untuk meramalkan atau menghalangnya. Ia hanya berlaku.

4. Satu keguguran tidak bermakna anda akan lebih banyak mengalaminya

Ramai wanita yang telah mengalami keguguran mempunyai satu atau lebih anak. Bagaimanapun, adalah tidak mustahil ia boleh berulang. Berbincang dengan doktor anda untuk tindakan selanjutnya.

5. Wanita hamil yang lebih berusia lebih cenderung mengalami kehilangan bayi

Kehilangan bayi menjadi lebih biasa jika anda hamil pada usia 40 tahun dan ke atas. Ini kerana ia dipengaruhi oleh usia telur, yang mana meningkatkan peluang keabnormalan genetik.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Why we need to talk about losing a baby https://www.who.int/maternal-health/why-we-need-to-talk-about-losing-a-baby Accessed on Mac 19, 2019.

5 Reasons We Need To Talk About Miscarriage, Because A Culture Of Silence Isn’t Good Enough https://www.bustle.com/articles/107108-5-reasons-we-need-to-talk-about-miscarriage-because-a-culture-of-silence-isnt-good-enough Accessed on Mac 19, 2019.

8 Miscarriage Facts Every Woman Should Know https://www.everydayhealth.com/pregnancy/miscarriage-facts-every-woman-should-know/ Accessed on Mac 19, 2019.

11 Things You Didn’t Know About Miscarriage https://www.health.com/pregnancy/11-things-you-didnt-know-about-miscarriage Accessed on Mac 19, 2019.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 09/07/2020
Fakta Disemak oleh Dr. Shelby
x