home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Membantu dalam Bersedia untuk Masa Depan Anak-anak Anda

Membantu dalam Bersedia untuk Masa Depan Anak-anak Anda

Bagi kanak-kanak dan remaja, diagnosis kanser servik terhadap ibu mereka boleh mencetuskan ketakutan dan emosi lain apabila anda mahukan kasih sayang dan sokongan daripada mereka. Anda mungkin rasa sukar untuk memberitahu anak-anak anda mengenai keputusan diagnosis dan bagaimana mahu bersedia untuk masa depan mereka apabila anda menghidapi kanser servik.

Bagaimanakah untuk memberitahu anak-anak anda mengenai kanser servik anda?

Sememangnya sukar untuk memberitahu anak-anak anda mengenai berita ini, tetapi berikut merupakan beberapa tip yang dapat membantu anda mengatasi situasi-situasi ini:

  • Ambil kira umur dan pemahaman anak anda. Bergantung kepada umur anak anda, anda akan mendapati cara yang sesuai untuk memberitahu tentang kanser servik yang sedang anda alami. Jika anda anda masih muda dan kurang pemahaman mengenai kanser, anda boleh menggunakan gambar, buku atau perkataan ringkas untuk menjelaskan kepada mereka. Bagi remaja pula, anda perlu memberi perhatian terhadap perasaan mereka
  • Jangan sembunyikan kebenaran. Penting untuk anda berterus-terang kepada anak-anak anda semasa anda bercakap dengan mereka. Jangan cuba untuk menyembunyikan apa-apa, kerana ini akan membuatkan anak-anak anda menjadi bertambah keliru dan risau
  • Biar mereka tahu apa yang akan berlaku. Anak anda perlu tahu bahawa kanser ini tidak berjangkit dan ahli keluarga yang lain tidak dalam bahaya

Apakah reaksi yang boleh dijangka daripada anak anda?

Umur dan perwatakan yang berbeza membawa kepada reaksi yang berbeza. Sesetengah kanak-kanak mungkin akan berasa marah, manakala yang lain akan berasa seperti tiada apa-apa yang berlaku. Biasanya, anak anda tidak akan menunjukkan perasaan mereka yang sebenar. Oleh itu, sangat penting untuk memerhati tingkah laku anak anda dengan teliti dan menggalakkan mereka supaya berkongsi perasaan mereka tidak kira sama ada positif atau negatif.

Mengambil berat mengenai anak-anak anda

Jika anak anda mahu membantu anda dengan kerja-kerja rumah, anda boleh membenarkan anak anda melakukan tugasan ringkas atau membantu mereka untuk menguruskan tugasan mereka. Tambahan pula, anak-anak anda mungkin memerlukan waktu bersama dan hubungan akrab dengan keluarga, jadi menunjukkan rasa kasih sayang di antara ahli keluarga adalah sangat penting.

Anak anda mungkin mahu melibatkan diri dalam memberi rawatan dan sokongan semasa proses rawatan anda. Perkara ini bagus tetapi anda perlu memastikan mereka tidak terpinggir daripada mempelajari aktiviti sosial yang lain. Sentiasa ingat bahawa mereka masih lagi kanak-kanak dan mereka perlu bergembira bersama rakan-rakan dan hobi mereka sendiri serta fokus terhadap pelajaran.

Paling penting sekali, anda perlu memberi galakan, sokongan dan motivasi kepada mereka agar mereka tidak berasa sedih. Kanak-kanak memerlukan diet yang sihat dan seimbang, tidur yang mencukupi serta selalu bersenam bagi mengelakkan diri mereka daripada jatuh sakit.

Apa yang anak anda paling perlukan, tidak kira berapa umur mereka, adalah sikap yang positif. Galakan mereka agar meluahkan rasa dan fikiran negatif mereka. Biar mereka menjaga anda supaya anak-anak anda mempunyai peluang untuk meluahkan rasa sayang terhadap ibu mereka.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Kids and Cervical Cancer Care.

http://www.everydayhealth.com/cervical-cancer/caregiving-youth.aspx. Accessed July 21, 2017

 

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 13/08/2018
x