What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Sebab Mengapa Anda Perlu Berhenti Vape Sekarang

5 Sebab Mengapa Anda Perlu Berhenti Vape Sekarang

Kemunculan vape di Malaysia telah membuatkan ramai berubah daripada rokok biasa kepada vape. Alasan mereka adalah vape diakatan lebih sihat atau kurang bahaya berbanding rokok biasa.

Benarkan apa yang didakwa itu? Jika anda atau orang kesayangan anda seorang penghisap vape, sila baca 5 sebab berikut mengapa anda perlu berhenti menghisap vape sekarang.

1. Vape akan menyebabkan ketagihan sama seperti rokok biasa

Kedua-duanya mempunyai kandungan nikotin yang sama. Apabila bahannya sama, maka kesannya pun akan sama. Kajian yang dijalankan oleh American University of Beirut mengatakan bahawa vape mempunyai nikotin yang boleh menyebabkan ketagihan.

2. Vape mempunyai kesan buruk ke atas paru-paru

Manfaat yang diharapkan oleh pengamal vape adalah mereka menghisap wap berbanding asap dari rokok biasa. Tetapi, ternyata wap yang dihasilkan oleh alat elektronik ini juga turut memberikan kesan yang buruk ke atas paru-paru. Ini telah dibuktikan oleh kajian yang dijalan oleh University of Athens.

3. Vape tidak akan membantu anda berhenti merokok

Antara sebab perokok beralih dari rokok biasa kepada vape adalah dengan harapan untuk berhenti merokok. Seperti yang disebut di atas, nikotin yang juga terkandung di dalamnya tidak akan membuatkan anda berhenti merokok. Anda perlu cari jalan lain untuk berhenti merokok.

4. Vape mungkin sama seperti asap secondhand

Walaupun anda tidak merokok, mengelakkan menghidu asap rokok adalah baik untuk kesihatan. American Lung Association mengatakan bahawa rokok elektronik ini mungkin mengahasilkan kesan yang sama seperti asap secondhand.

5. Vape boleh meletup di mana-mana, pada bila-bila masa

Anda pastinya tidak mahukan ini berlaku. Silap haribulan, boleh membawa kepada maut!

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Verifying...

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Woopse (19 Januari 2018). 5 Reasons Why You Shouldn’t Vape E-Cigarette Any More. Dimuat turun daripada http://www.woopse.com/why-you-shouldnt-vape-e-cigarette/.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 27/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel