Gel Pembersih Tangan Tak Melindungi Daripada Selesema?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 25/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Masa tular isu Penyakit Tangan Kaki dan Mulut, semua pakat ‘dok’ kalut nak cari gel pembersih tangan (hand sanitizer) sebab nak elakkan jangkitan. Tapi sebenarnya, berfungsi ke gel tu untuk melindungi anda daripada jangkitan seperti selesema? Kalau nak tahu berfungsi ke tidak, bacalah perkongsian artikel ini.

Walaupun penggunaan gel ini turut diamalkan oleh pakar perubatan profesional, kerana dipercayai berfungsi untuk melindungi daripada pelbagai kuman termasuk kuman penyebab selesema. Namun, hakikatnya ia tidak membantu dalam melindungi diri daripada kuman. 

Terdapat satu kajian yang dijalankan mencadangkan bahawa gel pembersih tangan tidak akan dapat melindungi anda daripada virus penyebab selesema yang dapat bertahan selama dua minit, berbanding mencuci tangan. 

Tidak berfungsi 

Penyelidikan yang dilakukan oleh saintis dari Kyoto Profectural University di Jepun ini mendapati bahawa selesema boleh ‘menghilangkan’ fungsi hand sanitizer apabila virus berada dalam lendir (mukus) yang dikeluarkan ketika bersin.

Dalam kajian tersebut, saintis meletakkan lendir yang dijangkiti pada tangan sukarelawan. Dikatakan walaupun direndam dalam pembasmi kuman berasaskan alkohol selama 2 minit, virus tersebut masih hidup. 

Keadaan ini menyebabkan setiap sukarelawan yang terlibat perlu menggosok gel pembersihan tangan secara berterusan untuk tempoh 4 minit di sekeliling tangan mereka untuk benar-benar memusnahkan virus tersebut. 

Wabak kronik

Ironinya, penularan wabak selesema ini merupakan satu virus pandemik untuk seluruh dunia. Setiap tahun virus ini berkeupayaan untuk membunuh antara 250,000 hingga 500,000 individu. Malahan terdapat sesetengah musim, masalah penularan virus ini adalah lebih kronik. Sebagai contoh, virus selesema ini akan mula aktif pada bulan Oktober di Amerika Syarikat. 

Untuk makluman, pandemik dalam konteks ini adalah merujuk kepada satu isu penularan wabak yang melangkaui sempadan atau negara. Apabila sesetengah wabak mencapai status pandemik ini, ia merupakan satu situasi yang serius.

Virus selesema boleh berjangkit dari seorang individu kepada individu yang lain melalui titisan yang keluar ketika seseorang individu yang dijangkiti selesema bersin, batuk atau bercakap. Mungkin anda menyatakan, topeng pelindung mulut akan akan dapat membantu. Hakikatnya ia bukanlah satu langkah pencegahan yang sempurna. 

Berada dalam pengangkutan awam yang sesak, meningkatkan risiko anda untuk berada berdekatan dengan individu yang menghidap selesema. Mereka mungkin bersin atau batuk ke arah anda, jadi apa yang perlu anda buat?

Mencuci tangan vs gel pembersih tangan

Saintis menasihatkan bahawa membasuh tangan dengan air suam dan sabun antibiotik sambil menggosok tangan anda untuk tempoh 30 saat dapat membantu untuk membunuh virus penyebab selesema.

Namun, seandainya tiada bilik air atau tempat untuk anda membasuh tangan, gel pembersihan tangan adalah satu-satunya jalan keluar yang ada. 

Kebanyakan gel pembersihan tangan diperbuat menggunakan sebatian alkohol. Ada yang mengandungi sebatian antibiotik, yang lebih cenderung untuk membunuh bakteria. Tetapi ia tidak berfungsi untuk melawan virus seperti selesema. 

Mukus iaitu cecair yang keluar ketika bersin, batuk mahupun bercakap ini mempunyai tekstur yang berlendir, likat dan berlekit serta mempunyai struktur kimia. Ini menyebabkan alkohol yang terdapat dalam gel pembersih tangan perlu digunakan dan digosok dengan lebih lama untuk dapat berfungsi sepenuhnya.

Lebih lama masa diperlukan

Jadi apa yang boleh disimpulkan, bukanlah gel pembersihan tangan ini tidak berfungsi langsung. Cuma kalau anda ingin gunakannya, sebaiknya gosokkanlah tangan anda untuk tempoh 4 minit. Jangan gosok sekadar ala kadar sahaja. 

Jadi make sure anda ada menyimpan hand sanitizer di dalam beg anda. Untuk kegunaan di waktu kecemasan. Mencegah itu bukankah lebih baik daripada merawat. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  8 Soalan Lazim Kenapa Vaksin Influenza Perlu Diambil Ketika Wabak COVID-19 Ini

  Tidak ramai yang sedar akan kepentingan vaksin bagi virus influenza semasa musim wabak. Artikel ini melampirkan 8 soalan lazim berkenaan dengannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli

  Tak Nak Lagi PKP Dilanjutkan? Ini 5 Benda Anda TOLONG JANGAN Buat Lagi!

  Nak tahu, 5 kesalahan ini sering dilakukan oleh masyarakat kita berkaitan jangkitan COVID-19. Elak penyebaran wabak penyakit COVID-19 dengan tip ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Coronavirus, COVID-19 22/04/2020 . 3 minit bacaan

  Kerap Cuci Tangan Guna Air & Sabun Satu SENJATA Utama Perangi COVID-19? Bukan Hanya Hand Sanitizer!

  Ketika pandemik wabak COVID-19 ini berlangsung, kita wajar menjaga kebersihan serta amalkan cara cuci tangan dengan air dan sabun ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 02/04/2020 . 3 minit bacaan

  Apalah Nasib Gelandangan Ketika Musim COVID-19 Ini? Lebih Terdedah Pada Risiko Jangkitan?

  Kumpulan gelandangan merupakan salah satu golongan yang berisiko mendapat COVID-19 berikutan tiada akses kesihatan dan kemudahan asas kebersihan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 26/03/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit mata

  Sakit Mata Boleh Berjangkit? Ini Sebab Mengapa Tak Boleh Pandang Orang Yang Ada Keradangan Mata!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin flu

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  sanitizer

  Jangan Gopoh Beli Hand Sanitizer Online, Ini Kriteria Penting Sebelum Beli (Tak Boleh Wangi!)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 06/07/2020 . 3 minit bacaan
  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/07/2020 . 8 minit bacaan