Tidak Cukup Tidur Dan Terlebih Tidur Gandakan Risiko Kematian Anda?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Berdasarkan kajian yang dilakukan oleh pengkaji daripada University of Warwick dan juga University College London, mereka telah mendapati tidak mendapatkan waktu tidur yang mencukupi dikaitkan dengan peningkatan risiko lebih dua kali ganda untuk kematian akibat daripada penyakit-penyakit kardiovaskular. Apa yang lebih menarik adalah mereka turut menemui peningkatan risiko yang sama dalam kalangan mereka yang terlebih tidur tetapi bukan daripada penyakit-penyakit kardiovaskular. 

Pengorbanan waktu tidur mengorbankan anda

Kajian yang diberi nama ‘Whitehall II study’ itu melihat bagaimana perbezaan dalam corak tidur mempengaruhi kadar kematian 10,308 orang anggota kerajaan. Kajian ini juga turut mengambil pemalar-pemalar yang lain seperti jantina, umur, tahap perkahwinan, taraf pekerjaan, status merokok, aktiviti fizikal, pengambilan minuman beralkohol, bacaan tekanan darah, kandungan kolesterol, dan juga indeks jisim badan. Selepas mengambil kira pemalar-pemalar ini, mereka berupaya untuk mengasingkan kesan corak tidur yang berbeza selama 5 tahun ke atas kadar kematian untuk tempoh 11 hingga 17 tahun selepas itu. Mereka yang memotong waktu tidur mereka daripada 7 jam kepada 5 jam, terdedah kepada risiko sebanyak 1.7 kali ganda untuk kematian daripada punca-punca lain yang pelbagai, dan 2 kali ganda risiko untuk kematian akibat daripada masalah kardiovaskular.

Masalah tidur yang tidak cukup dan juga gangguan ketika tidur adalah masalah yang cukup lazim dalam masyarakat zaman sekarang (industrialised societies). Perubahan yang disebabkan oleh pengaruh kerja dan masa lapang untuk aktiviti peribadi ini mendorong kepada peningkatan dalam kes letih lesu dan mengantuk waktu pagi yang lebih tinggi berbanding dekad-dekad yang lalu. Terdapat juga beberapa perkara lain yang mempengaruhi waktu tidur dan juga durasi tidur seseorang. Antaranya adalah ubat dan bahan psikotropik yang mereka ambil, tabiat ‘burung hantu’, dan juga keadaan tempat tinggal atau persekitaran seseorang itu.

Terlebih yang perlu dikurangkan

Apa yang telah menarik perhatian para pengkaji adalah corak tidur yang melebihi tempoh 8 jam untuk setiap malam juga turut dikaitkan dengan peningkatan dalam kadar kematian. Walau bagaimanapun, perbezaan utama berbanding mereka yang tidak cukup tidur adalah peningkatan kematian dalam kumpulan yang terlebih tidur tidak didominasi oleh punca-punca kardiovaskular.

Tidur yang singkat dikaitkan dengan peningkatan berat badan, tekanan darah tinggi dan juga kencing manis jenis 2. Tidak ada kaitan untuk waktu tidur malam yang panjang dengan mekanisma penyakit-penyakit yang disebut tadi. Sebaliknya, mereka yang terlebih tidur (tempoh tidur malam yang lebih panjang) dikaitkan dengan simptom kepada penyakit-penyakit seperti kemurungan, status sosioekonomi yang rendah dan juga keletihan akibat penyakit kanser.

Kepentingan tidur

Tidur memainkan peranan yang penting untuk pemulihan badan dan juga pemprosesan memori. Ketika tidur, berlakunya penjanaan hormon-hormon tumbesaran dan juga pemulihan sel-sel badan. Untuk itu, kanak-kanak yang sedang membesar disarankan untuk mendapatkan tidur yang mencukupi bagi memperoleh tumbesaran yang optimum. Selain itu, penghapusan sisa metabolik daripada penghasilan tenaga juga turut berlaku ketika tidur, membantu untuk seseorang itu rasa lebih segar dan bertenaga. Sistem imun juga dipengaruhi oleh tidur, dengan tidur yang mencukupi dapat memastikan sistem imun berada pada tahap yang optimum. Dari sudut memori pula, kajian mendapati ketika tidur, otak kita berfungsi untuk menukarkan memori jangka pendek kepada memori jangka panjang. 

Bagi tujuan pencegahan, penemuan kajian ‘Whitehall II study’ ini menyarankan waktu tidur 7 jam setiap malam secara konsisten sebagai jumlah waktu tidur malam yang terbaik untuk kesihatan yang optimum selain dikaitkan dengan pengurangan risiko untuk menghidap penyakit. Seperti kebanyakan perkara lain, terkurang atau terlebih adalah tidak sihat dan nilai optimum menjadi sasaran. Perlu diingatkan kajian ini menggambarkan hubungan kaitan secara kaitan dan bukannya sebagai punca yang definitif. Untuk itu, waktu tidur yang mencukupi perlu disertakan dengan gaya hidup yang sihat.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan ataupun rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tahukah Anda Bahawa Adakalanya Genetik Anda Sendiri Yang Sebabkan Tidur Anda Terganggu?

  Ada satu kajian mendapati, bukan hanya persekitaran tetapi faktor genetik turut menjadi penyebab terbaharu yang menjejaskan kualiti tidur anda

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 09/04/2019 . 2 minit bacaan

  AWAS! Ini Bahayanya Jika Anda Gemar Tidur Meniarap

  Posisi tidur yang mana menjadi kegemaran anda? Jika anda gemar tidur meniarap, terdapat 3 kesan buruk yang menanti anda. Jom ketahui!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 23/01/2019 . 3 minit bacaan

  Kekurangan Tidur Punca Masalah Kronik yang Lain

  Fenomena ‘Karoshi’ adalah hasil daripada kekurangan tidur yang telah menjadi satu epidemik dalam kalangan pekerja samada di sektor swasta mahupun kerajaan. ‘Karoshi’ adalah suatu istilah Jepun yang bermaksud ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 16/01/2019 . 3 minit bacaan

  Kurang Tidur Menjejaskan Produktiviti

  Tidur bukan sekadar melelapkan mata ketika mengantuk. Ia sebenarnya lebih penting dari apa yang mungkin anda sangkakan. Kajian oleh RAND melibatkan 5 negara ahli Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 26/11/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  waktu tidur

  Waktu Tidur Setiap Orang Berbeza, Kalau Nak Sihat Patuhi Jam Tidur Ini Ikut Peringkat Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 08/09/2020 . 3 minit bacaan
  rasa mengantuk

  Nafsu Berahi Hilang Akibat Tak Cukup Tidur? Ini Kesan Jika Anda Tak Jaga Waktu Tidur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  kurang tidur

  Mengimpikan Kehidupan Seks Yang HEBAT Bersama Pasangan, Ini Rahsia Yang Harus Anda Buat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/06/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit buah pinggang

  PERHATIAN! Masalah Kurang Tidur Boleh Membunuh!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2020 . 4 minit bacaan