Bolehkah Teknologi Membantu Tidur Anda Lebih Baik?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Manusia kini tidak boleh hidup tanpa teknologi, dan ia adalah satu fakta. Oleh itu, keadaan ini menimbulkan persoalan: bolehkah penggunaaan teknologi benar-benar membantu tidur anda lebih baik? Artikel di bawah akan memberikan anda maklumat lanjut mengenai soalan ini.

Teknologi boleh menyekat melatonin

Kehidupan manusia telah berubah secara drastik dalam beberapa dekad yang lalu, terima kasih kepada pengenalan teknologi. Malah, dalam rumah semua orang, terdapat sekurang-kurangnya  televisyen, satu telefon pintar dan sebagainya. Ini membuktikan bahawa aktiviti harian kita sekitar teknologi, kerana ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Itulah yang mengatakan bahawa jika anda menghadapi masalah untuk tidur kerana teknologi, bukan suatu yang mengejutkan.

Malah, lampu biru dipancarkan oleh produk teknologi seperti telefon pintar, tablet atau televisyen sememangnya menjejaskan tidur kita. Ini kerana cahaya biru dari semua produk teknologi boleh menghalang pengeluaran melatonin, yang merupakan hormon yang membuatkan otak anda berasa mengantuk. Pengurangan hormon ini menjadikan kita lebih sukar mengantuk dan kekal berjaga.

Otak berjaga dan mengganggu tidur anda

Sebagai perkara fakta, memastikan produk teknologi berhampiran katil anda boleh mengganggu anda dalam banyak cara tanpa anda sedar. Sebagai contoh, dengan memeriksa beberapa emel sebelum tidur, minda anda terlibat dalam perniagaan dan yang menjadikannya sukar untuk tidur. Di samping itu, jika anda mempunyai kecenderungan menonton beberapa filem sebelum bertenang, filem boleh menipu otak anda ke dalam pemikiran bahawa ia perlu berjaga untuk menikmati dengan sepenuhnya, dengan itu, menyebabkan anda menghadapi masalah tidur.

Membantu tidur anda lebih baik

Ini mungkin kedengaran aneh kepada orang yang ketagih telefon mereka, yang menyebabkan mereka sukar tidur. Walau bagaimanapun, jika digunakan dengan cara yang betul, teknologi boleh memang membantu anda untuk mendapatkan tidur yang lebih baik.

Bagi sesetengah orang yang hanya boleh tidur dengan bunyi tertentu sekitar mereka, misalnya, hingar putih (white noise), bunyi lautan atau bunyi air terjun, mereka boleh memuat turun aplikasi untuk telefon mereka bagi memudahkan diri mereka tidur. Dengan pertumbuhan teknologi yang berterusan, ia begitu mudah untuk memuat turun sebuah aplikasi yang boleh membantu anda tidur lebih baik, dengan hampir tiada kos yang datang dengan app. Oleh itu, dalam senario ini, teknologi bukan sahaja membantu anda tidur lebih baik, tetapi ia juga menjimatkan sejumlah wang anda untuk membeli mesin fizikal yang menyerupai bunyi yang anda perlu mendengar untuk tidur.

Selain menghasilkan bunyi, teknologi juga boleh membantu membuat anda tidur lebih baik dengan mengesan masa tidur anda untuk mengetahui sama ada anda mengalami sebarang keabnormalan dalam tabiat tidur anda atau tidak. Di samping itu, kabus sejuk humidifier juga merupakan item teknologi yang membuatkan ramai tidak dapat tidur tanpanya.

Insomnia adalah sesuatu yang semua orang alami sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Jika anda menghadapi masalah tidur kerana teknologi, dapatkan bantuan profesional secepat mungkin untuk mengelakkan sebarang komplikasi selanjutnya daripada teknologi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Terlihat Anak Selalu Tidur Berjalan? Ketahui Tentang Somnambulisme

  Tidur berjalan, walaupun tidak serius, boleh mewujudkan kerisauan. Baca artikel ini jika anda ingin tahu dengan lebih lanjut mengenainya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tidur 21/01/2020 . 4 minit bacaan

  6 Trend Kesihatan Menjelang 2020

  Terapkan beberapa konsep kesihatan bagi mencapai misi kelanjutan usia dan mengelakkan kematian pramatang. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 30/12/2019 . 4 minit bacaan

  Tip Kurangkan Penggunaan Telefon Pintar

  Artikel ini akan menyenaraikan tip bagi memudahkan individu untuk mengurangkan penggunaan telefon pintar. Teruskan membaca untuk maklumat lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 06/12/2019 . 3 minit bacaan

  Telefon Pintar Punca Ramai Sukar Terlelap, Lena Pada Waktu Malam – Kajian

  Semakin ramai penduduk di negara Uncle Sam yang didapati mempunyai kesukaran untuk terlelap dan lena semasa tidur setiap tahun akibat telefon

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  melatih bayi tidur sendiri

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit anemia

  Sering Penat, Sukar Tidur Malam- Ini TANDA KETARA Anemia, Cepat Jumpa Doktor Jika Anda Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  detoks media sosial

  Dilabel Antisosial Sebab Asyik Dengan FB? Ini Masanya Anda Detoks MedSoc, Banyak Keburukan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/03/2020 . 4 minit bacaan
  kiriman teks

  JAGA-JAGA! Teks Whatsapp Boleh Buat Hubungan Dengan Pasangan Retak, Kenapa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 27/02/2020 . 3 minit bacaan