Cara Melindungi Lapisan Pelindung Kulit Anda

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Lapisan pelindung kulit anda adalah lapisan paling atas epidermis anda. Ia berfungsi sebagai perisai untuk melindungi anda dari persekitaran, jangkitan, toksik dan radikal UV. Jika kulit anda sihat, lapisan ini akan kelihatan licin dan lembut. Apabila ia rosak, kulit anda akan kelihatan kasar, tidak berseri dan merengsa.

Lapisan pelindung kulit anda semakin melemah dengan peningkatan usia. Walau bagaimanapun, di samping faktor penuaan, cara anda menangani kulit anda jug mempengaruhi keadaan pelindung lapisan kulit anda. Seperti yang anda tahu, mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Untuk melindungi lapisan pelindung kulit anda, amalkan rutin penjagaan kulit yang sesuai dengan keperluan anda. Elakkan astringen dan alkohol serta sebarang produk yang menyebabkan kulit anda berasa ketat atau terbakar. Walaupun anda merasa selesa menyental bersih muka anda, kurangkan pengelupasan fizikal kerana boleh menyebabkan luka kecil pada kulit anda. Air suam sangat sesuai untuk mencuci wajah anda. Air yang terlalu panas atau terlalu suam tidak sesuai untuk lapisan pelindung kulit anda kerana menyebabkan penyingkiran minyak semula jadi daripada kulit anda. Sinaran UV boleh menyebabkan kerosakan serius pada kulit anda. Oleh itu, jangan lupa untuk memakai krim pelindung matahari sebelum keluar untuk penjagaan terbaik kulit anda.

Sekalipun lapisan pelindung kulit anda sudah rosak, anda masih boleh memperbaikinya dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi bahan penyembuhan seperti seramida, asid hyaluronik dan gliserin. Anda juga boleh membina kembali lapisan pelindung kulit anda daripada dalam dengan mengambil makanan tambahan. Seramida yang dimakan diketahui dengan keupayaannya meningkatkan kelembapan kulit dan meredakan kerengsaan. Omega juga baik untuk kulit anda juga. Banyakkan pengambilan makanan kaya omega (ikan air sejuk, contohnya) untuk membekalkan kulit anda dengan nutrien yang diperlukan untuk sembuh dan tumbuh. Keadaan mental anda juga memberi kesan yang besar kepada kulit anda. Amalkan gaya hidup sihat dan tangani tahap tekanan anda. Rutin penjagaan kulit yang paling menyeluruh dan mahal sekalipun tidak akan dapat membantu jika anda kerap mengalami tekanan harian.

Lapisan pelindung kulit anda sangat penting atas pelbagai aspek. Bukan sahaja untuk kecantikan bahkan untuk kesihatan anda. Mujurlah anda tidak memerlukan produk mewah untuk melindungi kulit anda. Beberapa perubahan positif dalam rutin penjagaan kulit dan gaya hidup sudah cukup untuk mendapatkan keadaan kulit yang anda sentiasa idamkan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  penjagaan muka

  MENGEJUTKAN! Madu, Minyak Kelapa- Ini Antara 7 Bahan Yang TIDAK BOLEH Disapu Pada Muka

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan
  penjagaan muka

  Nak Kelihatan Cantik WAJIB Ikut Turutan Pemakaian Produk Kecantikan, Barulah Wajah Terjaga Tanpa Jerawat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 27/08/2019 . 9 minit bacaan

  Tip Mencantikkan Bibir

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 07/05/2018 . 2 minit bacaan

  Cara Merawat Jerawat Sistik

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Diterbitkan pada 04/05/2018 . 2 minit bacaan