Aktiviti Fizikal Semasa Dan Selepas Rawatan Kanser

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa senaman dan aktiviti fizikal sebenarnya membawa kesan baik kepada pesakit kanser dan individu terselamat daripada kanser.

Senaman untuk pesakit kanser

Senaman disarankan semasa rawatan kanser kerana ianya membawa banyak manfaat kesihatan dan meningkatkan kualiti hidup. Mereka yang mempunyai kanser perlu mula bersenam secepat mungkin untuk memperbaiki fungsi fizikal dan mengurangkan kesan sampingan yang berbahaya. Bagi mereka yang terbiasa bersenam sebelum kanser, mengurangkannya adalah pilihan bijak, dan bagi mereka yang baru bersenam, teruskannya pada tahap yang biasa adalah disyorkan.

Bersenam bukan sahaja akan mengekalkan kesihatan, kita juga dapat meningkatkan kekuatan otot dan kesihatan kardiovaskular. Jika anda mengalami kesan sampingan yang kuat atau dalam keadaan yang teruk, beberapa minit senaman boleh menghasilkan sesuatu yang berbeza. Cuba untuk menjadi seaktif mungkin untuk mengekalkan mood yang baik dan meningkatlan proses penyembuhan.

Pastikan anda mendapatkan nasihat doktor mengenai cara plan rutin senaman dan sesiapa sahaja bersama anda semasa senaman. Berikut adalah kesan senaman terhadap kesan sampingan:

Edema limfatik adalah keadaan pembengkakan tisu oleh sistem limfa yang dikompromikan. Latihan akan menjadi risiko kecil, juga melemahkan simptom.

Kebanyakan orang mengalami keletihan semasa rawatan kanser. Adalah penting untuk bersenam walaupun anda keletihan kerana berhenti bersenam menjadikannya lebih teruk. Teruskan senaman biasa untuk mengekalkan kekuatan otot dan keadaan diri yang lebih baik.

Dalam rawatan untuk anemia juga selalunya ada kesan sampingan apabila pesakit mempunyai bilangan sel darah merah sihat yang rendah, yang boleh menyebabkan keletihan. Kerap bersenam diikuti dengan diet terancang terbukti dapat mengurangkan anemia.  

Senaman untuk mangsa kanser

Bagi mangsa kanser, kesan sampingan tertentu daripada rawatan mungkin menyusahkan dan terus menghalang keupayaan mereka untuk bersenam. Dengan keadaan anemia, tahap senaman harus ditentukan oleh keparahannya. Plan senaman harus ditangguhkan sehingga kedaaan menjadi lebih baik. Orang yang diragui imunitinya hendaklah mengelakkan tempat awam kerana mereka boleh dijangkiti dengan mudah oleh jangkitan. Dan, mereka yang mempunyai rawatan radiasi hendaklah menjauhkan diri daripada kolam renang kerana kulit mereka akan terasa tidak selesa apabila terkena klorin.

Perlu lebih berhati-hati apabila bersama individu yang mempunyai penyakit tulang, arthritis atau sesiapa sahaja yang mengalami kerosakan saraf untuk mengelakkan kemalangan yang membawa kepada kecederaan.

Ia telah dikaji bahawa mangsa kanser yang melakukan aktiviti fizikal akan kurang risiko kanser akan kembali dan mempunyai jangka hayat lebih lama. Banyak penyelidikan perlu dilakukan supaya dapat lebih memahami mengenai hubungan antara senaman dan kanser. Jika boleh, anda harus berusaha menjalani gaya hidup aktif kerana ia meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan penyakit.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bersedia Pejuang Kanser, Ini 5 Kesan Selepas Rawatan Kanser Yang Perlu Diketahui, Anda Kuat!

  Kita tahu tentang rawatan barah, tapi jarang untuk kita bercakap mengenai kesan kesihatan selepas rawatan. Jom kita ambil tahu mengenainya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Pilih Sweetener Berbanding Gula? Ada 8 Jenis Pemanis Tiruan, Malah Lebih Manis Dari Gula Biasa

  Ada 8 jenis pemanis buatan yang sering digunakan dalam industri makanan, malah lebih manis dari gula. Namun, benarkah gula buatan ini sebabkan kanser?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 14/05/2020 . 3 minit bacaan

  Kalau Nak Cegah Kanser Kulit, Mungkin Anda Perlu Mula Rajin Pakai Sunscreen. Ini Sebabnya….

  Keluar rumah, pakai krim pelindung matahari tak? Kita selalu anggap tidak penting. Tapi tahu tak ia dapat melindungi kita daripada kanser kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 18/11/2019 . 2 minit bacaan

  Benarkah Paku Pakis Boleh Sebabkan Kanser? Jadi, Boleh Tak Nak Makan Lepas Ini?

  Haaa...paku pakis adalah punca kanser? Eh...kejap, apa beza paku pakis dengan pucuk paku? Jom ketahui mengenainya dalam perkongsian artikel ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 13/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan kanser payudara

  Ambil Tahu Tentang Rawatan Kanser Payudara, Buat Persediaan Dengan Lebih Awal

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 6 minit bacaan
  proses kemoterapi

  Jenis Rawatan Untuk Pesakit Kanser Dan Kesan Sampingan Yang Boleh Terjadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 5 minit bacaan
  jenis kanser

  Jenis Kanser Dan Cara Diagnosis Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 6 minit bacaan
  penyakit kanser

  Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 6 minit bacaan