Stigma Negatif Terhadap Individu dengan Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Individu yang mempunyai obesiti berkemungkinan berasa kurang berkeyakinan apabila berada dalam lingkungan awam dan berasa malu dengan penampilan diri, disebabkan oleh pandangan orang ramai terhadap bentuk tubuh. Penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam jurnal Obesity, telah mendapati bahawa individu yang mempunyai obesiti bukan sahaja menerima stigma negatif tetapi juga dehumanisasikan (dehumanized) secara terang-terangan.

Obesiti kini sangat biasa di kebanyakan negara maju. Kira-kira satu pertiga daripada individu dewasa Amerika Syarikat dan satu perempat daripada orang dewasa UK sekarang telah ditentukan secara perubatan mempunyai obesiti. Walau bagaimanapun, obesiti adalah keadaan perubatan yang kompleks yang dipacu oleh faktor genetik, alam sekitar dan sosial.

Penyelidikan sebelumnya telah mencadangkan bahawa orang ramai sering mempunyai stigma dan memandang pandangan yang prejudis terhadap obesiti. Penyelidikan baharu ini pula dijalankan di University of Liverpool, yang diketuai oleh Dr Inge Kersbergen dan Dr Eric Robinson, bertujuan mengkaji sama ada stigma mengenai obesiti mungkin lebih melampau daripada apa yang ditunjukkan sebelum ini. Kajian tersebut mengkaji sama ada orang ramai percaya bahawa individu yang mempunyai obesiti ‘kurang berkembang’ berbanding mereka yang tidak mempunyai obesiti.

Sebagai sebahagian daripada pendekatan penyelidikan yang diiktiraf yang digunakan dalam beberapa kajian lain, lebih daripada 1500 peserta, terdiri daripada peserta dari UK, Amerika Syarikat dan India, telah menyelesaikan tinjauan atas talian untuk menunjukkan tahap evolusi yang mereka anggap terhadap kumpulan yang berbeza dalam skala daripada 0-100.

Pasukan penyelidik juga merekodkan BMI bagi mereka yang menamatkan tinjauan untuk mengetahui sama ada dehumanisasi terhadap obesiti lebih biasa dalam kalangan individu yang lebih kurus dan menyiasat sama ada dehumanisasi tersebut meramalkan sokongan dasar kesihatan yang mendiskriminasi individu disebabkan oleh berat badan mereka.

Rata-ratanya, peserta menilai individu yang mempunyai obesiti sebagai ‘kurang berkembang’ berbanding individu yang tidak mempunyai obesiti. Secara purata, peserta meletakkan individu yang mempunyai obesiti kira-kira 10 mata di bawah individu yang tidak mempunyai obesiti. Dehumanisasi adalah yang paling biasa dalam kalangan peserta yang lebih kurus, tetapi juga telah diperhatikan dalam kalangan peserta yang akan diklasifikasikan secara perubatan sebagai ‘overweight’ atau ‘obese’.

Individu-individu yang secara terang-terangan melakukan dehumanisasi terhadap mereka yang mempunyai obesiti, lebih cenderung untuk menyokong dasar kesihatan yang mendiskriminasi individu disebabkan oleh berat badan mereka. Salah seorang penyelidik, Eric Robinson menyatakan, ia adalah perkara biasa bagi masyarakat untuk bercakap tentang kegemukan dalam cara yang tidak wajar, dengan menggunakan kata-kata berkaitan haiwan untuk menerangkan mengenai masalah yang berkaitan dengan makanan (cth. ‘pigging out’ atau ‘makan dengan banyak atau secara tamak’) atau menggunakan imej yang menghilangkan maruah individu yang hidup dengan obesiti. Obesiti adalah masalah kompleks yang dipacu oleh kemiskinan dan komponen genetik, psikologi dan alam sekitar secara signifikan. Dehumanisasi secara jelas atau tidak jelas daripada mana-mana kumpulan adalah salah secara moral dan dalam konteks obesiti, apa yang kita juga tahu ialah stigma yang mengelilingi obesiti sebenarnya merupakan halangan untuk membuat perubahan gaya hidup sihat untuk jangka panjang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Petisyen Muzikal Buat Pesakit Psoriasis

  Psoriasis bukanlah satu penyakit yang boleh berjangkit. Ikuti artikel ini untuk memahami sedikit sebanyak berkenaan dengan penyakit psoriasis.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Berita, Berita Tempatan 13/12/2019 . 4 minit bacaan

  Anda Hamil? Jom Kira Berat Badan Tambahan Yang Anda Perlukan

  Walau bagaimanapun, bagaimanakah untuk menentukan bahawa pertambahan berat badan tersebut dikategorikan sebagai pertambahan yang normal ketika wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 23/11/2019 . 2 minit bacaan

  BMI Sana, BMI Sini. Apakah Sebenarnya Kepentingan BMI Ni?

  Ramai yang selalu menyebut kepentingan BMI apabila bercakap mengenai berat badan masing-masing. Tetapi apakah sebenarnya yang disebut sebagai BMI ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Diet/Pengurusan Berat Badan 14/11/2019 . 2 minit bacaan

  Turunkan Berat Badan Pantas Walaupun Anda Obes? Tindakan Tersebut Mungkin Berisiko

  Anda pernah nampak rakan obes anda yang kehilangan berat badan sanggup tidak memakan apa-apa semata-mata untuk menjadi ramping dan kurus?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 08/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  berat badan wanita hamil

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  ini-5-makanan-punca-barah-rahim

  Ini 5 Makanan Penyebab Kanser Serviks WAJIB Tahu, #3 Paling Digemari Wanita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 03/06/2020 . 3 minit bacaan
  kencing manis

  Risiko Kencing Manis Tinggi Dalam Kalangan Orang Asia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 09/01/2020 . 4 minit bacaan
  berjalan kaki

  Percaya Atau Tidak, Berjalan Kaki Mampu Kurangkan Risiko Kanser

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 02/01/2020 . 4 minit bacaan