Stigma Negatif Terhadap Individu dengan Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Individu yang mempunyai obesiti berkemungkinan berasa kurang berkeyakinan apabila berada dalam lingkungan awam dan berasa malu dengan penampilan diri, disebabkan oleh pandangan orang ramai terhadap bentuk tubuh. Penyelidikan baharu yang diterbitkan dalam jurnal Obesity, telah mendapati bahawa individu yang mempunyai obesiti bukan sahaja menerima stigma negatif tetapi juga dehumanisasikan (dehumanized) secara terang-terangan.

Obesiti kini sangat biasa di kebanyakan negara maju. Kira-kira satu pertiga daripada individu dewasa Amerika Syarikat dan satu perempat daripada orang dewasa UK sekarang telah ditentukan secara perubatan mempunyai obesiti. Walau bagaimanapun, obesiti adalah keadaan perubatan yang kompleks yang dipacu oleh faktor genetik, alam sekitar dan sosial.

Penyelidikan sebelumnya telah mencadangkan bahawa orang ramai sering mempunyai stigma dan memandang pandangan yang prejudis terhadap obesiti. Penyelidikan baharu ini pula dijalankan di University of Liverpool, yang diketuai oleh Dr Inge Kersbergen dan Dr Eric Robinson, bertujuan mengkaji sama ada stigma mengenai obesiti mungkin lebih melampau daripada apa yang ditunjukkan sebelum ini. Kajian tersebut mengkaji sama ada orang ramai percaya bahawa individu yang mempunyai obesiti ‘kurang berkembang’ berbanding mereka yang tidak mempunyai obesiti.

Sebagai sebahagian daripada pendekatan penyelidikan yang diiktiraf yang digunakan dalam beberapa kajian lain, lebih daripada 1500 peserta, terdiri daripada peserta dari UK, Amerika Syarikat dan India, telah menyelesaikan tinjauan atas talian untuk menunjukkan tahap evolusi yang mereka anggap terhadap kumpulan yang berbeza dalam skala daripada 0-100.

Pasukan penyelidik juga merekodkan BMI bagi mereka yang menamatkan tinjauan untuk mengetahui sama ada dehumanisasi terhadap obesiti lebih biasa dalam kalangan individu yang lebih kurus dan menyiasat sama ada dehumanisasi tersebut meramalkan sokongan dasar kesihatan yang mendiskriminasi individu disebabkan oleh berat badan mereka.

Rata-ratanya, peserta menilai individu yang mempunyai obesiti sebagai ‘kurang berkembang’ berbanding individu yang tidak mempunyai obesiti. Secara purata, peserta meletakkan individu yang mempunyai obesiti kira-kira 10 mata di bawah individu yang tidak mempunyai obesiti. Dehumanisasi adalah yang paling biasa dalam kalangan peserta yang lebih kurus, tetapi juga telah diperhatikan dalam kalangan peserta yang akan diklasifikasikan secara perubatan sebagai ‘overweight’ atau ‘obese’.

Individu-individu yang secara terang-terangan melakukan dehumanisasi terhadap mereka yang mempunyai obesiti, lebih cenderung untuk menyokong dasar kesihatan yang mendiskriminasi individu disebabkan oleh berat badan mereka. Salah seorang penyelidik, Eric Robinson menyatakan, ia adalah perkara biasa bagi masyarakat untuk bercakap tentang kegemukan dalam cara yang tidak wajar, dengan menggunakan kata-kata berkaitan haiwan untuk menerangkan mengenai masalah yang berkaitan dengan makanan (cth. ‘pigging out’ atau ‘makan dengan banyak atau secara tamak’) atau menggunakan imej yang menghilangkan maruah individu yang hidup dengan obesiti. Obesiti adalah masalah kompleks yang dipacu oleh kemiskinan dan komponen genetik, psikologi dan alam sekitar secara signifikan. Dehumanisasi secara jelas atau tidak jelas daripada mana-mana kumpulan adalah salah secara moral dan dalam konteks obesiti, apa yang kita juga tahu ialah stigma yang mengelilingi obesiti sebenarnya merupakan halangan untuk membuat perubahan gaya hidup sihat untuk jangka panjang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Buah Epal Bukan Saja Bagus Untuk Kesihatan, Orang Nak Kurus Pun Boleh Amalkannya!

  Makan sebiji epal sehari mampu ‘menjauhkan’ seorang doktor. Ternyata ia benar kerana buah epal juga dikatakan dapat cegah obesiti. Jom baca artikel ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/10/2020 . 3 minit bacaan

  Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

  Demi dapatkan berat ideal, ramai paksa diri untuk berlapar ketika malam, tapi tahukah anda terdapat makanan diet malam yang boleh diamalkan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/10/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Suka Duduk Sepanjang Hari? Jangan Biasakan Diri, Amalan Ini Boleh Sebabkan Kanser!

  Penyakit kanser kesan daripada duduk terlalu lama? Bahaya, cuba baca artikel ini. Pastikan anda bukan dari golongan mereka yang terlalu banyak duduk!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kanser 20/10/2020 . 3 minit bacaan

  Wow! Makan Pil Diet Berkesan Rawat Masalah Obesiti, Tapi Ada Syarat Kena Patuhi

  Masalah obesiti adalah sangat membimbangkan. Persoalannya, adakah pengambilan pil diet berkesan atau tidak? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tidur berlebihan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/11/2020 . 3 minit bacaan
  kerap kencing

  Sering Buang Air Kecil Bukan Hanya Sebab Pundi Kencing Aktif, Ada 6 Lagi Punca Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/11/2020 . 3 minit bacaan
  berat badan berlebihan

  Badan Gemuk Tapi Cergas & Cukup Stamina, Masih Perlu Ke Untuk Turunkan Berat Badan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 11/11/2020 . 3 minit bacaan
  wanita gemuk

  Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Dapatan Kajian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 03/11/2020 . 3 minit bacaan