Anda Masih Perlu Gosok Gigi Walaupun Kurang Ambil Gula, Sumber Karbohidrat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Jika anda merupakan salah seorang pengikut diet keto yang sedang trendy sekarang, anda mungkin perlu baca mengenai hal ini. 

Terdapat segelintir pengamal diet keto yang berbangga bahawa mereka mempunyai kesihatan oral atau mulut yang lebih baik berbanding mereka yang bukan pengamal diet ini. Ini kerana diet keto mengurangkan pengambilan karbohidrat yang menjadikan pengamalnya kurang mengambil gula dan menjadikan gigi mereka lebih cantik. Walaupun kebanyakan doktor gigi mengakui bahawa diet jenis ini kurang mengambil gula, ia sebenarnya mungkin memberikan kesan sampingan lain terhadap pengamalnya. Apakah ia?

Masih perlu gosok gigi walaupun kurang mengambil gula

Doktor-doktor gigi telah membuat gesaan agar mereka yang mengamalkan diet keto untuk sentiasa menggosok gigi mereka walaupun mereka mendakwa kurang mengambil gula dalam diet mereka. Menurut doktor gigi, tanpa memberus gigi, satu lapisan lendir akan wujud pada gigi dan boleh menyebabkan penyakit gusi dan apa yang disebut sebagai ‘keto breath’. Menurut Profesor Damien Walmsley, pengamal mana-mana jenis pelan diet masih perlu menggosok gigi walaupun mereka mendakwa kurang mengambil gula dalam diet harian. Beliau juga menambah, tanpa mengira apa yang anda makan, lapisan plak masih akan wujud pada gigi disebabkan oleh bakteria yang hidup secara semula jadi dalam mulut anda. 

Menurut British Dental Association, secara terorinya, mungkin terdapat pengurangan risiko untuk mendapat pereputan gigi jika kurang mengambil gula. Walau bagaimanapun, kesihatan mulut yang baik juga memerlukan diet bernutrisi yang seimbang. Pengamal diet keto hanya mengurangkan pengambilan karbohidrat, tetapi mengambil makanan yang tinggi lemak seperti kekacang dan bijian, selain buah-buahan dan sayur-sayuran.

Bagi mereka yang kurang tahu, ini adalah maksud diet keto

Pemakanan atau diet Ketogenic mengurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat, tetapi mengambil makanan yang tinggi lemak. Kaedah pemakanan seperti ini memaksa tubuh berada dalam keadaan metabolik yang dikenali sebagai ketosis. Ia akan membuatkan tubuh menjadi ‘lapar’ terhadap sumber karbohidrat.

Mengapa karbohidrat tidak diambil oleh pengamal diet keto? Ini kerana karbohidrat akan menyebabkan tubuh badan menghasilkan glukosa yang akan digunakan sebagai tenaga berbanding lemak. Diet keto akan menjadikan anda lebih banyak mengalami kehilangan berat badan memandangkan tubuh badan akan membakar lebih banyak lemak sebagai sumber tenaga utama. Pengamal diet keto biasanya akan memakan daging, sayuran hijau dan kebanyakan jenis sayur lain, produk tenusu tinggi lemak, kekacang dan bijian, avokado dan buah beri dan sumber lain lemak seperti minyak kelapa. Mereka tidak boleh memakan bijirin seperti nasi dan gandum, gula seperti madu, kebanyakan buah-buahan dan sayuran ubi seperti keledek.

Bagi mereka yang mengikuti diet keto, ia mungkin membantu anda mengurangkan berat badan, tetapi ia tidak langsung mengurangkan risiko untuk mendapat pengakit berkaitan gusi jika tidak digosok. Gigi masih perlu digosok setiap hari walaupun anda kurang mengambil makanan yang mempunyai kandungan gula atau berkarbohidrat. Tidak mengira walau apa pun yang anda makan, plak masih tetap akan terbentuk dan anda tidak mempunyai alasan untuk tidak menggosok gigi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Air Liur Bayi Meleleh Tanda Mahu Tumbuh Gigi? ALERT Mak Ayah, Ada Bahayanya!

  Ibu bapa mana yang tidak risau jika air liur bayi asyik meleleh sahaja. Ia mungkin tanda mereka mahu tumbuh gigi atau petunjuk penyakit berikut. Jom klik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tahun-tahun pertama 29/06/2020 . 3 minit bacaan

  Ketahui, Makan Sihat Bukan Hanya Untuk Badan, Tetapi Juga Untuk Mental Anda!

  Makan secara sihat bukan sahaja untuk kecantikan fizikal, malah untuk kesejahteraan mental anda. Percaya atau tidak, makanan boleh mempengaruhi mood anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 08/01/2020 . 4 minit bacaan

  Rimas Pakai Braces? Ini Jawapan TEPAT Berapa Lama Anda Perlu Pakai Pendakap Gigi!

  Anda teringin untuk memakai pendakap gigi? Tetapi anda rungsing tentang tempoh pemakaian braces? Jangan risau, ini penjelasannya yang perlu anda tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 20/11/2019 . 3 minit bacaan

  Berapa Banyak Susu Perlu Diminum Dalam Sehari? Cukup Ke Kalau Satu Cawan Saja?

  Pernahkah anda tertanya-tanya, berapa kalikah anda perlu minum susu dalam sehari untuk mencukupkan pengambilan kalsium harian? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 24/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  gigi geraham

  Sakit Tumbuh Gigi Bongsu, Lagi-lagi Bila Anak Remaja Yang Alaminya, Ini Cara Nak Buat!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan
  maksud flos gigi

  Kebersihan Mulut Anak Bukan Setakat Berus Gigi, Si Kecil Pun Dah Kena Mula Flos Gigi Ye, Mama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/08/2020 . 3 minit bacaan
  tumbuh gigi

  Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  cara hilangkan sakit gigi

  Bukan Air Garam Saja, Banyak Lagi Cara Untuk Legakan Sakit Gigi, Semuanya Di Rumah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/07/2020 . 3 minit bacaan