Obesiti: Adakah Kopi Berpotensi Mengurangkannya

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Adakah kopi benar-benar boleh melawan obesiti? Kumpulan saintis dari University of Nottingham telah mendapati bahawa dengan meminum secawan kopi boleh merangsang ‘brown fat’ atau lemak coklat, iaitu tisu adipose berwarna gelap dengan banyak saluran darah, yang terlibat dalam pengeluaran haba yang cepat dalam haiwan dan bayi yang sedang berhibernasi. Ia mungkin berpotensi menjadi kunci untuk menangani obesiti dan diabetes.

Kajian perintis, yang diterbitkan pada 24 Jun 2019 dalam jurnal Scientific Reports, merupakan salah satu yang pertama dilakukan pada manusia untuk mencari komponen yang boleh memberi kesan langsung pada fungsi ‘brown fat’, bahagian penting tubuh manusia yang memainkan peranan dalam seberapa cepat kita dapat membakar kalori untuk ditukarkan sebagai tenaga.

Fungsi lemak coklat

Tisu adiposa coklat (BAT), juga dikenali sebagai ‘brown fat’, adalah salah satu daripada dua jenis lemak yang terdapat pada manusia dan mamalia lain. Pada mulanya, lemak ini hanya dikaitkan dengan bayi dan mamalia yang berhibernasi. Namun sejak kebelakangan ini, turut ditemui bahawa individu dewasa juga boleh mempunyai lemak coklat. Fungsi utamanya adalah menjana haba badan dengan membakar kalori (berbanding dengan lemak putih, yang merupakan hasil penyimpanan kalori yang berlebihan). Individu dengan indeks jisim badan (BMI) yang rendah mempunyai jumlah lemak coklat yang lebih tinggi.

Profesor Michael Symonds, dari Sekolah Perubatan di University of Nottingham yang mengarahkan kajian itu, berkata lemak coklat berfungsi dengan cara yang berbeza berbanding dengan lemak lain dalam tubuh manusia. Lemak coklat menghasilkan haba dengan membakar gula dan lemak sebagai tindak balas kepada keadaan yang sejuk. Meningkatkan aktiviti lemak coklat akan turut meningkatkan kawalan gula darah serta meningkatkan tahap lipid darah. Selain itu, kalori tambahan yang dibakar oleh lemak coklat turut membantu menurunkan berat badan seseorang individu. Walau bagaimanapun, sehingga kini, tiada siapa yang telah menemui cara yang dapat diterima untuk merangsang aktiviti lemak coklat terhadap manusia.

Menurut beliau, ini adalah kajian pertama yang dijalankan terhadap manusia untuk menunjukkan bahawa sesuatu seperti secawan kopi boleh memberi kesan langsung kepada fungsi lemak coklat kita. Kesan yang berpotensi hasil daripada kajian tersebut adalah cukup besar, kerana obesiti merupakan kebimbangan kesihatan utama bagi masyarakat. Selain itu, kadar penyakit diabetes juga semakin meningkat dan lemak coklat berpotensi menjadi sebahagian daripada penyelesaian dalam menangani masalah-masalah penyakit ini.

Kaedah kajian lemak coklat terhadap obesiti dan diabetes

Pasukan penyelidikan ini bermula dengan satu siri kajian sel stem untuk melihat adakah kafein akan merangsang lemak coklat. Sebaik sahaja mereka mendapati dos yang betul, mereka kemudiannya melaksanakan kajian terhadap manusia untuk melihat sama ada hasilnya adalah sama.

Pasukan penyelidikan menggunakan teknik pengimejan termal, untuk mengesan rizab lemak coklat dalam tubuh manusia. Teknik yang tidak invasif ini membantu pasukan tersebut untuk mencari lemak coklat dan menilai kemampuannya untuk menghasilkan haba.

Menurut Profesor Symonds, hasil daripada kajian mereka sebelum ini, mereka mengetahui bahawa lemak coklat terletak dengan banyak di kawasan leher. Oleh itu, mereka berkemampuan untuk membuat pengesanan ke atas individu sebaik sahaja seseorang itu meminum sesuatu. Ini bagi melihat sekiranya lemak coklat tersebut menjadi semakin panas.

Hasil kajian tersebut adalah positif dan mereka perlu memastikan jika kafein sebagai salah satu bahan dalam kopi yang bertindak sebagai rangsangan atau jika ada komponen lain yang membantu pengaktifan lemak coklat. Pasukan kajian tersebut sedang mencari suplemen kafein untuk menguji sama ada kesannya adalah sama ataupun tidak.

Setelah pasukan penyelidikan tersebut mengesahkan komponen mana yang bertanggungjawab untuk pengaktifan lemak coklat tersebut, ia berpotensi digunakan sebagai sebahagian daripada kaedah pengurusan berat badan atau sebagai sebahagian daripada program kawalan glukosa untuk membantu mencegah diabetes.

Kajian ini masih berada di peringkat awal. Oleh itu, kawal pengambilan sumber kafein anda seperti teh dan kopi untuk memastikan kesejahteraan kesihatan anda. Pengambilan makanan atau minuman secara bersederhana adalah langkah terbaik untuk menjaga kesihatan manusia. Selain boleh mengurangkan kesan kafein, pengambilan kopi atau sumber makanan lain secara bersederhana turut membantu mengurangkan pengambilan gula dalam tubuh.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penghidap Asid Refluks Boleh Minum Kopi Ke? Kalau Ada Tanda Seperti Ini, Kena BERHENTI!

  Selalunya doktor menyarankan individu dengan masalah asid refluks untuk elakkan minuman berkafein. Apakah kaitan antara kedua-duanya? Ikuti penjelasan ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 01/09/2020 . 3 minit bacaan

  Bukan Setakat Makanan, Minuman Pun Kena Jaga Bila Sakit Tekak! Terutamanya Yang Ini…

  Siapa yang ada masa untuk sakit tekak bukan? Bolehkah penderita minum pelbagai jenis minuman kopi? Jom klik untuk tahu dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 14/08/2020 . 3 minit bacaan

  Manfaat Minum Kopi Hitam, Boleh Membantu Wanita Hidup Lebih Lama!

  Anda penggemar kopi hitam? Bagus, ini kerana terdapat beberapa manfaat kopi pahit untuk wanita yang utama. Jom klik artikel ini untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Penggemar Kopi Dalgona? Kena Baca Ini! Ada Bahaya Jika Kafein Lebih Dalam Badan

  Anda pasti sedar ada banyak bahaya kafein terhadap kesihatan. Tapi ini 5 sebab utama mengapa anda perlu kurangkan minum kopi, teh dan lain-lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minuman kafein

  Kafein Bantu Tingkat Prestasi Ahli Sukan, Tapi Ada Pro & Kontra Jika Atlet Minum Kopi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  minum kopi

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  wanita mengandung

  Sudah 4 Minggu Hamil? Tahniah, Tapi Hati-hati, Ada 9 Makanan Ibu Tak Boleh Makan Awal Mengandung!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  kafein itu apa

  Penggemar Kopi Mahu Berhenti Ambil Kafein? Ini 6 Perkara Yang Akan Terjadi Pada Tubuh Badan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan