Ambil Sarapan Boleh Tingkatkan Pencapaian Anak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pendidikan merupakan aset yang paling penting kerana ia boleh menjamin masa depan individu. Namun banyak faktor yang boleh mempengaruhi kebarangkalian untuk seseorang itu berjaya termasuklah pemakanan individu. Pernah tak dengar ungkapan yang berbunyi “have breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a poor”? Ia menunjukkan kepentingan sarapan pagi dalam mempengaruhi aktiviti individu sepanjang hari. Kajian terbaru menunjukkan pelajar sekolah yang mengambil sarapan pagi mempunyai keputusan yang lebih cemerlang dalam peperiksaan GCSE berbanding mereka yang tidak mengambil sarapan. Teruskan membaca untuk tahu dengan lebih lanjut.

Pengambilan sarapan bagi meningkatkan prestasi pelajar 

Kita sering mendengar keluhan pelajar berkenaan dengan sarapan pagi. Mana tidaknya, jumlah wang perbelanjaan yang diberikan oleh ibu bapa kebiasaannya cukup untuk menampung kos pemakanan pada satu waktu rehat (biasanya pada pukul 10 pagi). Walau bagaimanapun, sesi pembelajaran bermula pada jam 8 pagi, dan kebanyakan pelajar tidak mengambil makanan sebelum waktu tersebut. Kementerian Pelajaran Malaysia telah mendapat insentif bagi menjalankan program sarapan percuma khas untuk pelajar sekolah yang bakal bermula menjelang 2020. Ini merupakan satu inisiatif yang baik bagi menjamin prestasi cemerlang dalam kalangan pelajar.

Negara-negara maju seperti di UK mempunyai program yang seakan-akan sama, namun hanya sebahagian daripada jumlah 24,000 sekolah yang menawarkan program tersebut kepada pelajarnya. Kajian oleh Katie Adolphus yang diterbitkan di Frontier telah menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil makanan pada waktu pagi sukar untuk mencapai keputusan yang baik dalam peperiksaan GCSE. Mereka yang mengambilnya secara kerap sering mendapat keputusan, secara puratanya, lebih dua gred berbanding pelajar yang tidak mengambilnya.

Dianggarkan bahawa hampir setengah juta daripada populasi pelajar sekolah di United Kingdom (UK) belajar dalam keadaan lapar. Kajian soal selidik yang dijalankan di sekolah-sekolah dan kolej yang terletak di West-Yorkshire telah menunjukkan 30% daripada pelajar tidak atau jarang mengambil makanan pada waktu pagi. Mereka yang makan pada waktu pagi dalam kekerapan sekali-sekala pula hanya merangkumi 20% daripada jumlah pelajar di negeri tersebut. Data tersebut telah dianalisis dan dapatan soal selidik menunjukkan mereka yang tidak mengambil makanan pada waktu pagi sering mendapat keputusan, secara purata, kurang 10 markah daripada mereka yang mengambilnya.

Kajian ini menunjukkan kepentingan sarapan pagi dalam meningkatkan prestasi pelajar untuk mendapat keputusan akademik yang cemerlang.

Penting ke sarapan pagi?

Buku yang berjudul Three Square: The Invention of the American Meal oleh Abigail Carroll telah menerangkan perihal pembahagian waktu makan kepada makan pagi, makan tengah hari dan makan malam. Menurutnya, pembahagian tersebut tidak berteraskan konsep biologi tetapi lebih kepada penerapan budaya oleh orang Eropah kepada komuniti masyarakat tempatan Amerika. Masyarakat tersebut hanya makan jika mereka berasa lapar. Namun pengamalan konsep tiga waktu makan ini membuatkan seseorang individu kelihatan lebih teratur dan bertamadun. Namun, persoalannya, adakah sarapan pagi merupakan perkara yang paling penting buat individu?

Selain dapat meningkatkan prestasi individu,sarapan pagi juga boleh:

 • Menjadikan seseorang individu lebih aktif: Waktu tidur merupakan fasa berpuasa bagi setiap individu. Kadar gula dalam darah kebiasaannya rendah dan ia merupakan sumber tenaga utama bagi badan. Mereka yang tidak mengambil makanan pada waktu pagi sering berasa lembap, tidak bertenaga dan sukar untuk menjadi lebih produktif dalam menjalankan aktiviti harian
 • Menurut kajian makanan, pelajar yang mengambil sarapan pagi cenderung untuk mengambil 20-60% lebih nutrisi mikro seperti vitamin B, D, zat besi dan serat berbanding mereka yang tidak mengambil sarapan. Ada juga kajian yang menyatakan kepentingan sarapan dalam mengawal berat badan namun ia mendapat tentangan daripada ahli akademik yang lain. Kajian lanjut perlu dijalankan bagi mengkaji kesannya dengan lebih tepat. 

Konklusi

Jika anda merupakan seorang pelajar yang sedang bergelut dengan prestasi anda sendiri, cuba ambil sarapan secara kerap. Ia dapat membantu meningkatkan prestasi anda dan menjamin keputusan yang lebih cemerlang.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Makan 10 Makanan Ini Semasa Sarapan Pagi Kalau Tak Nak Perut Meragam!

  Adakah anda tahu, bukan semua jenis makanan sesuai diambil sebagai menu sarapan pagi. Ingin tahu apakah jenis-jenis makanan tersebut? Ikutinya di sini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 01/10/2019 . 3 minit bacaan

  Sarapan: Apakah Makanan Yang Perlu Anda Elakkan?

  Walaupun sedang menjalani diet, anda masih perlu mengambil sarapan. Apa yang anda makan untuk sarapan boleh memberikan nutrien untuk tubuh sepanjang hari.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 29/04/2019 . 3 minit bacaan

  Lawan Lemak, Melawan Kanser Payudara

  Kanser payudara adalah masalah kesihatan awam yang mencabar di dunia. Kajian mendapati bahawa lemak dikaitkan dengan risiko kanser payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Pusat Kesihatan, Kanser Paru Paru 15/04/2019 . 2 minit bacaan

  Amalkan 5 Perkara ini Setiap Pagi Untuk Hari yang Lebih Baik

  Jika anda lihat kepada individu yang berjaya di seluruh dunia, anda akan dapati bahawa mereka memulakan pagi dengan amalan yang sihat. Anda juga boleh lakukan perkara yang sama setiap pagi untuk mendapatkan hari ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 12/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  punca stres

  Berlumba Nak Anak Sentiasa Cemerlang & Wajib Skor Straight A, Itu Semua Punca Anak Stres!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 27/05/2020 . 4 minit bacaan
  menu sarapan pagi

  Keliru Nak Sarapan Apa? Jom Try Menu Sarapan Pagi Yang Sihat Dan Sedap Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/01/2020 . 4 minit bacaan
  sarapan pagi

  Anda Tahu, Mengapa Sarapan Pagi Adalah Makanan Yang Paling Penting Setiap Hari?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 06/01/2020 . 4 minit bacaan
  sarapan percuma

  Sarapan Percuma Untuk Murid Sekolah Rendah, Ini Jenis Makanan yang Disarankan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 09/10/2019 . 3 minit bacaan