2 Nutrisi Penting untuk Badan Sebelum Puasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Bulan Ramadan adalah bulan yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam. Pada bulan ini, umat Islam diwajibkan menjalani ibadah puasa. Semasa puasa, sudah tentu, tabiat makan anda akan berubah secara drastik. Ini boleh membuatkan sistem metabolisme badan berubah dengan cepat. Disebabkan ini, anda mungkin perlu bersedia lebih awal dengan perancangan untuk mengekalkan kesihatan anda semasa puasa.

Puasa boleh menukar metabolisme badan anda

Semasa berpuasa, anda hanya mempunyai dua hidanga; satu adalah sebelum subuh (Sahur) dan satu adalah selepas matahari terbenam (Iftar). Antara kedua-dua masa ini, anda tidak dibenarkan untuk makan dan minum, lebih kurang 13 jam. Tabiat makan semasa berpuasa adalah nyata berbeza dengan waktu tidak berpuasa. Semasa tidak berpuasa, anda bebas untuk makan pada bila-bila masa anda merasa lapar.

Perubahan dalam tabiat makan pastinya boleh mengubah cara badan menggunakan nutrien. Semasa berpuasa, metabolisme di dalam badan akan berjalan dengan lebih perlahan-lahan. Ini berlaku apabila tahap tenaga di dalam badan anda adalah terhad atau kurang. Untuk mengelakkan pengeluaran tenaga, badan akan melambatkan fungsinya, supaya tenaga digunakan dengan lebih cekap dan tenaga terpelihara lebih lama lagi.

Mengapa anda perlu persiapkan tubuh sebelum puasa bermula?

Perubahan dalam badan pasti boleh memberi kesan kepada anda. Anda akan makan bila-bila masa anda berasa lapar, menahan diri dari makan. Dalam beberapa hari pertama puasa, badan akan memberi isyarat kelaparan yang lebih kuat kerana badan tidak menyedari bahawa anda sedang berpuasa. Anda akan berasa lemah apabila terdapat kekurangan tenaga pada awal puasa.

Kemudian, apabila anda telah berpuasa beberapa hari, rasa lapar anda mungkin akan turun ke bawah dan anda tidak berasa sangat lemah. Ini berlaku apabila badan telah sesuai dengan tabiat makan semasa anda. Ketika ini, badan memperlahankan metabolisme.

Jadi, jika anda telah persiapkan diri sebelum puasa, anda mungkin tidak akan berasa sangat lapar dan lemah di peringkat awal.

Bagaimana persediaan fizikan sebelum bulan puasa?

Anda boleh bersiap sebelum berpuasa dengan mengubah tabiat makan anda menjadi lebih sihat dan lebih teratur. Jadi, badan anda kemudiannya akan lebih biasa dengan masa yang panjang di antara waktu makan semasa berpuasa. Sesetengah makanan adalah sangat berkhasiat dan penting untuk anda simpan tenaga sebelum berpuasa supaya badan anda berada dalam keadaan yang sihat apabila memasuki bulan puasa.

Sebahagian daripada nutrien penting yang anda perlu adalah karbohidrat, lemak sihat, dan protein. Lebih penting lagi, vitamin dan mineral seperti vitamin C dan zink, yang diperlukan untuk persediaan badan sebelum puasa.

Vitamin C dan zink adalah gabungan penting vitamin dan mineral untuk meningkatkan sistem imun supaya anda tidak jatuh sakit sebelum dan semasa berpuasa. Vitamin C berfungsi untuk membantu melindungi sel-sel dalam badan untuk kekal sihat. Di samping itu, vitamin C juga bertindak sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas.

Sementara itu, mineral zink terlibat dalam pelbagai fungsi metabolisme sel, seperti menyokong sistem imun untuk berfungsi dengan baik. Zink juga memainkan peranan dalam pemecahan karbohidrat – sumber tenaga. Oleh itu, memenuhi keperluan zink semasa puasa juga dapat membantu mencegah anda daripda berasa lemah akibat kekurangan tenaga.

Anda boleh dapatkan sumber vitamin C dan zink dari pelbagai jenis makanan, seperti buah-buahan, sayur-sayuran hijau, daging, ayam, kekacang, susu dan produk tenusu yang lain. Jika anda tidak boleh mendapatkan vitamin C dan zink yang cukup dari makanan, anda boleh dapatkannya dari makanan tambahan. Walau bagaimanapun, perlu diingat untuk selalu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil sebarang makanan tambahan bagi mengelakkan interaksi dengan ubat-ubatan atau mmemburukkan lagi keadaan yang anda mungkin ada.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Turunkan Berat Badan? Ikuti Tip Pemakanan Ini…

  Pengarah Herbalife kongsikan tips nutrisi makanan untuk penurunan berat badan melalui pemakanan seimbang. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 09/01/2020 . 3 minit bacaan

  Realiti Masalah Obesiti Di Malaysia

  Obesiti merupakan masalah kronik yang boleh menyebabkan pelbagai jenis komplikasi. Baca artikel ini untuk tahu dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Obesiti 09/01/2020 . 4 minit bacaan

  3 Perkara Anda WAJIB PANTAU Pada 3 Bulan Pertama Kehamilan, Jangan Lalai!

  Anda tahu apa pantang larang ibu mengandung ketika awal kehamilan? Ini apa yang anda perlu awasi untuk 3 bulan pertama kehamilan demi kebaikan janin.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan, Trimester Pertama 17/11/2019 . 3 minit bacaan

  Dari Mana Datangnya Warna Coklat Pada Boba Yang Anda Makan? Ini ‘Rahsia’ Gelap Boba Yang Tidak Diketahui Ramai

  Pernahkah anda terfikir, dari manakah datangnya warna coklat pada boba yang anda makan? Ini 4 rahsia keburukan boba yang kami bongkarkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  bulking dan cutting

  Memahami Apa Itu Bulking Dan Cutting

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Diterbitkan pada 02/07/2020 . 2 minit bacaan
  khasiat makan petai

  Jangan Tak Tahu Tentang Khasiat Petai, Ia Boleh Mencegah Anemia & Menstabilkan Tekanan Darah

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/03/2020 . 3 minit bacaan
  makanan tradisional cina

  Gong Xi Fa Cai! Ini 7 Tip Makan Secara SIHAT Semasa Tahun Baru Cina

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/01/2020 . 4 minit bacaan