7 Perkara Penting Lelaki 20-an Tak Perlu Risau

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Lelaki, terutama yang berusia 20-an, terdapat pelbagai perkara dalam fikiran mereka. Anda mungkin berasa cemas, gemuruh, atau bimbang tentang beberapa perkara biasa. Walaupun terlalu banyak membimbangkan boleh menimbulkan stres, tekanan dan boleh membuat anda tertekan dan juga ragu-ragu, agak sukar untuk menjauhkan diri dari gemuruh. Walau bagaimanapun, berhati-hati dengan kebimbangan anda dan bertanya pada diri sendiri sama ada perkara itu perlu ditekankan atau tidak. Berikut adalah 7 perkara “besar” yang anda tidak perlu ambil perhatian.

Hubungan / Perkahwinan

Dalam usia 20-an, ia terlalu awal untuk bimbang tentang hubungan dan perkahwinan. Ini adalah masa yang terbaik untuk anda untuk menakluki dunia di luar sana dan diri anda sebenar. JTetapi jika anda tidak, semuanya masih bagus. Pakar Paul Hokemeyer, Ph.D mengatakan bahawa usia 30-an atau 40-an adalah tempoh yang paling sesuai untuk setiap lelaki mencari pasangan yang sesuai dengannya dengan sempurna dalam perkahwinan. Kerana pada masa ini, anda mungkin berada di puncak kerjaya dan emosi anda, dalam beberapa keadaan, cukup matang untuk hubungan yang berpanjangan.

Pendapatan

Walaupun wang boleh menjadikan hidup anda lebih selesa, anda tidak sepatutnya mengambilnya sebagai tekanan. Usia muda adalah masa yang tepat untuk impian anda, mengejar minat anda dan mencari kebahagiaan. Jadi jangan buang masa lapang anda pada himpitan wang (money crush).

Pengangguran

Pada usia 20-an, ia sangat biasa jika anda kehilangan pekerjaan anda dan kemudian menganggur untuk seketika. Tidak masuk akal apabila anda terlalu bimbang tentang perkara ini. Lelaki yang lebih menekankan mengenai keadaan ini mungkin merasa lebih tertekan berbanding dengan orang yang benar-benar telah diberhentikan kerja. Anda perlu melatih diri dengan kemahiran baru, mengemas kini resume dan mencari peluang baru yang menarik dalam lingkungan anda.

Kematian

Ia kedengaran pelik bagi seorang lelaki muda cemas tentang mati muda kerana jangka hayat purata seorang lelaki Malaysia adalah kira-kira 72.7 tahun (2015). Selain itu, jika anda menjalani kehidupan yang sihat dengan makanan yang seimbang, latihan fizikal dan tabiat yang baik, anda boleh juga mengatasi purata. Ia adalah hakikat bahawa anda tidak boleh meramalkan masa depan anda dan mengawal kematian anda jadi anda perlu menikmati setiap minit usia muda dan membuang beban mengenai kematian.

Keguguran rambut

Kehilangan rambut dan kemudian menjadi botak boleh menjadi mimpi buruk dalam usia 20-an. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu memikirkannya. Kehilangan rambut tidak boleh menurunkan peluang anda untuk mencari pasangan kerana laporan dari University of Pennsylvania mendedahkan bahawa wanita mendapati penampilan yang lebih tinggi, lebih kuat dan lebih dominan pada lelaki dengan kepala dicukur/botak.

Saiz zakar

Ramai lelaki berpuas hati dengan zakar mereka manakala orang lain mungkin berfikir ia terlalu kecil. Jika anda tergolong dalam kedua, jangan takut dan bimbang tentang perkara ini. Kerana dalam satu tinjauan yang diambil oleh Cosmopolitan, 89 peratus wanita tidak mengambil berat tentang saiz zakar dan menganggap bahagian peribadi ini adalah salah satu ciri yang paling menarik dari tubuh lelaki. Sebaliknya, wanita lebih tertarik dengan penampilan rambut kemaluan seorang lelaki itu.

Kebapaan

Menjadi bapa seorang kanak-kanak adalah sesuatu yang baru, pelik dan sukar untuk menyesuaikan diri. Anda mungkin terperangkap dalam beberapa kebimbangan, seperti penjagaan bayi, hubungan pasangan atau kewangan. Oleh itu, ia dapat difahami jika anda tidak bersedia untuk realiti keperibadian. Jika anda tertanya-tanya sama ada anda sudah bersedia untuk menjadi bapa atau tidak, fikirkan dengan serius tentang sikap dan kematangan anda, tetapi terbuka kepada kemungkinan.

Apabila menghadapi isu-isu ini, anda perlu bertenang. Ketakutan atau kebimbangan tidak boleh membawa anda apa-apa faedah. Bertenang dan cari jalan untuk mengangkat beban dari bahu anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kaum Adam, Sebelum Kepala Hampir Botak, Buat & Elak 10 Benda Ini Dulu!

  Masalah rambut gugur bukan lagi sesuatu yang asing pada zaman sekarang. Bahkan lelaki juga mengalami keguguran rambut. Ini 10 benda kena buat dan elak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Fatin Zahra

  Bersedia Pejuang Kanser, Ini 5 Kesan Selepas Rawatan Kanser Yang Perlu Diketahui, Anda Kuat!

  Kita tahu tentang rawatan barah, tapi jarang untuk kita bercakap mengenai kesan kesihatan selepas rawatan. Jom kita ambil tahu mengenainya...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/06/2020 . 3 minit bacaan

  6 Beradik Sekelip Mata Jadi Yatim Piatu – Ini Pentingnya Ibu Bapa Jaga Kesihatan Diri

  Perkara utama yang dipentingkan oleh setiap ibu bapa sudah tentu kesihatan anak-anak. Adakah itu bermakna penjagaan kesihatan ibu bapa tidak penting?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 13/05/2020 . 3 minit bacaan

  Gara-gara Tamat Awal Perintah Berkurung, Jepun & Kanada Kembali DISERANG COVID-19, Malaysia Bagaimana?

  Keputusan tamatkan perintah berkurung, bawa padah apabila Hokkaido, Jepun dilanda gelombang kedua kes jangkitan COVID-19 dengan peningkatan angka kematian.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Coronavirus, COVID-19 04/05/2020 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  selepas berkahwin

  Ghairah Isteri Menurun Selepas Sekian Tahun Berkahwin? Ini Puncanya Wahai Cik Abang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan
  orang bujang

  Anda Dah Lama “Single”? Tak Faham Kenapa Susah Nak Dapat Pasangan? Ini Mungkin Jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 03/08/2020 . 3 minit bacaan
  hubungan senggama

  Kenapa Tak Boleh Buat Seks Dengan Ramai Pasangan? Bukan Sebab HIV Sahaja Ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/07/2020 . 3 minit bacaan
  seks luar nikah

  Katakan TIDAK Kepada Seks Sebelum Kahwin, Ini 7 Kesan Negatif Jika Anda Lakukannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan