Istimewa Hari Yoga Sedunia: Manfaat Yoga kepada Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Hari Yoga Sedunia atau lebih dikenali sebagai Hari Yoga disambut setiap tahun pada 21 Jun sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 2015. Pengisytiharannya telah dipersetujui secara sebulat suara ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Yoga biasanya dikaitkan dengan postur badan, yang menyebabkan salah anggap bahawa faedahnya hanya terhad kepada badan. Tetapi, setiap gaya yoga (atau asana) mempunyai maksud yang lebih mendalam.

Sebagai contoh, postur anjing menghadap ke bawah dikatakan dapat memberi tenaga kepada badan, menenangkan otak, meningkatkan penghadaman, menguatkan kaki dan tangan, dan  juga sangat terapeutik untuk mereka yang mengalami tekanan darah tinggi. Dan, itu bukan semua. Dari cara pernafasan anda dengan cara anda meletakkan badan anda semasa asana, setiap perincian dalam amalan yoga telah direka untuk menghasilkan beberapa jenis manfaat kesihatan. Sebagai contoh, yoga boleh membantu untuk:

Penyahtoksin badan

Badan dan minda kita saling berkait. Oleh itu, ketidakseimbangan dalam fikiran membawa kepada ketidakseimbangan dalam badan. Ini akan dapat dilihat sebagai penyakit yang berkaitan dengan tekanan (seperti tekanan darah tinggi) dalam badan.

Asanas yoga mengurut organ dalaman, meningkatkan peredaran, dan menguatkan otot. Tambahan pula, yoga memperbaiki peredaran sistem limfa ,yang membantu mengeluarkan  virus dan bakteria daripada badan. Semua manfaat ini dapat menyahtoksin badan, di samping meningkatkan sistem imun.

Memperbaiki mood dan menurunkan tahap tekanan

Beberapa amalan yoga menggunakan teknik meditasi tertentu yang membantu memberi tumpuan minda pada nafas. Teknik-teknik ini menenangkan fikiran, melegakan tekanan, dan membantu anda berehat. Mereka juga meningkatkan tahap oksigen dalam otak, yang membuat anda lebih bahagia dan gembira dengan hidup anda. Ini mengurangkan tahap tekanan anda dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan tekanan.

Mengurangkan risiko kecederaan

Senaman intensif (seperti berjlari) melibatkan satu siri pergerakan yang kuat, dan laju. Untuk melakukannya dengan betul, anda perlu mengerahkan usaha maksimum, yang boleh meningkatkan kedua-dua ketegangan otot dan risiko kecederaan. Yoga, sebaliknya, memberi tumpuan kepada keseimbangan iaitu kesatuan badan dan minda.Ia menguatkan otot-otot dengan cara yang lemah lembut dan mempunyai kualiti pemulihan yang mengurangkan risiko kecederaan dengan ketara.

Membantu mengurangkan berat badan

Obesiti adalah tanda bahawa terdapat ketidakseimbangan dalam kehidupan harian anda dan salah satu penyumbang terbesar kepada kenaikan berat badan ialah tekanan yang berlebihan. Apabila anda mengamalkan yoga, ia membantu badan dan minda anda berehat. Kesannya, anda boleh menangani dengan tekanan hidup anda dengan lebih baik, yang membolehkan anda menurunkan berat badan yang tidak diingini secara semula jadi.

Menurunkan tekanan darah dan membantu pernafasan

Apabila anda mengamalkan yoga secara konsisten, kapasiti paru-paru anda meningkat kerana proses pernafasan dalam. Selain itu, asanas yoga yang menenangkan membantu melambatkan kadar jantung yang, seterusnya, mengurangkan tekanan darah anda. Ini telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi sistem imun dan juga penurunan kolesterol.

Mendapatkan yang terbaik daripada amalan anda

Aset terbesar yoga adalah kualiti meditasi. Tetapi, ia boleh menjadi sukar untuk memberi tumpuan dan mendapatkan yang terbaik daripada amalan anda jika pakaian anda tidak selesa. Pakaian yoga yang betul akan memastikan bahawa masa anda ditumpukan kepada perkara yang paling penting – asanas.

Untuk mencari pakaian yoga yang betul, pertimbangkan cadangan ini:

 • Apabila anda mengamalkan yoga, anda mungkin akan mendapati diri anda dalam postur  anjing ke bawah atau postur lain yang serupa. Pakaian dan seluar mengikut bentuk akan memastikan bahagian badan terlindung daripada pandangan. Jenis pakaian ini juga memudahkan pergerakan dan anda tidak akan perlu bimbang tentang pakaian yang longgar terlondeh.
 • Walaupun postur yoga lebih santai daripada berat, jangan terkejut jika anda mendapati diri anda berpeluh semasa latihan anda. Oleh itu, pakaian yoga juga perlu diperbuat daripada kain menyerap kelembapan yang juga kering dengan cepat. Manfaat lain, jenis kain ini tidak akan melekat pada badan anda sewaktu regangan dan melenturkan badan.

Seperti yang anda lihat, manfaat yoga adalah luar biasa. Tetapi, manfaat ini hanya boleh dicapai dengan kekerapan pengamalan untuk kesihatan anda. Namaste.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Artikel lain untuk anda

  Posisi yoga

  Ada Masalah Sembelit? Nak Cepat Pulih Cuba 5 Posisi Yoga Ini, Badan Pun Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu yoga

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan
  yoga-poses-reduce-menstrual-cramps

  Gaya Yoga Mengurangkan Kekejangan Menstruasi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 04/04/2018 . 2 minit bacaan