Istimewa Hari Yoga Sedunia: Manfaat Yoga kepada Kesihatan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Hari Yoga Sedunia atau lebih dikenali sebagai Hari Yoga disambut setiap tahun pada 21 Jun sejak ia mula diperkenalkan pada tahun 2015. Pengisytiharannya telah dipersetujui secara sebulat suara ketika Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Yoga biasanya dikaitkan dengan postur badan, yang menyebabkan salah anggap bahawa faedahnya hanya terhad kepada badan. Tetapi, setiap gaya yoga (atau asana) mempunyai maksud yang lebih mendalam.

Sebagai contoh, postur anjing menghadap ke bawah dikatakan dapat memberi tenaga kepada badan, menenangkan otak, meningkatkan penghadaman, menguatkan kaki dan tangan, dan  juga sangat terapeutik untuk mereka yang mengalami tekanan darah tinggi. Dan, itu bukan semua. Dari cara pernafasan anda dengan cara anda meletakkan badan anda semasa asana, setiap perincian dalam amalan yoga telah direka untuk menghasilkan beberapa jenis manfaat kesihatan. Sebagai contoh, yoga boleh membantu untuk:

Penyahtoksin badan

Badan dan minda kita saling berkait. Oleh itu, ketidakseimbangan dalam fikiran membawa kepada ketidakseimbangan dalam badan. Ini akan dapat dilihat sebagai penyakit yang berkaitan dengan tekanan (seperti tekanan darah tinggi) dalam badan.

Asanas yoga mengurut organ dalaman, meningkatkan peredaran, dan menguatkan otot. Tambahan pula, yoga memperbaiki peredaran sistem limfa ,yang membantu mengeluarkan  virus dan bakteria daripada badan. Semua manfaat ini dapat menyahtoksin badan, di samping meningkatkan sistem imun.

Memperbaiki mood dan menurunkan tahap tekanan

Beberapa amalan yoga menggunakan teknik meditasi tertentu yang membantu memberi tumpuan minda pada nafas. Teknik-teknik ini menenangkan fikiran, melegakan tekanan, dan membantu anda berehat. Mereka juga meningkatkan tahap oksigen dalam otak, yang membuat anda lebih bahagia dan gembira dengan hidup anda. Ini mengurangkan tahap tekanan anda dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan tekanan.

Mengurangkan risiko kecederaan

Senaman intensif (seperti berjlari) melibatkan satu siri pergerakan yang kuat, dan laju. Untuk melakukannya dengan betul, anda perlu mengerahkan usaha maksimum, yang boleh meningkatkan kedua-dua ketegangan otot dan risiko kecederaan. Yoga, sebaliknya, memberi tumpuan kepada keseimbangan iaitu kesatuan badan dan minda.Ia menguatkan otot-otot dengan cara yang lemah lembut dan mempunyai kualiti pemulihan yang mengurangkan risiko kecederaan dengan ketara.

Membantu mengurangkan berat badan

Obesiti adalah tanda bahawa terdapat ketidakseimbangan dalam kehidupan harian anda dan salah satu penyumbang terbesar kepada kenaikan berat badan ialah tekanan yang berlebihan. Apabila anda mengamalkan yoga, ia membantu badan dan minda anda berehat. Kesannya, anda boleh menangani dengan tekanan hidup anda dengan lebih baik, yang membolehkan anda menurunkan berat badan yang tidak diingini secara semula jadi.

Menurunkan tekanan darah dan membantu pernafasan

Apabila anda mengamalkan yoga secara konsisten, kapasiti paru-paru anda meningkat kerana proses pernafasan dalam. Selain itu, asanas yoga yang menenangkan membantu melambatkan kadar jantung yang, seterusnya, mengurangkan tekanan darah anda. Ini telah dikaitkan dengan peningkatan fungsi sistem imun dan juga penurunan kolesterol.

Mendapatkan yang terbaik daripada amalan anda

Aset terbesar yoga adalah kualiti meditasi. Tetapi, ia boleh menjadi sukar untuk memberi tumpuan dan mendapatkan yang terbaik daripada amalan anda jika pakaian anda tidak selesa. Pakaian yoga yang betul akan memastikan bahawa masa anda ditumpukan kepada perkara yang paling penting – asanas.

Untuk mencari pakaian yoga yang betul, pertimbangkan cadangan ini:

 • Apabila anda mengamalkan yoga, anda mungkin akan mendapati diri anda dalam postur  anjing ke bawah atau postur lain yang serupa. Pakaian dan seluar mengikut bentuk akan memastikan bahagian badan terlindung daripada pandangan. Jenis pakaian ini juga memudahkan pergerakan dan anda tidak akan perlu bimbang tentang pakaian yang longgar terlondeh.
 • Walaupun postur yoga lebih santai daripada berat, jangan terkejut jika anda mendapati diri anda berpeluh semasa latihan anda. Oleh itu, pakaian yoga juga perlu diperbuat daripada kain menyerap kelembapan yang juga kering dengan cepat. Manfaat lain, jenis kain ini tidak akan melekat pada badan anda sewaktu regangan dan melenturkan badan.

Seperti yang anda lihat, manfaat yoga adalah luar biasa. Tetapi, manfaat ini hanya boleh dicapai dengan kekerapan pengamalan untuk kesihatan anda. Namaste.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Dalam Sibuk Jaga Kesihatan Badan, Jangan Lupa Kesihatan Otak Anda Juga! Bahaya Jika Tak Dijaga

  Otak manusia adalah antara bahagian penting yang perlu dijaga. Terdapat beberapa cara meningkatkan kecerdasan otak yang perlu anda lakukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental, Tips Kesihatan 02/06/2020 . 3 minit bacaan

  Every 1 in 3 Psoriasis Patients Develops Arthritis

  Having psoriasis can put you at a greater risk of developing psoriatic arthritis especially if you are suffering from a severe form of said skin disease.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Aaron Joseph Sta Maria
  English 09/04/2020 . 4 minit bacaan

  How to Relax Your Muscles After Yoga

  Muscle soreness is common after any type of exercise. Even when you are familiar with one type of exercise, you can still feel soreness when you change to another type of exercise. After your first yoga section ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Tran Pham
  English 08/12/2019 . 3 minit bacaan

  Tingkatkan Kualiti Tidur Dengan Yoga

  Anda berdepan dengan masalah sukar untuk tidur? Adakah anda tahu melakukan yoga boleh membantu meningkatkan kualiti tidur anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 05/12/2019 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit perut bawah

  Ibu Hamil Kerap Rasa Sakit Bahagian Bawah Perut? Jom Cuba 7 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 3 minit bacaan
  Posisi yoga

  Ada Masalah Sembelit? Nak Cepat Pulih Cuba 5 Posisi Yoga Ini, Badan Pun Sihat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 14/09/2020 . 3 minit bacaan
  yoga untuk lelaki

  Siapa Cakap Lelaki Tak Perlu Buat Yoga? Ada Manfaat Untuk Kesihatan Seksual Okay!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 07/07/2020 . 3 minit bacaan
  apa itu yoga

  Bukan Sekadar Senaman, Ada 7 Sebab Kita PATUT Buat Yoga – Jom Tukar Mindset!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/06/2020 . 3 minit bacaan