Imun Terhadap Penyakit Berkembang pada Zaman Kanak-kanak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak yang mengalami trauma dan kanak-kanak yang mempunyai alahan yang pelbagai, cenderung untuk menderita dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri ketika mereka dewasa. Para penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne telah membuktikannya dalam satu kajian di mana mereka mengenal pasti lima kelas pengaturcaraan sistem imun awal.

Sistem imun tubuh manusia terbentuk semasa zaman kanak-kanak: “hygiene hypothesis” memberikan perspektif yang sangat luas mengenai hal ini. Ia menyatakan bahawa kebersihan yang lebih baik, perubahan dalam pertanian dan pembandaran telah menyebabkan sistem imun kita berhadapan dengan mikroba tertentu secara jarang dalam hidup berbanding daripada sebelumnya. Perkembangan ini telah membawa kepada peningkatan kejadian penyakit keradangan kronik, alahan dan gangguan mental seperti kemurungan.

Mengambil hygiene hypothesis sebagai titik permulaan, sekumpulan penyelidik di University of Zurich dan University of Lausanne menganalisis data epidemiologi daripada kohort hampir seramai 5,000 orang yang dilahirkan pada pertengahan abad ke-20. Mereka menumpukan kepada kejadian alahan, penyakit jangkitan virus dan bakteria, dan tekanan psikososial pada zaman kanak-kanak. Berdasarkan corak morbiditi awal, saintis mengenal pasti lima kumpulan individu yang dikategorikan dengan ciri-ciri biomarker (jumlah sel darah putih, penanda radang) dan, langkah seterusnya, dengan pola perkaitan mereka dengan penyakit keradangan kronik dan gangguan psikiatri semasa dewasa .

Satu daripada lima individu mempunyai sistem imun yang sangat tahan

Kumpulan utama, yang terdiri hampir 60% daripada jumlah kohort yang dianalisis, memiliki sistem imun “neutral” yang biasa. Beban penyakit mereka pada zaman kanak-kanak adalah rendah. Beban penyakit pada zaman kanak-kanak bahkan lebih rendah untuk kumpulan kedua terbesar yang terdiri lebih dari 20% daripada jumlah kohort: kumpulan tersebut mempamerkan sistem imun yang “berdaya tahan”. Walaupun simptom-simptom penyakit pada zaman kanak-kanak seperti campak, beguk atau rubella yang tidak dapat dicegah pada pertengahan abad ke-20, ianya kelihatan jauh lebih kerap dalam kumpulan ini berbanding daripada kumpulan “neutral”.

Kumpulan “berdaya tahan” disambungkan oleh tiga kumpulan yang lebih kecil. Kumpulan “atopic” (7% daripada jumlah kohort) memperlihatkan kejadian pelbagai penyakit alahan. Kelompok “bercampur” yang berukuran sama (kira-kira 9%) dicirikan oleh gangguan alahan tunggal seperti alahan ubat sebagai contoh, dan juga oleh penyakit kanak-kanak seperti bakteria dan ruam seperti demam scarlet, pertusis atau rubella. Yang terkecil daripada lima kumpulan (kira-kira 5%) terdiri daripada individu yang mengalami trauma pada zaman kanak-kanak. Mereka lebih mudah terdedah kepada penyakit alahan tetapi bertindakbalas secara relatif terhadap penyakit virus zaman kanak-kanak yang biasa.

Imun dan ketahanan terhadap penyakit

Analisis perbandingan menunjukkan bahawa kumpulan “neutral” dan “berdaya tahan” lebih besar dalam kalangan individu yang lahir terdahulu berbanding daripada mereka yang berada dalam kalangan individu yang lahir terkemudian.

Perbezaan antara kumpulan juga ditunjukkan melalui tahap kesihatan di kemudian hari. Individu yang tergolong dalam kumpulan “berdaya tahan” dilindungi dengan lebih baik pada zaman dewasa bukan sahaja terhadap penyakit keradangan kronik, tetapi juga terhadap gangguan mental. Sebaliknya, kumpulan-kumpulan “atopic” dan “bercampur-campur” terdedah kepada peningkatan risiko kesihatan somatik dan psikiatri di kemudian hari. Kumpulan yang “trauma” juga mempamerkan kecenderungan yang lebih besar terhadap penyakit psikiatri pada zaman dewasa serta risiko yang lebih tinggi menderita penyakit radang kronik. Walau bagaimanapun, menurut Ajdacic-Gross, penemuan kajian menunjukkan bahawa sistem imun manusia berfungsi sebagai papan suis antara proses somatik dan psikis. Kajian tersebut membantu kita memahami mengapa ramai individu yang tidak mempunyai sejarah trauma psikososial, mendapat gangguan mental dan, sebaliknya, mengapa individu yang mengalami trauma menunjukkan kecenderungan untuk menghidap penyakit keradangan kronik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Basuh Tangan Lama, Petanda Awal OCD, Mak Ayah Jangan Biar Si Kecil Alami Masalah Mental Ini

  Masalah OCD dalam kalangan kanak kanak sememangnya lazim namun kurang mendapat perhatian ramai. Jika anak anda menunjukkan gejala OCD, dapatkan rawatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Cenderung Mudah Belajar & Selesa Bercakap Jika Berimaginasi Dengan Teman Bermain – Pakar

  Majoriti kanak-kanak akan mempunyai kawan imaginasi. Persoalannya, adakah ia normal? Jika ya, apa yang anda perlu lakukan? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  Takut Nak Bawa Anak Pergi Vaksin Masa COVID-19? Dengar Apa Jawapan Pakar Tentang Imunisasi

  Musim pandemik COVID-19 ini, ramai ibu bapa yang takut ke hospital untuk memberikan vaksin anak. Tenang, baca perkongsian pakar ini dulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  vaksin flu

  Ada Diabetes? Ambil Suntikan Flu Bagi Elak Risiko MAUT, Penting Terutama Ketika COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  mandi hujan

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan