Risau Dijangkiti COVID-19 Kalau Makan Ayam, Lembu? Ini FAKTA Yang Perlu Anda Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 20/04/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Hari-hari makan lauk ikan…tapi boleh ke makan daging dan juga ayam? Tidak ada risiko bahaya ke? Entah-entah haiwan ternakan itu dijangkiti virus COVID-19? Risaulah pula.

Statistik di Malaysia adalah seperti berikut:

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

28,640

Disahkan

9,196

Sembuh

238

Kes Kematian
Peta sebaran

Haiwan ternakan berisiko dijangkiti?

Apabila virus COVID-19 disahkan sebagai pandemik, pastinya keadaan seperti ini boleh mendatangkan kerisauan kepada semua individu

Persoalan tentang siapa yang berisiko dijangkiti pastinya sering bermain di fikiran. Golongan yang lebih berusia, mempunyai imun yang lemah, lelaki serta perokok dikatakan sebagai kelompok berisiko. Bagaimana pula dengan binatang seperti haiwan ternakan?

Adakah haiwan yang diternak berisiko untuk dijangkiti dan sekali gus meningkatkan kemungkinan untuk menjangkiti individu yang memakannya? Alamak, sudahlah setiap hari masak hidangan lauk ayam dan daging. Takutnya!

Baca juga:

4 Individu Ini LEBIH BERISIKO Dijangkiti COVID-19, Info Lengkap Coronavirus Anda Wajib Tahu

Haiwan ternakan dan risiko virus COVID-19

Eh…usah terlalu risau. Walaupun manusia terdedah kepada jangkitan virus COVID-19, namun berita baiknya haiwan ternakan seperti ayam, lembu dan kambing tidak berdepan risiko untuk dijangkiti wabak ini.

Menurut Pengarah Pusat Keselamatan Makanan dan Kesihatan Awam di Iowa State University, Jim Roth, coronavirus seperti sejenis virus yang gemar berpindah daripada spesies haiwan kepada manusia. Ia bermutasi menjadi virus yang menjangkiti kebanyakan manusia

Jim yang juga merupakan Profesor Mikrobiologi Veterinar dan Perubatan Pencegahan menjelaskan, jika binatang ternakan mendapat jangkitan virus COVID-19 dan menjadi sakit, pastinya kita akan mengetahui tentang perkara tersebut melalui negara lain yang terkesan dengan wabak ini.

“Virus COVID-19 dilihat sebagai 1 spesies virus yang sangat spesifik kepada manusia,” ujar Jim.

takut nak makan ayam dan lembu risau dijangkiti covid-19

Pada ketika ini, penyelidik sedang mengkaji kemungkinan haiwan yang diternak mungkin terdedah kepada peratusan kecil risiko jangkitan atau menjadi pembawa virus corona. Tetapi ia masih terlalu awal untuk disahkan buat masa ini.

“Sudah tentu % risiko jangkitan yang rendah kepada binatang ternakan seperti ayam, lembu dan kambing adalah berita baik kepada pengeluar ternakan, pembekal dan juga pengguna di Amerika Syarikat serta seluruh dunia.

Sekurang-kurangnya, berita ini boleh memberikan 1 kelegaan dalam ketidakpastian mengenai coronavirus yang telah membataskan banyak kegiatan harian setiap individu,” kata Jim.

Baca juga:

Walau bagaimanapun, Jim turut memberitahu penularan wabak COVID-19 mungkin akan mengganggu bekalan makanan di Amerika Syarikat. Ini berikutan kekurangan tenaga kerja bagi industri pembungkusan daging. 

“Prosedur pembungkusan daging, pemprosesan dan pengedaran berlaku sepanjang masa dan daging segar mempunyai jangka hayat terhad. Jika kebanyakan pekerja terpaksa berada di rumah, maka kekurangan tenaga kerja akan melambatkan operasi di kilang,” jelas Jim.

Di sebalik semua itu, Jim menegaskan setakat ini, semua penyelidikan dan kajian yang dilakukan, menunjukkan daging, susu dan telur adalah sumber makanan yang selamat untuk diambil.

Risiko virus COVID-19 kepada manusia

Sesetengah coronavirus yang menjangkiti haiwan boleh menjadi ancaman jangkitan kepada manusia dan tersebar di antara individu, tetapi ia sesuatu yang jarang untuk berlaku. 

Sindrom pernafasan akut kronik (SARS) dan sindrom pernafasan Timur Tengah (MERS) adalah contoh penyakit yang disebabkan virus corona yang berasal dari haiwan dan merebak kepada manusia.

Ini yang disyaki berlaku dengan virus punca pandemik wabak COVID-19 pada masa kini. Walau bagaimanapun, sehingga ke hari ini, masih belum dapat dikenal pasti sumber sebenar virus COVID-19.

Buat masa ini, masih tidak ada bukti menunjukkan haiwan peliharaan dan haiwan ternakan boleh menyebarkan COVID-19 atau menjadi sumber jangkitan virus tersebut. 

Risiko jangkitan kepada haiwan ternakan & peliharaan

haiwan-ternakan-mungkin-dijangkiti-virus-COVID-19

Jika anda mengalami sebarang simptom tidak sihat dan gejala COVID-19, atau disahkan positif, anda harus mengehadkan kontak dengan haiwan peliharaan atau sebarang haiwan lain, sama seperti mengehadkan kontak dengan manusia.

Sangat disarankan untuk individu yang bergejala COVID-19 untuk mengehadkan kontak sehingga maklumat lanjut mengenai virus ini diperolehi. Ini bagi memastikan tahap keselamatan bagi anda sebagai manusia dan kepada haiwan dapat dijaga.

Jika anda tetap perlu menjaga haiwan peliharaan atau berada bersama haiwan ketika anda tidak sihat, pastikan anda membasuh tangan sebelum dan selepas kontak dengan haiwan. 

Kekal selamat bersama haiwan

Walaupun masih tidak terdapat sebarang bukti menunjukkan bahawa binatang, termasuk haiwan peliharaan, haiwan ternakan mahupun hidupan liar sebagai punca COVID-19. Tetapi sebaiknya langkah berwaspada perlu diambil.

Ini kerana setiap binatang boleh membawa kuman dan bakteria yang menyebabkan manusia untuk sakit. Oleh itu,anda disarankan untuk mempraktikkan penjagaan kesihatan diri yang baik.

 • Pastikan anda membasuh tangan selepas memegang haiwan, makanan atau menguruskan najis haiwan
 • Amalkan penjagaan kebersihan bagi haiwan peliharaan yang baik
 • Bawa haiwan peliharaan untuk pemeriksaan berkala dengan pakar veterinar dan dapatkan rundingan daripada mereka jika terdapat persoalan mengenai tahap kesihatan haiwan peliharaan anda

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Bagaimana Virus Korona Wuhan Boleh Menyebabkan Anda Sakit?

Bagaimana cara Virus Korona Wuhan ni merebak? Tengok video ini bagi memahami cara virus ini tersebar dan menjangkiti manusia.Ketahui senarai hospital yang boleh mengendalikan virus ini di sini: http://bit.ly/2Gzx8dQ#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Tuesday, February 4, 2020

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hikmah Di Sebalik PKP, Kajian Buktikan Orang Malaysia Pilih Amal Gaya Hidup Sihat

  Selepas PKP, lebih ramai rakyat Malaysia yang ambil berat terhadap kesihatan diri. Tambah lagi, ramai yang makin cakna menggunakan teknologi telekesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Berita, Berita Tempatan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Jangan Gopoh Beli Hand Sanitizer Online, Ini Kriteria Penting Sebelum Beli (Tak Boleh Wangi!)

  Penggunaan sanitizer boleh menggantikan air dan sabun bagi membasmi virus korona baharu. Namun, adakah produk baharu yang dikeluarkan selamat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 06/07/2020 . 3 minit bacaan

  Kolam Renang Sudah Mula Dibuka, Bagaimana Nak Pastikan Kita Selamat Dari COVID-19?

  Pengumuman kerajaan membenarkan pusat akuatik beroperasi pada tempoh PKPP pasti menggembirakan peminat sukan renang. Tapi, patuhi SOP untuk elak COVID-19.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Coronavirus, COVID-19 29/06/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS! Jangan Setuju Sertai Makan Buffet Di Hotel, Boleh Jadi Penyebab COVID-19!

  Kempunan nak makan di restoran bufet? Ada risiko untuk anda mendapat jangkitan COVID-19. Oleh sebab itulah pemilik restoran perlu membuat perubahan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 25/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  coronavirus di malaysia

  Kawasan Utara Semenanjung Diserang COVID-19! Ini Petanda Wabak Belum Berakhir!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan
  kena buang kerja

  Stres Lepas Kena Buang Kerja? Ini 11 Langkah Yang Boleh Anda Ambil Untuk Move On

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan