Lendiran Kemaluan Lelaki Digunakan Sebagai Ubat Asma, Boleh Percaya Berkesan Ke?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pengguna perlu bijak membuat keputusan. Walaupun kaedah rawatan alternatif homeopati merupakan satu sistem perubatan yang diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, kita perlu tahu kandungan ubat yang perlu diambil.

Di luar negara, terdapat dakwaan yang mengatakan laman web Amazon telah menyenaraikan 4 produk homeopati berbeza, diperbuat daripada lendiran kemaluan lelaki untuk merawat asma. Nak tahu lebih lanjut? Ikuti artikel ini. 

Periksa kandungan ubat

The US Food and Drugs Administration (FDA) telah mengeluarkan amaran kepada pengguna supaya lebih berhati-hati dalam memilih ubat homeopati yang dijual. Ini kerana, bahan yang digunakan oleh pembuat produk tersebut berkemungkinan berasal daripada sumber yang boleh memberikan kemudaratan kepada pengguna. 

Kebanyakan ubat homeopati, khususnya yang tidak mendapat apa-apa pengiktirafan FDA atau organisasi berkaitan, mempunyai potensi untuk membahayakan nyawa pengguna.

Ada pengguna yang memberikan testimoni bahawa ubat A boleh merawat kanser, atau ubat B boleh menyembuhkan autisme. Namun begitu, kesahihan testimoni tersebut menjadi sumber keraguan apatah lagi ia tidak dikaji dan direkodkan dalam mana-mana jurnal perubatan.

Pada tahun 2017, FDA telah mengeluarkan satu dokumen berkaitan dengan risiko menggunakan ubat-ubatan berdaftar. Namun disebabkan pemasaran homeopati meningkat kira-kira ⅕ setiap tahun, penelitian semula perlu dilakukan secara berkala.

Kini, dokumen tersebut mempunyai kategori yang berbeza untuk produk homeopati mengikut tahap kebahayaannya terhadap kesihatan umum. 

Terdapat juga bahagian yang memperincikan perihal bahan yang boleh memudaratkan kesihatan individu seperti bahan yang mengandungi patogen, bahan toksik kimia dan bahan yang diambil secara suntikan, memandangkan ia melepasi sistem pertahanan semula jadi badan.

Bahan yang jelas bahaya untuk kesihatan

Laman web Amazon, telah dikritik hebat baru-baru ini berikutan penjualan pil yang mengandungi air liur anjing yang dijangkiti rabies.

Khasiatnya tidak diketahui namun terdapat pelbagai jenis variasi ubat homeopati lain yang diperbuat daripada bahan yang menjelekkan. 

Bayangkan bahan yang dipanggil sebagai medorrhinum, diperbuat daripada lendiran kemaluan lelaki yang mempunyai penyakit gonorrhea.

Menurut Pusat Homeopati di Amerika Syarikat tersebut, ia boleh digunakan bagi merawati asma, sawan, senggugut dan psoriasis. Resepi pembuatan produk ini diambil daripada prosedur asal Dr Hahnemann, pengasas kepada homeopati.

Paling mengejutkan, menurut Boiron, salah sebuah syarikat yang menghasilkan ubat-ubatan homeopati tersebut, pada tahun 2018, mereka telah memperolehi pendapatan setinggi 600 juta Euro (bersamaan dengan kira-kira RM2.75 bilion).

Kebiasaannya produk ini mempunyai dos yang berlainan. Anda boleh mendapatkan dos lendiran gonorrhea yang tinggi pada harga yang mahal.

Kesan positif farmakologi ubatan yang diperbuat daripada bahan sebegitu tidak terbukti keberkesanannya melalui protokol kajian sains.

Konklusi

Di Malaysia, kebanyakan rawatan homeopati diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, namun kita, sebagai pengguna perlu berhati-hati jika ingin menggunakan ubat-ubatan tersebut. Risikonya perlu ditimbang tara dengan kesan baiknya. Bahan-bahan yang jelas menunjukkan kemudaratan perlu dielak agar anda tidak menderita disebabkan oleh komplikasinya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Pilih Bersalin Czer Sebab Tak Nak Sakit? Nanti Dulu, Ibu! Dengarnya Ada Risiko Anak Dapat Asma

  Kajian terbaru menunjukkan terdapat kaitan antara kaedah pembedahan czer dengan kebarangkalian untuk anak mendapat penyakit asma.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Mama, Jangan Samakan Bayi Pramatang Dengan Baby Cukup Bulan, Proses Tumbesarannya Berbeza!

  Kelahiran bayi tidak cukup bulan, adakah ia boleh menyebabkan tumbesaran terbantut? Jom ketahui lebih lanjut tentang perkembangan bayi pramatang.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 21/07/2020 . 3 minit bacaan

  9 Kaedah Semulajadi Untuk Merawat Tiub Fallopio Tersumbat, Ubah Gaya Hidup Anda Sekarang!

  Masalah sukar hamil mungkin ada kaitan dengan tiub fallopio tersumbat. Namun adakah rawatan semula jadi dapat bantu mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Keliru Dengan Simptom Asma Dan COVID-19, Remaja Ini Nyaris Maut

  Seorang pemuda dari Ireland, Brandon Fay menyangka dia hanya mendapat simptom asma. Siapa sangka, rupanya ia adalah jangkitan virus korona baharu COVID-19.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 23/04/2020 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  simptom gonorrhea

  Simptom Gonorrhea Mungkin Tidak Sama Bagi Lelaki & Perempuan! Ini Perbezaannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan
  gonorrhea adalah

  Lepas Senggama, Kena Berkumur! Benarkah Ia Mampu Elak Jangkitan Kelamin Gonorrhea?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  punca penyakit asma

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit hidung

  Jaga-Jaga Penghidap Asma & Alahan, Cuaca Juga Boleh Buatkan Anda Diserang Alergi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan